brenner

Dit is de Brenner autobahn gisteren. Gekoeld met sproeiwagens. Beneden in Innsbruck was het met 38,2ºC de warmste dag sinds het begin van de systematische metingen in 1877 in die stad. Het vorige record was van 11 juli 1984. In hoeverre bij een dergelijke schitterend lande tijdsreeks van een stedelijk meetstation is gecorrigeerd voor het Urban Heat Island effect moet en zal ik eigenlijk eens navragen. Want lees toch nu eens wat de Deutsche Wetterdienst in een totaal verwarrend statement zegt over de opwarming in steden: door klimaatverandering zal het leven in grote steden extra gevaarlijk zijn, want in een stad met veel asfalt en beton kan het wel 10 graden warmer zijn dan in de groene meer vochtige omgeving. Snap jij hem?

storm

Op ons geheime plekje niet ver van de Zillertal Arena waren wij ook getuige van het stevige onweer dat minimaal 12 uur eerder dan aangekondigd over de bergen raasde. Schitterend weerlichten en het is mijn vakantie-laksheid waardoor ik geen mooie eigen foto ervan kan laten zien. Ik beloof beterschap en zal in het volgende geval de camera op statief monteren.

cape0708

Het was gisteren eigenlijk al prima op de weerkaarten te zien dat het niet pas vandaag zou gebeuren. Kijk maar op de berekening voor het begin van de avond. Ik begrijp dan ook niet dat het Oostenrijkse weerbericht het niet aangaf. Het is echt heftig geweest – niet direct in ons dalletje – maar bijvoorbeeld in Fiss-Ladis en Axams zitten de mensen vanochtend nog zonder stroom.

heli

Tja een bewogen dag. Ook voor ons gistermiddag. Wij weer naar het fraaie zwembad van Zell am Ziller waar ik eergisteren ook al over schreef. Daar werd gisteren een driejarig jochie bewegingsloos uit het water gevist. Een toevallig aanwezige arts nam het jongetje over en gelukkig kwam het joch alweer bij voor de echte reanimatie zou worden ingezet. De jongen werd een uur en een hoop consternatie in het zwembad later aan de zuurstof naar het ziekenhuis gevlogen. De moeder was in shock en werd met een ambulance weg gereden. Helaas is er minder goed nieuws van een canyoning-avontuur met scholieren in Bad Ischgl. Een jongen overleed gisteren nadat een steen zelfs zijn helm verbrijzelde. En bij Salzburg overleed een vrouw 70 meter diep in een grot, terwijl diezelfde vrouw in zomer 2014 nog een van de redders was geweest bij het grote grotdrama in Beieren.

Laten we afsluiten met een video van een van de gaafste events van de planeet: de Red Bull X-Alps. Intussen weer van start gegaan in Salzburg met een proloog ronde over het Salzkammergut. Net de Tour de France want ze moeten nog de hele Alpenboog over tot in Menton in Zuid-Frankrijk. Alles lopen en vliegen. Met ultrakleine vliegrugzakjes met toch volledige professionele gear omhoog lopen en gaan met die banaan (letterlijk want ze verhogen hun aerodynamica door in een slanke zak te kruipen). Verplichte rust tussen 22uur en 5.30 uur. En steeds vallen de langzaamsten af. Over een week al zal de snelste finishen. Vet toch?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

14 reacties

Gesloten voor reacties.