Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

Zell am see kaprun
Lees verder >

Waterpret, wandelen, fietsen of wintersport op de gletscher? Kiezen jullie maar.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Kijk al uit naar skiën

Na sneeuw van dinsdag/woensdag krijgen we bikiniweer

check ook eens

46 Reacties

 1. Ab schreef:

  Hier nog een interessante artikel over de SSW en gevolgen aan de grond. Wel Engels maar toch leuke leesvoer 🙂 Er breken interessante en spannende tijden aan!!!! http://theweathercentre.blogspot.de/2012/12/polar-vortex-close-to-collapse.html

 2. Joost schreef:

  @ Ab: lees ik nu goed dat ze verwachten dat er een koude uitbraak kan komen vanuit de Noordpool? Het is uiteraard een steldat scenario waar ik nu naar vraag, maar wat zou zo’n koude uitbraak betekenen voor de sneeuwkansen voor de alpen? En hoe kijk jij tegen dit scenario aan?

  • Ab schreef:

   Nou @Joost bij een SSW neemt de kans op blokkades op het NH juist toe en is er meer kans op een winterse setting voor west europa bijv. Maar de preciese gevolgen aan de grond weet nog niemand. Meestal heeft zo’n SSW pas na 7 tot 28 dagen effect en kan men de gevolgen zien bij de troposfeer. Maar de kans op een kou-uitbraak is wel groter door een SSW. Maar dan moeten de puzzelstukjes op de juiste plaats vallen. Zie GFS hoofdrun van 00u maar, die laat dat al na dag 7 een klein beetje zien op lange termijn hoe de gevolgen van een SSW kunnen uitwerken op lagere luchthoogtes zoals de 500hpa vlak

 3. Frederic schreef:

  Niets nieuw te melden over de EC00-pluim. Veruit de meeste leden kiezen voor een zachte oplossing, hoewel de meesten niet meer zo zacht zijn als die van die van de voorbije weken. Slechts 15-20% kiest voor een ronduit koude oplossing in de LL

 4. Frederic schreef:

  Het KNMI gaat weer over naar de orde van de dag, dus zonder bespreking van kansen op koude. Haha

 5. Snowman schreef:

  Na morgen een droogteperiode in de westelijke alpen van 2+ weken?

 6. Joost Amsterdam schreef:

  Als ik reageer dan doe ik dat altijd alleen met mijn naam. Aangezien er meer mensen Joost heten, past bovenstaande bijnaam meer.
  Ik zit in de afgelopen weken continu berichten te lezen dat de moed er moet inhouden. Zelfs de hoogste luchtlagen worden erbij gehaald om toch wat hoop te geven. Het is gewoon superzacht weer in West Europa. Dat is balen voor ons winterliefhebbers van de LL maar nu ook echt die naar de Alpen gaan.
  Puzzelstukjes moeten in elkaar vallen, om koud weer te krijgen. Het is nou eenmaal een feit dat de puzzelstukjes tijdens onze winters veel meer in een WC-manier vallen. Daar ontkomen we niet aan. We mogen blij zijn als het 2 weken koud weer is in de LL. Daar worden onze winters vaak aan opgehangen. We mogen blij zijn dat het in de Alpen een redelijk pak sneeuw ligt. Meestal pakt dat aardig goed uit als je op skivakantie gaat.
  Ik heb het volgende voornemen voor de komende week: Pas weer op 7 januari weer naar deze site kijken. Kijken of de stratosfeer voorspellingen enig uitkomst hebben geboden. Volgens mij is het gewoon weer een winter zoals wij die al jaren gewent zijn: Te zacht naar onze zin, maar nou eenmaal passend bij ons klimaat.

  • Ab schreef:

   Beste @Joost uit Amsterdam. Het zijn de weermodellen die dat doen die stratosfeer opwarming voorspellen. En wij bespreken gewoon de kansen. Net zo goed kan een SSW geen winterweer opleveren. Je weet maar nooit. Ik zou zeggen blijf je zelf en laat je niet gek maken door de verschillende berichten. Want dat gebeurt wel een beetje aan je reactie te zien. Als je het allemaal niet meer weet en gaat twijfelen kijk gewoon niet verder dan 5 dagen vooruit (de betrouwbare termijn)

  • Frederic schreef:

   Je hebt gelijk dat er al zeker de komende 7 dagen geen enkel uitzicht is op winterweer in de LL Joost. Dus het kan zeker geen kwaad om een aantal dagen weg te blijven van deze site. toch zeker als je niet per se elke kaarten-run hoeft te zien. 🙂
   Ook heb je gelijk dat de LL in een gematigd zeeklimaat liggen, dus dat de kansen op stevig winterweer sowieso niet groot zijn. Maar zo werkt dat nu eenmaal in de statistiek. Het is niet omdat we weinig kans hebben op winterweer, dat het er niet van kan komen. December was nu al 1 graad te warm. Met een lange koude periode in de komende maanden zal de winter ’12-’13 waarschijnlijk alsnog als te zacht de boeken in gaan.
   Tenzij het een heel lange koude periode wordt natuurlijk he 😉

  • Frederic schreef:

   in bovenstaande reactie bedoelde ik ‘als normaal de boeken in gaan’ i.p.v. ‘als te zacht de boekn in gaan’.

 7. Ab schreef:

  GFS hoofdrun van 6u kiest meer voor een koudkwakkel scenario na 8/9jan gezien de puzzelstukjes niet echt op de juiste plaats vallen voor echt winterweer voor de LL. Bij veelal 2 a 3gr overdag en 0 tot -3gr in de nacht. Maar wel laat de GFS 6u zien dat de poolwerfel kompleet van slag lijkt te zijn door de verwachte SSW en dus wilde kaarten kan opleveren. Hier een wereldkaart van 15jan om te zien hoe het er bij de GFS 6u voorstaat vwb het NH http://www.weerwoord.be/uploads/11122012310430.png Kan de volgende run weer anders zijn. Maar het aandeel hogedruk neemt wel fors toe op het NH.

 8. Beste volgers weten jullie dat Hajo vandaag jarig is. Iedereen fijne oud en nieuw.

 9. Frederic schreef:

  GFS06-pluim laat toch een duidelijke afkoeling zien in de LL richting half januari. Zo hoef je je AB1 enkel maar binnen te koppen Ab.

  • Ab schreef:

   Idd @Frederic kan ik hem zp inkoppen me AB1 namelijk kouder weer vanaf half januari 😉 En er is nu een tweede opwarming bezig die constant terugkeert op de 10hpa kaarten. Namelijk op 10jan boven Canada. De eerste opwarming betreft nog altijd een SSW vanaf 5/6jan en laat dat nou al een beetje effect te krijgen op de GFS kaarten richting half januari op het NH gezien de afgezwakte poolwerfel door toedoen van hogedruk activiteiten. We zullen zien wat er van terecht gaat komen. Te spannend

 10. Frederic schreef:

  Zo. Het zou goed kunnen dat dit mijn laatste post is voor dit jaar. Aan allen: Niet te zot doen vanavond! En geniet ervan. Tot volgend jaar!!!

 11. Hoi Hajo,

  Van harte met je verjaardag.

  Leuk dat jij en je familie bij ons te gast zijn om het te vieren.
  Maak er een mooie dag van.

  Groetjes, Jasper Dijkstra en Team Edelweisshaus

 12. Ronski schreef:

  Hoi Hajo, Ab afkoeling en consorten,

  zit er een 1979 scenario in, ik heb het hier eerder voorbij zien komen maar niet helemaal kunnen volgen? ik herinner mij een totaal onverwachte inval van de winter maar toen was de meteotechniek nog niet zover zeker? grtz Ronski

  • michel schreef:

   In 1979 was het in december/november kwakkelen met afwisseling van kou naar warm met regelmatig ijzel, in februari brak de hel los in Groningen en Friesland.

   Er was toen ook een harde wind en erg kou meen ik me te herinneren, maar het had wel wat. Of we weer hetzelfde krijgen als
   In 1979 denk het niet.

   Denk dat dit mijn laatste bericht wordt hier, ik wens iedereen een goed uiteinde en het beste voor 2013.

 13. Roy schreef:

  Hajo een hele fijne dag vandaag en bedankt voor alle berichten van afgelopen jaar!! Op naar een sneeuwrijk 2013!!! 🙂

 14. Jelte schreef:

  Hajo geniet van het piste liggen(zie foto), ligt nu lekker te bakken geloof ik 🙂

  https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/65420_10150099967895962_2573415_n.jpg

 15. Afkoeling schreef:

  Is niet te vergelijken met 1979 Ronski.
  Hier nog een stuk wat ik heb kunnen vinden in een van mijn weerboeken (weer een eeuw).
  De vorstinval aan het eind van dec. 1978 was uitermate spectaculair.
  Tijdens de laatste dagen van het jaar breidde een oostelijke luchtstroming, waarin extreem koude lucht werd aangevoerd, zich steeds verder naar het zuiden uit.
  Het binnendringen van de vorst in Nederland verliep tergend langzaam.
  meer dan een dag lang waren er tussen Noord- en Zuid-Nederland temp. verschillen van wel 15 graden.
  Toen de winter Amsterdam veroverde kon men aan de zuidkant van het ij constateren dat de vlag er nog stevig ui het ZW wapperde, terwijl die aan de overkant al door een NO wind de andere kant opgeblazen werd.
  Op een van de banen van Schiphol werd tussen het begin en eind van de baan een temp. verschil van vier graden gemeten.
  Uiteindelijk daalde de temp. in een groot deel van het land tot onder de -10 graden en hadden we een ijskoude jaarwisseling.
  Het typische van de vorstinval was dat hij niet door sterke hogedruk boven Noord-Europa veroorzaakt werd, maar door actieve depressies die ten zuiden van ons land naar het oosten trokken.
  Dit was het beeld van de hele winter: de zuidelijke koers van lagedrukgebieden was de oorzaak van de strenge kou.
  Daardoor was 1979 ook een uitzondering op de regel dat strenge winters zonnig zijn: deze winter had juist te weinig zon.
  Op 2 jan. trok een kleine depressie, zoals die gewoonlijk alleen in de poolgebieden voorkomt, over de Noordzee naar het zuiden.
  Dit kleine maar intense polar-low, bracht in delen van het land sneeuw met een dichtheid die zelfs oude rotten niet eerder hadden gezien.
  De kern van het polar-low kwam in Zuid-Holland aan land waarna het oog over Rotterdam trok.
  Daar werd sneeuw en onweer gemeld en na het voorbijtrekken van het oog viel de temp. er in minuten tijd zeven graden terug.
  Niemand die deze winter heeft meegemaakt zal zondag 21 jan. vergeten.
  Delen van Nederland werden bedekt door een centimeters dikke ijslaag.
  Het was vrijwel onbegonnen werk die van de auto’s te verwijderen en daarna was het levensgevaarlijk om de weg op te gaan.
  Op de straten werd volop geschaatst, waaronder ook ikzelf 😉
  Januari eindigde met een hoogste temp in De Bilt van slechts 3 graden.
  Wie dacht dat daarna de koek op was, kwam bedrogen uit.
  Februari had nog een paar winterse verrassingen in petto.
  Op de 13e was het bewolkt met wat regen, en met een ZW wind was het tegen de 10 graden.
  Ondertussen was in het noorden de strijd dooi en vorst in volle gang.
  Bij een stormachtige noordooster sneeuwde het, en de stuivende sneeuw vanuit het noorden van Duitsland kwam ook voor een deel naar onze noordelijke provincies.
  Enorme ophopingen van sneeuw waren het gevolg.
  In sommige plaatsen lag de sneeuw tot boven de dakgoten van de huizen en het hele noorden was helemaal geisoleerd van de buitenwereld.
  Dit zou dagenlang duren.
  De winter van 1978/79 bracht ook in andere delen van Europa en zelfs tot in Afrika extreem weer.
  De Russische kou drong helemaal tot in Spanje door en 500 km diep in de Sahara sneeuwde het.
  Door de zuidelijke depressiebanen kreeg Spanje een van de natste winters van de vorige eeuw te verwerken.
  In deze strenge winter geen 11-stedentocht.
  Het ijs was door de grote sneeuwhoeveelheden zeer slecht begaanbaar.
  Wanneer een winter van het kaliber 1978/79 nog eens toe zou slaan in Nederland staan ons interessante tijden te wachten.
  De maatschappij zou er absoluut niet op voorbereid zijn met alle gevolgen van dien.
  Wie weet na 2014 😉
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=313737955402624&set=o.253753214658891&type=1&theater

 16. Afkoeling schreef:

  @Allen, een heel fijne avond, en een goed en gezond 2013 gewenst.
  Tot in het nieuwe jaar, en kijk uit met het vuurwerk 😉

 17. Ronski schreef:

  Afkoeling bedankt voor je bericht over 78/79. Ik herinner me nu ineens veel meer ook dat ik idd met schaatsen naar school gegaan ben over de straten. Ik weet nog wel van het verschil in temperatuur tussen noord en zuid. Mijn vader was bakker en op oudjaar moest ik meehelpen en herinner me nog dat op de 8e verdieping van een flat het water op de railing al aan het bevriezen was en onder alles nog nat. Volgende ochtend was het min 10 of zo een een sneeuwjacht idd. Dat waren nog eens tijden haha, ik begin nu op mijn vader te lijken die het ook altijd over vroeger had. Mooi te lezen dat het een frappante kouinval was en niet via de “normale” weg van een hoog. wie weet over 14 dagen maar zal wel niet.

  verder iedereen prettige jaarwissel, voorzichtig met vuurwerk en Hajo nog een prettige verjaardag.

 18. snowman schreef:

  Hajo van harte en de beste wensen! je bent een topper

 19. Eric schreef:

  Overigens was het vandaag weer een topdag qua skieen in Brixen/Westendorf./ Hopfgarten/soll/Ellmau/Scheffau…….

  Pistes liggen er nog prima bij. In de namiddag heb je last van ijsplaten maar ja waar niet met duizenden en duizenden mensen op de pistes.

  Voorts wens ik ieder een heerlijke winter toe maar als ik toch mag kiezen ga ik voor gezondheid. Maw een heel gezond 2013 voor een ieder en wie weet wat het weer nog voor ons inpetto heeft.

 20. Roland Zwammerdam schreef:

  Hajo, vorig jaar viel het mij ook al op dat er een bug in de bizztravelapp zit. Ik kon toen Lech-Zürs niet openen en nu nog steeds niet. De rest werkt wel. Kan hier iets aan gedaan worden?

 21. Leo schreef:

  Zo hier ook mijn laatste berichtje van 2012.
  Mooi verhaal van ’79 afkoeling! Ook voor mij herinneringen inderdaad, het schaatsen op straat, familie in Friesland die ingesneeuwd zaten, enz. Vraag het me ook wel eens af; zou zo iets nu.. maatschappij ontwrichtend!

  Iedereen een prettige jaarwisseling, en alle goeds voor 2013 gewenst! Natuurlijk met veel winter(sport)!

 22. Ab schreef:

  Hier nog ff snel de laatste ECMWF uitdraai van 12u van deze jaargang 2012. Het model schotelt ons winterse voorpret op het eind door een scandi hoog met dan overdag rond 0gr en nacht lichte vorst tot -4gr op deze kaart 🙂 http://www.weerwoord.be/uploads/2012201231253.gif Nou hopelijk blijft het erin in de nieuwe jaar 2013. Iedereen nog een fijne jaarwisseling en een gezoend 2013 met veel winterweer en sport pret!!

 23. Pjotr schreef:

  @ab, jij ook de beste wensen en dank voor je fantastische bijdrage dit jaar aan deze site. Verder zullen we idd ook in 2013 weer veel zoenen -:) @hajo, gefeliciteerd!

 24. Gerda schreef:

  Allemaal een fijne jaarwisseling en een heel goed 2013!! groetjes,
  Gerda

 25. Jelte schreef:

  Ipv Oant moan dan maar Oant 2013 🙂

 26. Kees schreef:

  Hajo, van harte met je verjaardag!! We hebben voor je gezongen en als je goed luistert hoor je de echo nog door de dalen galmen ‘Happy Birthday to you ou ou ou ou’. Afijn, iedereen de allerbeste wensen voor 2013 toegewenst vanuit een, hoe kan het ook anders, zonnig Les Portes du Soleil (Champéry). Morgen beetje minder zon maar even een opfrisbeurtje voor het sneeuwdek begrijp ik. Laat maar komen!! Enne Ab, als je het niet erg vind, ik heb het meer op vrouwen hahaha (flauw hè).

 27. Vincent schreef:

  Iedereen een heel gezond, gelukkig en winters 2013!

 28. Wessel schreef:

  iedereen de beste wensen. het is 2013 en meteen worden de kaarten beter!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.