IMG-20160316-WA0001

Mittelberg – Hajo’s hut

Goedemorgen Mittelberg. Jorne stuurde deze update. Er is vannacht in het dal nog een centimeter of vijf bij gevallen. Fraaie aanblik hoor, fijne laatste dag nog!

Gondo

De Zwitserse zuidkant actueel

Actueel ligt het zwaartepunt van de neerslag tegen het oosten van Wallis, het is volgens mij wel zichtbaar op de webcam van Gondo in Zwischbergen. Let niet op de tijd; het plaatje is wel degelijk actueel; hierboven zoals het er rond half tien uitzag.

RadarMar. 16 08.53

Het noorden van Oostenrijk zit al flink in de zon

Ook in de Jura nog aardige sneeuwval overigens bij die toch al zo fraaie omstandigheden. De sneeuwgrens daar op zo’n 500 meter, boven de 700 meter blijft het echt mooi liggen. Het zwaartepunt van de zuidkantstuwing zal geleidelijk iets zuidwestwaarts trekken om boven Piemonte min of meer tot stilstand te komen.

tcdc_16031615_16031600

Tegelijkertijd gaat het vanuit het noorden vooral in Oostenrijk overal snel opklaren vandaag; het eerst in Tirol en het Salzurgerland.

WRFOPAL00H7225

In de noordoostelijke Alpen nog wat licht gevlok, Piemonte krijgt 60 tot 70 centimeter

Het noordoosten van Oostenrijk blijft nog het langst in de bewolking en lichte sneeuwval zitten maar ook daar zal het vanavond mooi weer worden. De verwachting voor de Piemonte regio maak ik vanmorgen wat specifieker: in een groot gebied gaat tot morgenmiddag 60 tot 70 centimeter vallen!

taup_16031709_16031600

Lage dauwpunten

Dan gaan zoals gezegd een aantal bijzonder fraaie dagen volgen.  In de dalen kan het 10 tot 15 graden worden bij veel zon en weinig wind. Bij mooie lage dauwpunten dus weinig smelt. Wel zullen de zuidhellingen het langzaamaan zwaar te verduren gaan krijgen. Misschien wordt zaterdag een uitzondering; dan zakt vanuit het noordnoordoosten wat bewolking uit waarop wat lichte neerslag kan vallen in met name de noordoostelijke Alpen. Beneden de 1200 meter kan dat in vloeibare vorm zijn. Niet getreurd, het zal niet veel voorstellen en is slechts een tijdelijk intermezzo. Overigens ook prima reisomstandigheden!

rart_16032312_16031600GFSwoensdag

Volgende week woensdag sneeuw?

Vanaf volgende week woensdag gaan de verwachtingen wat uit elkaar lopen en wordt het toch spannend hoor. Voor dat moment laat het Amerikaanse (GFS) model (onder invloed van een lagedrukgebied boven Italië) een centimeter of 10 sneeuw zien, met een sneeuwgrens die rond de 1000 meter kan liggen. In deze verwachting  gaat het oceaanhoog zich daarna -min of meer oplossend- richting het continent verplaatsen.

rart_16032500_16031600ECdonderdag

Of wordt het witte donderdag?

De Europese (ECMWF) verwachting houdt het woensdag nog droog maar doet dan een fraaie witte donderdag en eigenlijk ook goede vrijdag met voor vrijwel de gehele noordkant 15 tot 20 centimeter vers wit goud. Bij een sneeuwgrens die aanvangt op 800 meter maar snel zakt tot in de laagste dalen. Duimen voor dit scenario!

pslv_16032600_16031600EC26maart

De lange termijn trend; is onzeker

Want: vooral het vervolg is in het ECMWF veel mooier. Het hogedrukgebied trekt ook hier het continent op, maar blijft hoger in de atmosfeer vrijwel intact op de oceaan. Opnieuw Kaiserwetter derhalve. Waarbij aan de oostkant van het hoog de koude lucht net tot over de Alpen blijft uitstromen. Het GFS laat vanmorgen daarentegen een neiging naar het op gang komen van een westcirculatie zien. En dat is in deze tijd van het jaar niet zo heel gunstig meer: de sneeuwgrens zou aanzienlijk oplopen. Spannend!

GMT_TNTN_latest2016_03_16

De Bilt: dat is 13!

Nou die is grappig! Waar we soms het idee hebben dat De Bilt de hotspot van Nederland is: afgelopen nacht andersom. Ach het is zo gebeurd met een opklaring of net even wat minder wind en de verschillen zijn miniem, maar mooi is dit wel voor de statistiek. We schrijven weer een vorstdag bij voor het landelijke hoofdstation. Waarmee de tussenstand voor maart al op 13 komt.

txgn260_2016-03_16

Koud, maar vooralsnog niet extreem

We vinden maart maar koud met zijn allen. Nu het is wel fris maar nog niet extreem hoor. Een kleine twee graden onder de normaal voor zover, wat met de grote variatie rond deze tijd van het jaar vaker voorkomt. En ja, 6 graden kouder dan december. Maar dat ligt niet aan maart natuurlijk.

rart_16032506_16031600LLsneeuw

Dat kan het wel worden als het oceaanhoog nog lang stand houdt. Ik moet zeggen dat -met de trend van het langzaam wat oostwaarts uitbreiden van het hoog- de scherpste kantjes er in de laatste runs wat af gaan. Toch zet ik nog steeds in op natte sneeuw volgende week vrijdag. In het Sauerland al vanaf begin volgende week aanzienlijke kansen op af en toe een vers laagje.

pluim_06260_0_00_60

Ook het oud-Hollandse nawinterweer (koud en nat) dat ik gisteravond verfoeide kan wel eens mee gaan vallen. In het nieuwste ensemble zijn de neerslagkansen flink geslonken. Hoewel het zonnige weer er wel uit gaat zal het zeker in het weekend nog vrij droog blijven. De lange termijn is wat onzeker maar fraai voorjaarsweer kan ik in ieder geval nog niet beloven. Fijne dag allemaal!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

19 reacties

Gesloten voor reacties.