We zijn weer lekker aan het hittegolven samen! In Oostenrijk is het ook peentjes zweten – dank correctie 😉 – maar de Lage Landen slaan weer alles. Dagenlang ruim boven dertig graden en geen regen in zicht. Nu ja beetje onweer misschien medio volgende week. Maar…. op vrijdag 3 augustus valt er vanaf 11:00 uur sneeuw in de Brabantse gemeente Best. Deze gemeente wordt daarmee officieel de coolste plek van Nederland. En dan niet op de manier zoals het gisteren in Tirol eraan toeging. Dat Oostenrijkers goed kunnen vloeken hebben we daaruit weer geleerd. Terug naar Best!

Marketing begint ook met een “m” en daar heb ik net als van meteorologie een beetje verstand van. Daarom ook dat ik echt bewondering heb voor de mensen van CoolBest om eens een leuke stunt op te zetten. Ik heb hier in Oostenrijk geen treetje pakken heerlijk vers sap gehad (maar sta er wel voor open) maar maak graag reclame voor de stunt komende vrijdag. Op mijn eindexamenstunt in 1985 was het volleyballen in blusschuim…. maar morgen zal het in Best echte sneeuw zijn. Nu ja… kunstsneeuw. De sneeuw wordt geleverd door Polar Europe, die dit ook doet voor bijvoorbeeld de Olympische Spelen.

Het Dorpsplein verandert in een ware sneeuwwereld en van 11:00 tot 15:00 uur kunnen mensen hier in hun korte broek of zwemkleding op strandstoelen in de sneeuw liggen, sneeuwpoppen maken, sneeuwballengevechten houden, sleeĂ«n en genieten van verkoelende drankjes. De sneeuw gedurende de dag geleidelijk smelten. Interessant om te gaan zien hoe snel dat gaat bij tropische temperaturen. Wie gaat poolshoogte (pun intended) nemen en stuurt foto’s?

Ach de officiĂ«le quote mag er ook wel in! “In de aanhoudende hittegolf ontstond het idee om Best te gaan koelen. Met deze actie willen wij op een leuke manier zowel verkoeling als hydratatie bieden aan de bewoners en bezoekers van de Brabantse stad. Hoe cool is het om te kunnen zeggen dat je met 33 graden in de sneeuw hebt gespeeld? Best cool, toch?!”, aldus Sabine Blom van CoolBest. “En vergeet niet om met deze hitte verkoeling te zoeken en goed te blijven drinken. 2 Liter per dag is een must om niet uit te drogen!”, voegt zij toe.

Dat laatste is dan weer een mythe, maar een glaasje Coolbest is goed te doen in deze barre tijden. Colaatje ook wel. Drink het anders nooit. Of – een vast onderwerp in de Whatsapp groep van de weermannen van WSWM – een verkoelend biertje. Daarvan maar geen 2 liter doen. Fijne dag.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.