Klik voor grotere grafiek

Het enige nieuws ten opzichte van het weerbericht van gisteravond is dat het GEM model eindelijk is opgehouden sneeuw in de nacht op zondag te berekenen. Nee tot zondag in de namiddag zal het een perfecte schaatsdag zijn met “droge dooi” door een vriezende dauwpuntstemperatuur. In mijn vorige bericht heb ik al gewezen op de nog berekende ijsaangroei de komende twee nachten. Met de ochtendupdate van Winterplaza hieronder in de Wintersport Weerkamer (vierde knop van rechts) zien we 2 tot 4 cm aangroei. Daarna de dooi met motsneeuw of motregen. En dan de aantrekkende noordwester met op Valentijnsdag plensregen die als hele dikke sneeuw op weg is naar de Alpen.

En na de Valentijnsneeuw zou het mogelijk weer een paar dagen tenminste ’s nachts gaan vriezen in de Lage Landen. Om daar meer zicht op te krijgen ben ik vanochtend weer eens gaan Googelen en daarbij ontdekte ik een parel van een website voor elke weerman. Ben ik nu gek dat ik nooooit eerder had gekeken op http://www.weatheronline.co.uk/cgi-bin/expertcharts??? Jongens jongens wat een weelde aan kaarten en grafieken! Alles wat je hartje begeert en dan zonder de irritante login van weer.nl waar je alleen GFS en ECMWF kunt bekijken en waar je login ook elke 5 minuten verloopt. Nee dan die expert charts! Alle variabelen van 15 modellen en ensemble-weergaven om van te smullen.

Klik voor grotere grafiek

Bovenaan dit bericht het GFS ensemble voor Maastricht waar de kans op aanhoudend winterweer nog het grootst is. Je zie de rode lijn van het ensemble gemiddelde en in blauw de extreemste berekende waarden. De groene balken geven 1 σ standaardafwijking, wat dus de meest waarschijnlijke zone is. Je ziet het: de kansen op een terugkeer van de winter staan vanochtend slecht. En ook alle andere modellen die ik heb bekeken bieden weinig soelaas. Des te beter staan de kansen voor recordsneeuw in de Alpen en met een beetje geluk ook voor de Ardennen en Sauerland.

Als ik diezelfde grafiek voor Bern-Belp in Zwitserland plot zie ik ijzige temperaturen maar ik heb hierboven even de neerslaggrafiek neergezet omdat die Valentijnsneeuw er zo mooi opstaat. Elk balkje vertegenwoordigt een waarde in cm sneeuw per 6 uur wat betekent dat je de hoeveelheid op de Y-as nog moet verdubbelen omdat er maar 2 staafjes per etmaal zijn. Dat kan dus een mooie bak sneeuw worden en kijk eens hoe het door zou kunnen sneeuwen tot aan de krokus. Afgezien de aankomende zondag die ijzig en stralend zonnig zal zijn in de Alpen, heeft alleen vrijdag de 19e goede papieren voor een zonnige skidag.

De klapper die ik zag bij de expert charts toon ik hieronder…

Klik voor groter beeld

Weather online doet precies waar ik al een jaar voor pleit en wat ik op mijn vorige site Sneeuwverwachting.nl wel eens handmatig deed: niet werken met een ensemble gemiddelde, maar de ensembleleden clusteren in groepjes die voor een bepaald scenario gaan. Hierboven zie je het resultaat voor 17 februari voor de temperatuur op 2m waarbij er dus vier groepjes ensembleleden zijn die zijn verdeeld zoals je in het “dendogram” kunt zien. Hoe meer leden per cluster hoe groter de kans. Het treurige vanochtend is dat er ook geen klein clustertje te vinden is dat gaat voor  een herstel van de winter.

Laat de Alpengangers gerust meeduimen met de schaatsfanaten dat de winter toch nog een beetje terugkeert , want op wekenlange aanhoudende sneeuwval in de Alpen zitten we ook niet te wachten. Waarbij ik wel aanteken dat zelfs in dergelijk omstandigheden de Alpen altijd wel een dagje “zwischenhoch” krijgen. Man heb ik zin in onze gezinstrip naar het Pitztal!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

22 reacties

Gesloten voor reacties.