nendaz0401b

Deze webcamplaat uit Haute-Nendaz in de Quatre Vallées zegt voor mij alles. Het vriest nu dik in de Alpen. En het westelijk Alpengebied heeft na de regen van Tom/Alexander maar heel weinig sneeuw gehad. En dus is het leuk om hieronder straks te knallen met de webcams van de gebieden in Oostenrijk waar het de hele nacht nog doorsneeuwt, maar we moeten vooral ook kijken naar gebieden waar eventueel nog te klagen is. We horen uit de Franse Alpen van gesloten dalafdalingen (Valloire?) en zelfs hele gesloten gebieden (Valmorel?).

menuires0401

St. Martin de Belleville is weg geregend op 1450m. Les Menuires op 1850m heeft alles glansrijk doorstaan.

champery0401

Champéry op 1050m in de Portes du Soleil, favoriet skidorp van Kees en mijzelf, ligt er zo bij vanmiddag. Boven in Les Crosets was alles nog wel opgefrist met een dun laagje sneeuw. En hoe was het in Zermatt vandaag? Jan die vanochtend nog terecht klaagde over regen schrijft vanavond:

Vanuit Zermatt. Boven de 2100 meter is het FANTASTISCH! Smullen op alles wat open was (lawinegevaar en wind). Aan het einde van de dag prachtige opklaring met een geweldig kleurspel en als toetje de Matterhorn met een rode gloed.

Tja dit is een beetje waar we samen mee te dealen hebben deze winter. De grote contrasten. Zolang we allemaal samen in de Lage Landen de situatie observeren is het allemaal te doen (behalve dan de teleurstelling over het uitblijven van natuurijs), maar zodra de vertrekdatum dichterbij komt heeft ieder toch een heel ander gevoel. De een heeft een prima week. De ander denkt over annuleren. Kunstsneeuw maakt de situatie nog complexer. Want heeft de zuidkant nu wel of niet een “rampwinter”? De laatste foto’s die ik uit Val Gardena zag lieten heerlijke brede carvingpistes zien.

Nu dan de beloofde reeks sneeuwrijke webcams….

badleonfelden

Dit is Bad Leonfelden in Oberösterreich.

kirchschlag

Kirchschlag in Stiermarken.

Webcam Karkogel

Abtenau in het Salzburgerland.

muehlbach

Mühlbach am Hochkönig ook Salzburgerland.

rudalpe

De Rudalpe boven Lech.

obertauern0401

Koploper Obertauern.

badischl

Bad Ischl in Oberösterreich.

krippenstein

De Krippenstein aan de noordkant van de Dachstein.

haus

Haus im Ennstal in Stiermarken.

grobming

Grobming – Stoderzinken.

In al deze gebieden oostelijk van Salzburg kan het vannacht nog blijven sneeuwen. Laat er nog eens 20cm vallen. De Kitzbüheler Alpen gaan ook nog een beetje meedoen. Jeroen: kom er maar in.

enszw0401

En hoe gaat het nu verder? We pakken even een prikpunt Zwitserse noordkant omdat dit op de termijn van een week representatief is voor de hele noordkant. Europees en Amerikaans model zijn aardig op een lijn gekomen. Zowel qua kansen als qua bedreigingen. Ik kan niet zo makkelijk meer roepen dat Daan kat in het bakkie is. Meters poeder en zo. Je ziet de temperatuurlijnen gedurende die grote sneeuwval stijgen naar 1500m. Wat dat voor skidorpen op 1000m en lager betekent moge duidelijk zijn. De kansen dat de sneeuwgrens lager dan 800m blijft zijn intussen klein. De kans dat 1000m te houden is, misschien 30%. De grootste kans dus dat volgend weekeinde een herhaling wordt van dit weekeinde. Sneeuw (vrijdag) -> regen (zaterdag) -> sneeuw (zondag). Maar in welke mengverhouding met welke sneeuwgrens en in welke regio’s?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

42 reacties

Gesloten voor reacties.