Tja we kunnen er niet omheen, de modellen, weermannen, en ikzelf hebben een bittere pil te verwerken gehad. Het was niet veel soeps vandaag met de sneeuw in Nederland. Ik zeg met nadruk in Nederland want in België viel er wel een flink pak tot aan 15cm.

Actueel hangt er nog motsneeuw over het land met alleen in het oosten nog wat meer dan dat. In het westen wellicht nog een paar lekkere dikke vlokken uit de buitjes maar je hebt ook kans dat daar natte vlokken tussen zitten. Blijf nog steeds alles melden in ons SNOWcast bericht waar we inmiddels over de 200 reacties zijn! Zoals ik maar altijd zeg; geniet van iedere vlok! Dat doe ik hier in Oostenrijk ook. Update: Tjeerd meldt al 5cm in het uiterste oosten van het land 🙂

Waar lag het dan aan? In de berekeningen van HIRLAM gister (12h) en vandaag (6h) was het verschil goed te zien. De pluk uit België was wat minder imposant maar voornamelijk de kern van het lage druk gebiedje lag wat oostelijker waardoor de Duitsers er met onze sneeuw vandoor gingen. Die dikke pluk had over Limburg moeten trekken waar ik wat hoop op had gevestigd afgelopen dagen.

Waar wel noemenswaardige sneeuw viel was in Frankrijk, ze hebben daar toch hogerop meer dan een meter bij mogen schrijven in 4 dagen. De stad Chamonix werd ook mooi wit, natuurlijk geen meter op deze hoogte.

La Plagne zit op de gletsjer wel tegen die meter aan geloof ik. Dit ziet er toch uit als een heerlijk kussen waar je in wilt springen. Helaas is het zo moeilijk voortbewegen in zulke diepe sneeuw.

Reporter ter plaatse Marcel maakt deze week foto’s in Chatel, en wat heeft ie een geluk! Gister een top skidag en vandaag weer een bak sneeuw. Auto’s moeten uitgegraven worden.

Op de grens van Zwitserland en Frankrijk viel in 4 dagen 120cm verse sneeuw! Dat zorgde voor aangroei van het sneeuwdek van 80cm. Zo zitten ze weer even gebakken! Waar ze niet echt aan het bakken zijn is in de USA en Canada, daar meer bevriezen, Hajo schreef er vanmiddag over! Lees het artikel hierrr.

We blijven even in de Alpen maar niet te uitgebreid want Hajo is vanavond live op Facebook om 21.00 en zal dan de rest bespreken, vergeet dus niet om in te schakelen. Maar voor de Alpen geldt vanaf morgenmiddag een onstuimig weertype. De sneeuwhoofdprijs gaan zijn voor de zuidwestelijke Franse Alpen en de oostelijke zuidkant! 50 tot 150cm is mogelijk in die gebieden, prachtig want ze hebben het daar wel nodig! Maar let op, ook de noordkant heeft toch mooie accumulaties van 10-40cm, zo even naar kijken.

Maar let op de sneeuwgrens, voor de uiterst zuidelijke Franse Alpen komt die neer op zo’n 1600m, de meer noordelijker de lager maar ook minder sneeuw. Aan de Italiaanse zuidkant zal de kou denk ik redelijk blijven plakken. Val Gardena zal toch amper regen zien, gelukkig maar. Wellicht dat Hajo een bezoekje brengt aan het dal als het dumpt! Daar denk ik een sneeuwgrens van 1200m, verder naar het oosten iets hoger.

Hier zien we de zuidkantdump in vol ornaat met bijgetekend de koers van de depressie. Deze zal langzaam uitdovend over Europa koersen en strooien met neerslag. Op de huidige kaart en ook in de uren daarna is de stroming vol zuidwest over de Alpen met de nodige föhn aan de noordkant (slechts anderhalve dag hoor dus geen paniek). Zodra de depressiekern ongeveer voorbij Duitsland ligt zal de stroming voor de noordelijke Alpen naar noord draaien en krijgt het een zwiep na.

Zo zien we vanaf zaternacht de sneeuwgrens dalen en zelfs nog wat stuwing, dat is toch lekker na een weekend met in de bekende föhndalen mogelijk 10 of 15 graden! Daarbij kan ook nog een beetje regen vallen, geen perfect begin van je vakantie. Even de ogen dicht en zondag lekker de verse sneeuw in, de modellen zitten nu op 15cm vers.

En we zitten in ontzettend interessante tijden! De modellen hinten sinds enkele dagen op een scandihoogje. GFS van vanmiddag was werkelijk schitterend! Een koude uitbijter weliswaar, maar het moet ergens beginnen. Het doet me een beetje pijn hier niet verder in te duiken maar de meteofictie is helemaal voor Hajo vanavond in de live uitzending. Tevens kijkt hij dan naar het kersverse EC wat nu binnen loopt. Kijk dus zeker mee of kijk m in de reacties onder dit bericht terug. Tot vanavond 🙂


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

55 reacties

Gesloten voor reacties.