foehnmuur0503

Het is me het weekje wel! Op de aankomstdag stonden de liften stil en konden tijdens een heel kort weergaatje toch met de gondel naar ons berghotel. Oorzaak: Föhnstorm. Vandaag is de vertrekdag en staat er weer een Föhnstorm. Deze keer een echte volwassen knaap met alles eroip en eraan. Op de foto zie je de Föhnmuur over de Hohe Tauern hangen. De halve meter sneeuw die in de nacht op donderdag viel is compleet weg geschaafd. Dat gaat de komende weken grote lawines opleveren want al die sneeuw ligt nu “windgeperst” in kommen aan lijzijde.

Schermafdruk 2016-03-05 08.18.57

De wind beukt tegen de ramen en je hoort de kozijnen kraken. Gisteren aan het eind van de middag heb ik na de sauna volle vier minuten met mijn billen en rug in de sneeuw gelegen terwijl de opkomende storm over me heen blies. Mythisch! Maar als we nu het berghotel uitgummen in de Gletscherwelt Weisssee als een Titanic die zinkt, dan hebben de rond 200 mensen maximaal een uur te leven. Tenzij je heel snel een iglo weet te bouwen met windstoten van 120km/u. Of de lift nog gaat draaien vandaag? Zo niet dat zitten 200 mensen boven gestrand en 200 aankomsten beneden op 1500m. Dat is de laatste jaren niet meer voorgekomen.

foehnkaart0503

Depressie is tegen de klok. Capice? Dan zie je hoe de Arctische stroming over Groot-Brittannië rechtstreeks samenhangt met de Föhnstorm over Oostenrijk momenteel. Het benieuwt me ernstig hoe het beneden is in Oostenrijk.

zellamsee0503

Zo dus. Nog geen Föhndoorbraak beneden anders was het veel warmer dan 0ºC. En voor eens en altijd (nee hoor zal er nog vaak op terugkomen) kijk nu zelf eens hoe mooi dit plaatje is van Zell am See Kaprun. Dat groenbruin voegt gewoon veel meer karakter toe aan het plaatje. Diepgang. Echt ruig leven. Niet dat gezeur van kleine kinderen die per sé in een Disney Frozen winterlandschap willen rondstappen. Nee gewoon wintersport voor volwassen mensen die het leven in al zijn kleuren en geuren omarmen hoe het ook komt. Dat is gewoon de filosofie van WSWM.nl. Love it or hate it. Like it or leave it.  

Station-2016_0305_084500

Ondertussen zit de Britse sneeuw nu in de Franse bergen en in het Berner Oberland. Hierboven Avoriaz aan de Franse kant van de Portes du Soleil. Aan de Zwitserse kant heb ik nog mooiere plaatjes gevonden.

torgin0503

Torgon strak tegen het Meer van Genève

berneroberland0503

Heimenschwand MadeInBern

In het Berner Oberland is de sneeuwgrens 800-900m. Het sneeuwt er dik en geleidelijk kruipt die noordstuwing dus naar het westen van Oostenrijk toe.

vorarlberg0503

Prikpunt Kleinwalsertal waar ik vanaf 13 maart een week zit waarvan de eerste drie dagen met volgers van WSWM.nl. We zien dat de neerslag naar de noordkant komt als de wind vanmiddag draait. Dit gebeurt het eerste in Zwitserland en het westen van Oostenrijk. Daarbij gaat het weer sterk afkoelen. Er kan behoorlijk veel sneeuw vallen tot morgen laat in de ochtend. Daarna een geleidelijke opwarming met nauwelijks neerslag. Dan in de meteofiction op 14 maart een complete Wettersturz met een metertje sneeuw erbij. Precies dus tijdens het WSWM.nl uitje!

wettersturz

Zo ziet dat eruit op de kaart. Het Europese model doet er nog niet aan mee….

nederland0503

De Lage Landen kwakkelen door. Is er echt een sneeuwdek in de Ardennen nu? In de noordelijke stroming zit weinig neerslag omdat veel neerslag onder Nederland door trekt. België kan meer neerslag gaan zien.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

30 reacties

Gesloten voor reacties.