Sneeuw Praag2

Praag

Praag is in schock. Er viel gisteren en afgelopen nacht tot twintig centimeter sneeuw in de Midden-Bohemen. De meteorologen moeten het ontgelden: die hoeveelheid werd verwacht voor het Reuzengbergte (waar veel minder viel) terwijl er voor Praag en omgeving nauwelijks gewaarschuwd was. We kijken zo hoe dat kwam en hoe het verder gaat.

Vrachtverkeer Praag

Vrachtverkeer omgeving Praag

Eerst wat fraaie foto’s. Omdat het zo onverwachts kwam veel problemen voor met name het vrachtverkeer. Mede omdat er niet overal voldoende gestrooid was.

Dopravu ve støedních Èechách komplikovaly 1. bøezna zbytky snìhu, místy je na silnicích ledovka. Na snímku je vozovka nedaleko Rožmitálu pod Tøemšínem na Pøíbramsku.

Zware sneeuw

Meer nog dan de hoeveelheid was het de samenstelling van de sneeuw die de grootste problemen opleverde. Vrij nat dus zwaar. Hier liep het, net als op  deze fraaie plaat  nog goed af.

Stroomuitval Bohemen

Stroomuitval Bohemen

Op veel andere plaatsen zoals hier (ook Omgeving Praag) minder. Rond het middaguur zaten zo’n 5000 huishoudens zonder stroom. Ik lees  “staat van calamiteit”. Noodtoestand?

Dit is wel heel sneu. Bus met 23 kleuters op weg naar school. Gelukkig slechts lichtgewonden (6 kleuters en een juf). Lees hier het hele artikel.

Code rood

Code rood?

Al met al komt het voor een regio met toch enigszins een landklimaat en dus wel vaker winters wat hilarisch op me over. Zoals deze foto ook: lijkt code rood te symboliseren?

Fiets

Mooi fietspad hoor

En deze dan. Fietsers tarten zware ontberingen? Of zie eens hoe goed de sneeuwploegen hun werk gedaan hebben, dat kan natuurlijk ook. Hier de volledige amusante serie. Overigens wordt er nu weer gewaarschuwd: tot zo’n 30 centimeter in het noordoosten van Tsjechië (met name voor de regio Moravië) zou op komst zijn vanaf afgelopen ochtend. Ik zie het niet in de modellen zitten; volgens mij is het met 10 centimeter wel gedaan.

Sok!

De schrijver van dit artikel vond dat in ieder geval ook. Lees Praag in schock: 10 dingen die gebeuren in Praag als het één avond sneeuwt (waarschijnlijk wel net als ik even google translate overheen gooien).

news_16022918_16022912

Hoe dan ook, Praag had de hoofdprijs. Hoe kon het zo gebeuren dat ook ik er zo naast zat – mijn excuses trouwens. Ik had immers ook ingezet op 20 centimeter voor juist het Reuzengebergte.

hgt0_16022918_16022912

Uiteindelijk lag zo de vorstgrens. Het was eigenlijk allang duidelijk dat het net als voor de Noordoostelijke Alpen ook voor het Reuzengebergte tot het laatste moment spannend en kritisch zou blijven; ik had iets te veel whisfull thinking. De Alpen kwamen overigens goed weg met tijdens de warme fase vrijwel geen neerslag.

Dresden

Dresden: 10 centimeter sneeuw

Doordat de depressie net iets westelijker noordwaarts trok dan verwacht dus meer sneeuw voor de Bohemen en Oostelijk  Duitsland maar een net te hoge sneeuwgrens (met wat minder neerslag) voor het Reuzengebergte. Althans, het is natuurlijk niet eens goed uit het kaartje te halen. Wat een grote verschillen over relatief kleine afstand!

Lipno

Lipno (Boheemse Woud) by night

Dus even wat webcams checken. Eerst kijk ik nog even naar de Zuidelijk Bohemen. Ook daar twee Tjechische skigebeieden: Lipno en Zelezna. Bovenstaande uit Lipno is niet relevant maar vond ik te fraai om niet even te delen. Daar is nu zo’n 20 centimeter in de dalen (op 750 meter) gevallen. Gelukkig maar: was enorm hard nodig. Avond-skiën was vanavond weer mogelijk. Ook Zelezna laat een fraai winters beeld zien.

Harrachov_695

Harrachov vanavond

Maar dan het Reuzengebergte. Harrachov laat niet eens witte boomtoppen zien. Het dal ligt op 700 meter; dit gezicht op de dalafdaling is dus nog wat hoger. Overigens valt er zo te zien prima te skiën. Opgave is 50 centimeter op de top (waarvan 8 centimeter vers vandaag)  en 25 centimeter beneden – dat zal deels kunstsneeuw zijn. Spindlerluv Mlyn (ook op 700 meter) liet op bewegende beelden zelfs eind van vanmiddag nog regen en natte sneeuw en wel erg stille pistes zien. Daar op de toppen volgens opgave 90 centimeter: wel een stevige basis dus.

Pec Pod Snezkou_855

Pec Pod Snezkou met het dal op 855 meter: wit!

Ah! Sneeuw tot in het dal. Sneeuwgrens dus ongeveer op 800 meter.

rart_16030300_16030112

Hoe gaat het verder? Morgen komt de neerslag die volgens mijn inzichten in de Lage Landen ook wat gevlok had moeten brengen  (maar dat weer eens net niet deed) gefragmenteerd (oplossend) aan in het Reuzengbergte. Deels geholpen door stuwing toch nog aardig wat neerslag. Tot donderdagochtend blijft de sneeuwgrens kritisch voor de dalen en laagste pistes, daarna snel dalend. Op de toppen zal alles als sneeuw vallen. Dat kan 5 tot 10 centimeter zijn.

rart_16030600_16030100_4

Komend weekend wordt weer spannend! Koud zal het zeer waarschijnlijk wel blijven voorlopig. Maar hoeveel sneeuw? Het front dat vrijdag misschien wel even een tijdelijk pak(je) sneeuw voor de lage landen gaat brengen en zaterdag tegen de Alpen klapt..

5

Lijkt zondagochtend over Duitsland noordwaarts te trekken..

rart_16030700_16030100_3

En daar vervolgens nog even wat rond te gaan tollen. Dat zou héél goed nieuws zijn voor met name alle Duitse Middelgebergten. Ik pak bewust de run van ECMWF model van afgelopen ochtend. Enerzijds omdat ik gevoelsmatig veel vertrouwen heb in deze oplossing, anderzijds omdat daar erg veel ensembleondersteuning was. En omdat het scenario te mooi is om niet even op in te zoomen.

vareps_Snow_latest_06260_00

Want zie even tussendoor eens wat een sneeuwkans in percentage aanstaande vrijdag voor Midden-Nederland! Niet dat er helemaal een één-op-één relatie is maar het geeft wel de potentie mooi weer. Vanavond is de extremiteit iets minder maar alsnog leuk. Voor de Wintersport Arena Sauerland zal dat -na morgen overigens toch even wat regen- minimaal 10 centimeter verse sneeuw opleveren op zondag en maandag, waarschijnlijker is 20 en misschien wel (zoals vanmorgen berekend) 40 centimeter! In dit scenario niet zo veel sneeuw verder naar het oosten zoals het Reuzengebergte. Maar evengoed trekt het allemaal wat oostelijker en pakken we daar wat meer. En daarna? Kijk ik morgen weer naar. Vandaag toch zeker wel Frederic’s fraaie ochtend – en avondanalyse  over de Alpen en apart de lage landen gelezen?


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

1 reactie

Gesloten voor reacties.