dagpauwoog-krommenie1-crop2

Op een ochtend met de straalstroom over Nederland en prachtige cirrus sluiers duik ik toch niet meteen in de meteorologie. Eerst even wat vlinderkunde! Denk niet dat ik ooit eerder in Nederland (ja midden in mijn woonplaats in een park) zo mooi een Dagpauwoog heb gefotografeerd nota bene met mijn mobiel. Schitterend dier! En wist je dat het dier met gemak winters tot minus twintig graden overleeft in winterslaap in een ongeïsoleerde schuur? Vind je hem ’s winters op een warme plek in je huis: zet hem dan onverwijld op een koude beschutte plek. Als winterliefhebbers allemaal respect dus voor dit dier!

dagpauwoog-krommenie2-crop1

En wat een schutkleur ook!

Snel door naar de Atalanta toevallig ook de straatnaam van de straat achter ons. Woon jij ook in een vlinderwijk? Anyway… die Atalanta is voor het eerst tijdens de nationale vlindertelling bovenaan de lijst geëindigd met 11.242 getelde dieren. En wat ik dan weer niet wist: dit zijn trekvlinders! Maar dan van een bijzonder soort: ze nemen alleen een enkeltje! Ofwel in het voorjaar Zuid-Frankrijk naar Nederland. Waar ze zich voortplanten en sterven. Ofwel in de herfst Nederland naar Zuid-Frankrijk waar ze zich voortplanten en sterven. Op die manier dus twee generaties in één jaar producerend. Maar hoe in vredesnaam weten die dieren dan waar ze heen moeten? Zo kom je weer in die staat van verwondering waar zonder het leven niet meer dan een farce is.

Er is een hele film over de trek van de Atalanta gemaakt: go butterflies go! Een inspirerende echte natuurfilm en geen foute propagandafilm als De Nieuwe Wildernis. Heb je drie minuutjes vandaag mediteer dan even op deze trailer! Ineke Radstraat van de Vlinderstichting meldt vanochtend in De Volkskrant: “Wat zeker ook helpt is dat ze deze zomer vaak wind mee hebben”. Ja 2015 is de zomer van de zuidelijke golven. En met een zwarte zaterdag naar het zuiden (zie reactie Joke) en een vluchtelingencrisis bij Calais komt spontaan het liedje op “En alleen de vogels vliegen van….”

Aglais_urticae_-_Puppe_Tag_1_-_2_(HS)

Afsluitend nog even: normaal staat de Kleine Vos bovenaan in de jaarlijkse vlindertelling. Die vlinder lijkt op een kleine Dagpauwoog maar dan zonder de ogen. Dit diertje is volgens Radstraat laat dit jaar omdat het de afgelopen periode zo koud was. Die is met de koude nachten blijkbaar gaan denken: ik blijf nog even in mijn pop. Als je hem straks wel ziet dwarrelen denk dan nog even terug aan al die nachtelijke kouderecords vorige week en vooral ook in juni (Twente vier absolute kouderecords) trouwens. Zo is alles dus met alles verbonden en is het wat mij betreft logisch vanochtend even af te dwalen van de cirrus op 10km hoogte naar de vlinderkes om ons heen!

PS Wil je trouwens vlinders in je eigen tuin? Weg dan met die tegelwoestijn en volg dan deze tips. Doe je meteen iets goeds voor het klimaat! Scheelt vele graden hitte zo’n mini-ecosysteem rond je huis… meer dan je via de twijfelachtige omweg van zonnepanelen op je dak ooit voor het klimaat zou kunnen doen. Wel kicken natuurlijk dat je zelf geproduceerde stroommeter in zomer 2015 aardig doortikt. Leuk om daar in de reacties eens iets over te lezen en ook over jouw vlinderwaarnemingen dus.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Gesloten voor reacties.