Klik voor grotere grafiek

Het enige nieuws ten opzichte van het weerbericht van gisteravond is dat het GEM model eindelijk is opgehouden sneeuw in de nacht op zondag te berekenen. Nee tot zondag in de namiddag zal het een perfecte schaatsdag zijn met “droge dooi” door een vriezende dauwpuntstemperatuur. In mijn vorige bericht heb ik al gewezen op de nog berekende ijsaangroei de komende twee nachten. Met de ochtendupdate van Winterplaza hieronder in de Wintersport Weerkamer (vierde knop van rechts) zien we 2 tot 4 cm aangroei. Daarna de dooi met motsneeuw of motregen. En dan de aantrekkende noordwester met op Valentijnsdag plensregen die als hele dikke sneeuw op weg is naar de Alpen.

En na de Valentijnsneeuw zou het mogelijk weer een paar dagen tenminste ’s nachts gaan vriezen in de Lage Landen. Om daar meer zicht op te krijgen ben ik vanochtend weer eens gaan Googelen en daarbij ontdekte ik een parel van een website voor elke weerman. Ben ik nu gek dat ik nooooit eerder had gekeken op http://www.weatheronline.co.uk/cgi-bin/expertcharts??? Jongens jongens wat een weelde aan kaarten en grafieken! Alles wat je hartje begeert en dan zonder de irritante login van weer.nl waar je alleen GFS en ECMWF kunt bekijken en waar je login ook elke 5 minuten verloopt. Nee dan die expert charts! Alle variabelen van 15 modellen en ensemble-weergaven om van te smullen.

Klik voor grotere grafiek

Bovenaan dit bericht het GFS ensemble voor Maastricht waar de kans op aanhoudend winterweer nog het grootst is. Je zie de rode lijn van het ensemble gemiddelde en in blauw de extreemste berekende waarden. De groene balken geven 1 σ standaardafwijking, wat dus de meest waarschijnlijke zone is. Je ziet het: de kansen op een terugkeer van de winter staan vanochtend slecht. En ook alle andere modellen die ik heb bekeken bieden weinig soelaas. Des te beter staan de kansen voor recordsneeuw in de Alpen en met een beetje geluk ook voor de Ardennen en Sauerland.

Als ik diezelfde grafiek voor Bern-Belp in Zwitserland plot zie ik ijzige temperaturen maar ik heb hierboven even de neerslaggrafiek neergezet omdat die Valentijnsneeuw er zo mooi opstaat. Elk balkje vertegenwoordigt een waarde in cm sneeuw per 6 uur wat betekent dat je de hoeveelheid op de Y-as nog moet verdubbelen omdat er maar 2 staafjes per etmaal zijn. Dat kan dus een mooie bak sneeuw worden en kijk eens hoe het door zou kunnen sneeuwen tot aan de krokus. Afgezien de aankomende zondag die ijzig en stralend zonnig zal zijn in de Alpen, heeft alleen vrijdag de 19e goede papieren voor een zonnige skidag.

De klapper die ik zag bij de expert charts toon ik hieronder…

Klik voor groter beeld

Weather online doet precies waar ik al een jaar voor pleit en wat ik op mijn vorige site Sneeuwverwachting.nl wel eens handmatig deed: niet werken met een ensemble gemiddelde, maar de ensembleleden clusteren in groepjes die voor een bepaald scenario gaan. Hierboven zie je het resultaat voor 17 februari voor de temperatuur op 2m waarbij er dus vier groepjes ensembleleden zijn die zijn verdeeld zoals je in het “dendogram” kunt zien. Hoe meer leden per cluster hoe groter de kans. Het treurige vanochtend is dat er ook geen klein clustertje te vinden is dat gaat voor  een herstel van de winter.

Laat de Alpengangers gerust meeduimen met de schaatsfanaten dat de winter toch nog een beetje terugkeert , want op wekenlange aanhoudende sneeuwval in de Alpen zitten we ook niet te wachten. Waarbij ik wel aanteken dat zelfs in dergelijk omstandigheden de Alpen altijd wel een dagje “zwischenhoch” krijgen. Man heb ik zin in onze gezinstrip naar het Pitztal!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

22 reacties

Gesloten voor reacties.