We zijn weer lekker aan het hittegolven samen! In Oostenrijk is het ook peentjes zweten – dank correctie 😉 – maar de Lage Landen slaan weer alles. Dagenlang ruim boven dertig graden en geen regen in zicht. Nu ja beetje onweer misschien medio volgende week. Maar…. op vrijdag 3 augustus valt er vanaf 11:00 uur sneeuw in de Brabantse gemeente Best. Deze gemeente wordt daarmee officieel de coolste plek van Nederland. En dan niet op de manier zoals het gisteren in Tirol eraan toeging. Dat Oostenrijkers goed kunnen vloeken hebben we daaruit weer geleerd. Terug naar Best!

Marketing begint ook met een “m” en daar heb ik net als van meteorologie een beetje verstand van. Daarom ook dat ik echt bewondering heb voor de mensen van CoolBest om eens een leuke stunt op te zetten. Ik heb hier in Oostenrijk geen treetje pakken heerlijk vers sap gehad (maar sta er wel voor open) maar maak graag reclame voor de stunt komende vrijdag. Op mijn eindexamenstunt in 1985 was het volleyballen in blusschuim…. maar morgen zal het in Best echte sneeuw zijn. Nu ja… kunstsneeuw. De sneeuw wordt geleverd door Polar Europe, die dit ook doet voor bijvoorbeeld de Olympische Spelen.

Het Dorpsplein verandert in een ware sneeuwwereld en van 11:00 tot 15:00 uur kunnen mensen hier in hun korte broek of zwemkleding op strandstoelen in de sneeuw liggen, sneeuwpoppen maken, sneeuwballengevechten houden, sleeën en genieten van verkoelende drankjes. De sneeuw gedurende de dag geleidelijk smelten. Interessant om te gaan zien hoe snel dat gaat bij tropische temperaturen. Wie gaat poolshoogte (pun intended) nemen en stuurt foto’s?

Ach de officiële quote mag er ook wel in! “In de aanhoudende hittegolf ontstond het idee om Best te gaan koelen. Met deze actie willen wij op een leuke manier zowel verkoeling als hydratatie bieden aan de bewoners en bezoekers van de Brabantse stad. Hoe cool is het om te kunnen zeggen dat je met 33 graden in de sneeuw hebt gespeeld? Best cool, toch?!”, aldus Sabine Blom van CoolBest. “En vergeet niet om met deze hitte verkoeling te zoeken en goed te blijven drinken. 2 Liter per dag is een must om niet uit te drogen!”, voegt zij toe.

Dat laatste is dan weer een mythe, maar een glaasje Coolbest is goed te doen in deze barre tijden. Colaatje ook wel. Drink het anders nooit. Of – een vast onderwerp in de Whatsapp groep van de weermannen van WSWM – een verkoelend biertje. Daarvan maar geen 2 liter doen. Fijne dag.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.