nendaz0401b

Deze webcamplaat uit Haute-Nendaz in de Quatre Vallées zegt voor mij alles. Het vriest nu dik in de Alpen. En het westelijk Alpengebied heeft na de regen van Tom/Alexander maar heel weinig sneeuw gehad. En dus is het leuk om hieronder straks te knallen met de webcams van de gebieden in Oostenrijk waar het de hele nacht nog doorsneeuwt, maar we moeten vooral ook kijken naar gebieden waar eventueel nog te klagen is. We horen uit de Franse Alpen van gesloten dalafdalingen (Valloire?) en zelfs hele gesloten gebieden (Valmorel?).

menuires0401

St. Martin de Belleville is weg geregend op 1450m. Les Menuires op 1850m heeft alles glansrijk doorstaan.

champery0401

Champéry op 1050m in de Portes du Soleil, favoriet skidorp van Kees en mijzelf, ligt er zo bij vanmiddag. Boven in Les Crosets was alles nog wel opgefrist met een dun laagje sneeuw. En hoe was het in Zermatt vandaag? Jan die vanochtend nog terecht klaagde over regen schrijft vanavond:

Vanuit Zermatt. Boven de 2100 meter is het FANTASTISCH! Smullen op alles wat open was (lawinegevaar en wind). Aan het einde van de dag prachtige opklaring met een geweldig kleurspel en als toetje de Matterhorn met een rode gloed.

Tja dit is een beetje waar we samen mee te dealen hebben deze winter. De grote contrasten. Zolang we allemaal samen in de Lage Landen de situatie observeren is het allemaal te doen (behalve dan de teleurstelling over het uitblijven van natuurijs), maar zodra de vertrekdatum dichterbij komt heeft ieder toch een heel ander gevoel. De een heeft een prima week. De ander denkt over annuleren. Kunstsneeuw maakt de situatie nog complexer. Want heeft de zuidkant nu wel of niet een “rampwinter”? De laatste foto’s die ik uit Val Gardena zag lieten heerlijke brede carvingpistes zien.

Nu dan de beloofde reeks sneeuwrijke webcams….

badleonfelden

Dit is Bad Leonfelden in Oberösterreich.

kirchschlag

Kirchschlag in Stiermarken.

Webcam Karkogel

Abtenau in het Salzburgerland.

muehlbach

Mühlbach am Hochkönig ook Salzburgerland.

rudalpe

De Rudalpe boven Lech.

obertauern0401

Koploper Obertauern.

badischl

Bad Ischl in Oberösterreich.

krippenstein

De Krippenstein aan de noordkant van de Dachstein.

haus

Haus im Ennstal in Stiermarken.

grobming

Grobming – Stoderzinken.

In al deze gebieden oostelijk van Salzburg kan het vannacht nog blijven sneeuwen. Laat er nog eens 20cm vallen. De Kitzbüheler Alpen gaan ook nog een beetje meedoen. Jeroen: kom er maar in.

enszw0401

En hoe gaat het nu verder? We pakken even een prikpunt Zwitserse noordkant omdat dit op de termijn van een week representatief is voor de hele noordkant. Europees en Amerikaans model zijn aardig op een lijn gekomen. Zowel qua kansen als qua bedreigingen. Ik kan niet zo makkelijk meer roepen dat Daan kat in het bakkie is. Meters poeder en zo. Je ziet de temperatuurlijnen gedurende die grote sneeuwval stijgen naar 1500m. Wat dat voor skidorpen op 1000m en lager betekent moge duidelijk zijn. De kansen dat de sneeuwgrens lager dan 800m blijft zijn intussen klein. De kans dat 1000m te houden is, misschien 30%. De grootste kans dus dat volgend weekeinde een herhaling wordt van dit weekeinde. Sneeuw (vrijdag) -> regen (zaterdag) -> sneeuw (zondag). Maar in welke mengverhouding met welke sneeuwgrens en in welke regio’s?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

42 reacties

Gesloten voor reacties.