Vandaag, zoals de kaarten eerder al aangaven, een mooie ski dag: weinig bewolking en op sommige plaatsen nog een verassend vers sneeuwlaagje van gisteren, zoals Hajo ons gisteravond nog meldde. Wellicht wordt het zo mooi als op bovenstaande foto van Obertauern, waar de pikzwarte Gamsleiten-2 er fantastisch bij ligt. Zie het bergstation van de stoeltjeslift net onder “1752 m”. Deze piste vind ik één van de mooiste en meeste uitdagende zwarte pistes van de Alpen.

Maar dan morgen, dinsdag nieuwjaarsdag. Het, eerst actieve, koufront nadert dan vanuit het westen, maar de activiteit wordt toch minder dan eerst was voorzien.  Het hele Alpengebied krijgt echt wel een lekker laagje verse sneeuw, maar meer dan 10 à 20 cm wordt het waarschijnlijk niet. Toch niet gek, als je bedenkt dat een “kinderhand” snel gevuld kan zijn. Ook vormt zich wel een Genua laag, maar deze zakt snel verder zuidwaarts weg. Niet zoals eerst werd aangegeven naar Z-Italië en Griekenland, maar nu meer richting Algerije. Daarna herstellende hogedruk impulsen vanuit het Hogedrukgebied met centrum over N-Frankrijk.

Op bovenstaand kaartje is mooi te zien wat de sneeuwgrens doet en wat de hoeveelheid sneeuw wordt dat het koufront achter laat. Eerst in de Franse Alpen begint de neerslag, waarbij de sneeuwgrens van 1500 meter daalt naar zo’n 800 meter. De neerslag breidt zich dan gestaag verder uit naar het oosten en zuiden. Zelf denk ik, dat Wallis, met het Val d’Anniviers, kans maakt op de grootste hoeveelheid van een dikke 20 cm, uitgezonderd het lagere Rohnedal.  De kleinste hoeveelheden worden nu verwacht voor de oostelijke Alpen. Obertauern krijgt maar een paar cm. Maar goed, daar licht al ruim voldoende, tussen 100-150 cm. Kijk hiervoor maar eens naar de sneeuwhoogtes achter het menu “Weerkamer”.

Wat de ensembles aangeven aan neerslag is ook al minder dan eergisteren. Ook gisteren werd dit al door Hajo aangegeven. Zie bovenstaand voor het Val d’Anniviers en onderstaand voor Val Gardena.

Dan de dagen die volgen:  
Woensdag (2 jan) begint het in Frankrijk en Zwitserland al weer op te klaren, terwijl het in Oostenrijk en de Dolomieten nog sneeuwt. Op donderdag (3 jan) is het bijna overal weer heerlijk zonnig, waarbij de temperatuur op zo’n 1.500 m. nog dragelijk is; van zo’n 0 °C in de oostelijke Alpen tot +5 °C in het westen.  Op vrijdag (4 jan) ligt het glijbaan-hoog goed in positie, alleen niet voor het Alpengebied. Oost Europa profiteert daar wel van, waarbij ook nog de nodige fronten voor sneeuw zullen zorgen aldaar. Voor de Alpen, de Duitse middelgebergten (waaronder de Wintersport Arena Sauerland), maar voor ook de skigebieden in Tsjechië ligt dit hogedrukbolwerk h-e-l-e-m-a-a-l verkeerd. Het wordt vooral in de zonnige Alpen zweten! De vorstgrens stijgt vanaf zaterdag (5 jan) naar hoogtes tussen 2500 en 3000 meter! Ook voor maandag (6 jan) en dinsdag (7 jan) kan ik jullie (nog?) geen beterschap in het vooruitzicht stellen. Zie onderstaand de vorstgrens op maandag 7 jan:

Ter afsluiting nog een paar Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads:
[fbphotos id=523919057642304]

Wauw wat ligt die Hochzeiger er mooi bij!


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

46 reacties

Gesloten voor reacties.