Vanochtend had ik al beloofd dat je vanavond hier zo snel mogelijk zou lezen over de nieuwe ECMWF hoofdrun en later ook over de nieuwe pluim. Welnu, de hoofdrun is binnen. De titel van het artikel zegt het al: het wordt de dood of de gladiolen voor Koning Thialf vanaf zondag de 27e. De terugkeer van de winter op maandag en dinsdag van de 00u run is ingeruild voor een scenario dat lijkt op de plotselinge overgang naar een zachte westcirculatie zoals het GFS model al enige tijd berekent. Voor we naar een paar kaarten kijken even een leuke video van de Breukelveensche Plas in Nieuw-Loosdrecht waar prachtig zwart ijs ligt van meer dan 10cm dik maar waar het vandaag ook echt Eider-weer was….

Echt op en top Siberische wintersport vandaag. Een 1963 gevoel zeg maar. En het is zonder gekheid dat ik nog nooit zo comfortabel ben geweest met dergelijke temperaturen als sinds ik wat mooie spullen van Eider heb.

UPDATE: Breaking triest nieuws: op de Nieuwkoopse plassen is een 58 jarige schaatser uit Bodegraven vermist. Er wordt met warmtescnanners gezocht. Zie ANP en video hierboven. 

Even nog wat aandacht voor het meest bijzondere vandaag: ijzel in Limburg. Dikke regen bij -3,4°C. De foto is van Roger van de B. uit Maastricht. Dat er in de hogere luchtlagen van alles aan de hand was wordt ook duidelijk als we lezen wat Eric ons schreef uit Brixen im Thale in Oostenrijk: gisteren -11°C en vandaag +8°C!

Nu we de avond ingaan kan ik jullie dankzij reageerder Damian ook een link naar de webcam in de achtertuin van Piet Paulusma meegeven. Het sneeuwt dus aardig in Harlingen om 22.45u! Hierboven een still. De buienradar toont de meest intense sneeuwval kangs de Waddenzee. Al in Leeuwarden is het veel minder. Mijn vervanger Wijnand Reumer schrijft uit Hardegarijp: “Nu (21:50 u.) vallen er voor het eerst een paar vlokjes in Hardegarijp. De neerslag die op de radar was te zien, viel dus uit hoge bewolking met een droge laag er onder. Niets daarvan bereikte de grond. Het is hier dus nog steeds groen.” Robert Tiesma schrijft om 22.30u: “Tot nu toe bijna geen sneeuw gevallen. Ik zit aan de elfstedentocht route even voor Bolsward. Zou het weer eens gebeuren.

Dit is de laatste ijskoude nacht die het Europese model nu berekent. De nacht op zaterdag. De nacht op zondag vriest het dan nog maat licht tot matig. En daarna komt geleidelijk de dooi. het gekke is dat we ons daar nu zorgen over maken terwijl de koudste fase van deze vorstperiode nu juist gata beginnen. Dat is de grote zegen van de weermodellen. Er was echt geen boertje in de negentiende eeuw die aan de ganzen kon aflezen dat het na zo’n extreme verscherping van de vorst zo maar binnen 2 dagen weer zacht en regenachtig zou worden. Er wordt veel gezegd over een “nieuw” sneeuwfront morgen. Voor zo ver ik kan zien is dat helemaal niet nieuw, maar gewoon het uitsneeuwen van de huidige neerslagzone. Er kunnen morgen nog wel een paar centimeterjes vallen lokaal. Daarna wordt het snel droger en kouder.

De echte klappen van verzachting berekent het Europese model nu voor maandag en dinsdag. Een echte dubbelklapper. Het eerste front is een occlusie (warmte- en koufront al versmolten oftwewel “ritssluiting al dicht”) en het tweede is echt een klassiek warmtefront dat je hierboven al als een brede regenzone westelijk van Ierland ziet liggen. Onder de ^ van warmte- en koufront wordt echt zachte lucht aangevoerd. Het ijs in de sloten zou een bizarre herinnering zijn aan wat is geweest.

Is er echt geen redden meer aan dan? Jawel hoor! Mijn BV5 geef ik ook pas op als we rond de 26e zitten. Kijk maar  eens naar de blauwe lijn van de controlerun van de GFS 12u. Die komt exact overeen met mijn BV5. En wie deze site volgt die weet hoe vaak er al omslagen zijn geweest van de hoofdruns naar eerder nog hopeloos eenzame lijntjes. We zien in elk geval al dat de GFS 12u hoofdrun zelf ook een warme uitbijter is. Nee, wat mij betreft is nog niets verloren. We weten alleen dat ze zaken op scherp staan en dat Koning Thialf zich tot de tanden zal moeten bewapenen om een kans te maken tegen het aanstormende geweld van wat hier ook wel NOM’s worden genoemd: Noord-Atlantische Monsters.

We zien nu de nieuwe 15-daagse pluim van het Europese weermodel. Direct valt op dat de hoofdrun (rode lijn) naar 30 januari toe de zachtste uitbijter van het stel van 50 is. We zien ook meteen dat het ensemblegemiddelde pas op de 29e begint te dooien. Met een heel klein beetje fantasie zien we begin februari weer en neergaande lijn. Mijn BV5 (vriezen februari binnen) is wel out of the picture…. op dit moment. Want de runs gaan ons nog verrassen.

In Les Menuires sneeuwt het stevig om 23.00 uur. Volg dat op de HD cam van het skistation in de Trois Vallées. De Alpen zitten nu in een echte yin yang weersituatie (zie kaart). Het westelijk Alpengebied opnieuw in de kou terwijl Oostenrijk nog in de zwakke Föhngolf zit waar we hierboven ook al over lazen. Vannacht kan het in Oostenrijk licht regenen tot op 1400m. Maar morgen al wordt het weer kouder en sneeuwt het aan de noordkant licht tot in de laagste dalen terwijl aan de zuidkant de sneeuwgrens tussen 500 en 1000m blijft hangen. Aan die zuidkant – waar het ook het meest intens sneeuwt – is dat dinsdag al 500 tot 700m geworden.

En dit zij berekende nieuwe sneeuwhoeveelheden tot woensdagochtend. Zie ook wat er voor vannacht en morgen nog voor Nederland wordt berekend door GFS 0,5. Ik acht dat wat optimistisch (of vanuit schaatsperspectief pessimistisch) maar we gaan het zien. Morgenvroeg moeten we zeker ook naar de hele Franse Alpen kijken want daar sneeuwt het stevig door. Meer dan 15cm wordt er niet berekend. Toch een mooie opfrisser. De Dolomieten – waaronder ook Val Gardena – zijn kanshebber voor de grootste accumulatie maar dat kan ook op het drielandenpunt met Slovenië gebeuren waar je geweldig over de grens kunt skiën tussen het Italiaanse Sella Nevea en het Sloveense Kanin. 

Hoe staat het met de zonkansen in de Alpen? Verder dan zaterdag de 26e kijken we niet en dat is in elk geval de mooiste dag in deze periode die we op de 12u GFS kaarten zien. Zwischenhoch en grand beau en nog flink koud. Komende dinsdag hebben de Franse Alpen al een zonnige dag. De Zwitserse en vooral de Oostenrijkse noordkant heeft woensdag en donderdag mooie opklaringen. Vrijdag is Zwitserland de winnaar en ook Vorarlberg

Chamrousse

 

Voor de nachtbrakers hierboven een actueel beeld van de sneeuwval in Chamrousse. Let op de auto’s die fraai insneeuwen. Morgenochtend sla ik het eerste plaatje met daglicht op en plak ik die erin (update 21-01: gedaan). 

Afsluitend de Bizztravel uploads van het weekeinde
[fbphotos id=534036323297244] 
Lekker divers en altijd weer een leuk beeld van de situatie dwars door alle skigebieden.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

35 reacties

Gesloten voor reacties.