grimentz-zinal_telepherique1003

Weet je wat een “Stalin-belevenis” is? Dat je een heel restaurant of een hele bioscoop voor je alleen hebt vanwege je paranoia en de daarbij horende beveiliging. Dat kun je in deze periode ook in een skigebied hebben. Zie de eenzame skiër vanochtend links in het skigebied van Zinal kijkend naar Grimentz langs de kabels van de nieuwe gondel. Je ziet ook hoe groen het Val d’Anniviers beneden al begint te worden. Tja het is voorjaar en de zon schijnt ongenadig. Heerlijk dus!

Schermafdruk 2015-03-10 10.24.53

Het blijft een mooi woord “Wettersturz” en al morgen hebben we er in Oostenrijk mee te maken. Het is de situatie die zo lang onvoorspelbaar bleef. We plakten er het label “vrijdag de 13e” op maar gaven ook al vroeg aan dat het vanaf 11 maart zou spelen. In elk geval vandaag nog die droomdag en dat is donderdag in het westen van Oostenrijk al terug. Vrijdag schuift die grens verder naar het oosten. Die Tauplitz gaat zeker van al onze partnerskigebieden de meeste verse sneeuw krijgen! Denk aan een centimeter of 20-30. Ook St. Martin am Tennengebirge en Obertauern zijn kanshebbers. Voor Zell am See Kaprun en de SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental gaat het erom spannen qua sneeuwgrens. Maar ook daar op 750m-800m zal het vermoedelijk nog eens helemaal lekker wit worden. Wilmaaaaa!

Herinneren jullie je de grote eind-maartdump nog van vorige winter? Toen de omstandigheden pas vanaf 24 maart echt om naar huis te schrijven waren aan de noordkant, zoals in de zo geplaagde SkiWelt? Hoe veel beter al is deze winter!

foehn1803

Voor wie al lang niet meer met wintersport bezig is: kijk je naar de temperaturen in de Lage Landen zien we voor medio volgende week een nieuwe serie dagen met mogelijk waarden in de dubbele cijfers. Dat is dan het gevolg van Föhn. Kijk maar eens naar bovenstaande kaart met temperaturen vanaf de Alpen naar onze streken. Het zou ook echt om natte Föhn gaan. Het klassieke effect dat de vrijgegeven condensatiewarmte van de sneeuw aan de zuidkant aan de noordkant als warmte voelbaar wordt.

stephanie1003

Komt die zuidkantdump Stephanie er nu wel of niet? Fréderic durfde gisteravond nog geen stellige uitspraken te doen… mede omdat hij de kaarten een weekje minder intensief gevolgd had. Ik durf intussen wel te stellen dat die dump er gaat komen. Laten we eens kijken naar de details. Het Europese weermodel laat het vrij geconcentreerd gebeuren tussen vrijdag de 13e en dinsdag de 17e. Daarna zouden de westalpen weer zonnig moeten zijn en Oostenrijk aan de noordkant weer sneeuw krijgen (sneeuwgrens 1200m).

accu1003

De accumulatie in het Europese model is huge! Meter poeder moet er in Piemonte en Valle d’Aosta in zitten…. dat zou grotendeels op 1 dag namelijk zondag de 15e vallen. Zie ook de oostkant nog aardig mee doen. Een dag later op maandag de 16e. Dat zou geweldig zijn voor Val Gardena waar het seizoen ook nog door moet tot 12 april en waar op 28 maart de Gardennissima, een amateur-reuzenslalom waar jij aan mee kunt doen, wordt gehouden.

gfs1003

Het Amerikaanse model smeert de zuidkantdump meer uit. Tussen de 13e en de 21e! Dat zou minder leuk zijn voor het Dutchweekend Italia in Sauze d’Oulx. Die willen vanaf de 18e grand beau natuurlijk. Dat zou dan duimen betekenen voor het Europese model. Ik sta nu op 1-2 achter in boude voorspellingen. In de drukte heb ik er veel minder gedaan dan vorig seizoen. Laat me er dan nog maar eentje doen: ik voorspel bij deze dat we voor volgende week vrijdag een plek aan de zuidkant van de Alpen (dus niet Apenijnnen deze keer) kunnen aanwijzen tussen 1500 en 2500m waar uit Stephanie meer dan 75cm sneeuw neerdaalt. Ik geef toe: op deze termijn is het niet heel schokkend. Maar er kan altijd heel veel mis gaan in het weer.

accu1003gfs

Bijvoorbeeld als je kijkt naar de berekening van het Amerikaanse model waar veel minder millimeters zijn berekend en eer meer “weglekt” naar de Balkan.

usavoorjaar

Afsluitend nog een mooie meteofiction kaart van 24 maart in Amerika. Nee, echt voorjaar als dat uitkomt zeg. Hallelujah!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.