0830_la

Goede Vrijdag begint vandaag echt goed. Niet alleen omdat ik later vanavond naar de Alpen vertrek, maar ook omdat er verse sneeuw op komst is. In het zuiden van Duitsland sneeuwt het momenteel al dikke vlokken, …

Furkajoch Montafon

… en ook in Vorarlberg, Furkajoch, sneeuwt het al. Mooi zo, en dat is nog maar het begin van een volle week winterpret die eind volgende week eindigt met sneeuw in Piemonte.

Hinterstoder ober osterrecih

Gisteren op Witte Donderdag sneeuwde het vooral in Ober-Österreich en Stiermarken. Hinterstoder werd weer helemaal winters.

Zillertal Arena

En ook Zillertal Arena kleurde weer helemaal wit.

prato nevoso springsplash

Anders aan de Zuidkant en de Franse Alpen. In Prato Nevoso, het sneeuwloch van de voorbije maanden, was het warm en werd het traject voor een partijtje aquaskiën aangelegd.

la toussuire

En in La Toussuire was het heerlijk om eens te gaan parapenten, met de aanslagen in België nog  steeds in gedachten.

radar

Maar vandaag moeten we de zon niet in de Alpen zoeken. Veel wolken, en vanuit het noordwesten komt er nog heel wat neerslag aan. De meest intensieve neerslag bereikt nu zowat de Lage Landen. Daarachter komen er opklaringen, maar die bereiken de Alpen niet voor morgenvroeg.

rsum_16032615_16032500

Wat mij betreft is het de verrassing van de week. Begin deze week gingen we nog uit van max 5 cm. Vandaag kan er uit het slepende front toch zo’n 20 cm vallen, lokaal nog wat meer. Je ziet, soms kunnen de berekende neerslagtotalen wel degelijk stijgen naarmate de datum nadert 😉 . Het wordt vooral iets voor de Zwitserse en Oostenrijkse Noordkant, met een sneeuwgrens net onder de 1000 meter. Tsja, het is al bijna april. De laagste dalen worden niet zo snel meer wit. Ga je komende week naar Frankrijk, dan ga je weinig problemen ondervinden onderweg. Ga je naar Oostenrijk, probeer dan pas vanaf de late voormiddag aan te komen, …

rart_16032703_16032500

… want op Stille Zaterdag is er (uiteraard) even een rustpauze. Warm en zonnig in de Alpen. Toch laat ik speciaal deze kaart zien, want ze is bepalend voor  wat er de komende vijf dagen allemaal gaat gebeuren. Je ziet op de Atlantische Oceaan een langgerekt front liggen, min of meer evenwijdig met de isobaren. En net omdat het evenwijdig ligt met de windrichting begint het front te golven. Er ontstaat een secundaire depressie. En het is een venijnig ding hoor, aangewakkerd door een flinke portie koude lucht die vanuit de Labradorzee naar het zuiden beweegt.

gust_16032812_16032500 (1)

Paasmaandag wordt daardoor een ronduit onstuimige dag wanneer die secundaire depressie over Engeland schuift, met het sterkste windveld er net ten zuiden van. Op de zuidelijke Noordzee zijn dan rukwinden tot 125 km/h mogelijk. En dat voor in de lente. In de namiddag schuift dat windveld dan door richting Noord-Holland.

LL rukwind

In het EC-windensemble ziet dat er zo uit. Ook hier een goede kans dat het tot rukwinden van meer dan 100 km/h komt boven het vasteland.

rart_16032918_16032500

Ook de Alpen blijven dan niet gespaard. Vanaf maandagavond begint het vanuit het noordwesten weer te sneeuwen, en dat breidt zich snel over heel de Noordkant uit. Dinsdag wordt dus een echte sneeuwdag. De sneeuwgrens is nog onzeker, maar onder de 1000 meter wordt het sowieso een regendag. Pas tegen dinsdagavond zakt de sneeuwgrens wat, maar tegen dan is de meeste neerslag er alweer uit.

rsum_16033006_16032500

Dit kan er tot woensdagochtend allemaal in Oostenrijk vallen, …

rsum_16033000_16032500

… en dit in Zwitserland en de noordelijke Franse Alpen. Lokale halve meters zijn mogelijk.

jet3_16040106_16032500

Gisteren sprak ik nog over de sterk slingerende straalstroom waar richting het einde van volgende week een nieuwe scherpe meander in zou komen. Vandaag staat dat nog steeds op de kaarten van zowel het Amerikaanse als het Europese model. Nog niet 100% zeker uiteraard, maar het is toch een duidelijke tendens. Vanuit het noorden van Afrika wordt dat warmere lucht aangevoerd. En waarschijnlijk begint het dan weer te sneeuwen in Piemonte. Een hoge sneeuwgrens van bijna 2000 meter dan, dat wel.

ens salzburg

ensemble Salzburgerland

Hoe ziet de komende week er dan in de praktijk uit voor verschillende plaatsen in de Alpen? Hier een overzicht. Sterk wisselvallig in Salzburgerland met nog onzekere sneeuwgrens. Later in de week droger en waarschijnlijk zachter.

ens vorarlberg

ensemble Vorarlberg

Idem voor de rest van de Oostenrijkse Noordkant, …

ens FR

ensemble Savoie Mont Blanc, noordelijke Franse Alpen

… en zo verder via Zwitserland tot in de noordelijke Franse Alpen.

ens les orres

ensemble Les Orres, zuidelijke Franse Alpen

De zuidelijke Franse Alpen, waar ik naartoe trek, houden het merkelijk droger. Hier vooral de Paassneeuw nog nu zondag die gezien de berekeningen eerder deze week niet zo heel veel meer gaat voorstellen (daarom dat ik er in dit bericht niet echt meer over gesproken heb). Het wordt iets korts en krachtig. Dinsdag meer wolken en mogelijk wat lichte sneeuw, maar vanaf woensdag terug beter.

ens Piemonte

ensemble Piemonte

In het ensemble van Piemonte valt vooral die neerslagpiek eind volgende week op. Onzeker nog, maar dat moeten we in de gaten houden.

gfs-0-192

Hoe gaat het dan verder? De tendens naar drukstijgingen ergens boven noordelijk Europa vanaf het weekend binnen 9 dagen is er nog steeds.

LL windrichting

Ook in het Europese model trouwens. Goed te zien hoe er begin april nog maar amper windrichtingen uit het westen op het ensemble van de Lage Landen staan.

tmax_16040500_16032500

Hoe dat nu allemaal precies gaat uitpakken is nog totaal niet te zeggen. Maar dat de Lage Landen een van de warmste plekjes van Europa gaan zijn wanneer ik terugkom van skivakantie is een heel aannemelijk scenario. Goed, tijd voor mij om mijn koffers te pakken! Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

14 reacties

Gesloten voor reacties.