Vandaag wordt een heerlijk dagje. Zeer aangename temperaturen (zie het bovenstaande maximum kaartje) en in de loop van de dag komt de zon er steeds meer bij. In de ochtend kunnen er nog wat wolkenvelden in het noordoosten hangen maar die verdwijnen (hopelijk) snel. Daarna aldus een stralende dag. Tegen de avond heeft het zuiden van het land en België last van hoge bewolking dat binnendrijft vanuit het zuidwesten. Dat is de voorbode van een ander weertype waarmee we in het weekend te maken krijgen. Perioden met neerslag, maar wellicht niet overal. Een complexe situatie dat nowcasten mogelijk maakt. Maar wie zit er nu te wachten op het nowcasten van regen??
Op het kaartje staat de trekrichting van het hoogte laag dit weekend aangegeven zonder marge. De GEM laat hem zuidelijk van Nederland trekken en daardoor houden de noordelijke provincies het droog. UKMO is het daar helemaal mee eens. GFS en EC (toch de toonaangevende modellen) berekenen het meer noordelijk. Ondanks de korte termijn dus onzekerheid troef.
[dc_slider slider=”22011″ captions=”true”] In de bovenstaande slider van de GFS kun je zien hoe de neerslag het komende weekend ontwikkeld. Het valt en staat allemaal met de baan van het hoogte laag. 100 kilometer zuidelijker en het noordelijke gedeelte van Nederland kan dan zomaar droog blijven. Zoals het er nu uitziet krijgt het hele land, met name de zuidelijke regionen, de volle laag volgens de GFS. Maandag is het dan alweer droog en knapt het op. Het wordt echter niet meer zo warm meer als vandaag. Dat komt mede omdat het hoogte laag de warmere lucht in de hogere luchtlagen laat verdwijnen. Het weer na het weekend, daar kom ik morgen op terug. En dan kijken we meteen of er nog verandering in de situatie voor morgen en zondag. Dan trekken we alle registers open. Want we willen toch niet dat het weekend in het water valt. Al heb ik daarover helemaal niets te zeggen.
Zoals beloofd zou ik nog terugkomen op de “Hurricane situatie” in het Atlantische Basin. En belofte maakt schuld. Is het niet dat de concullega’s van Meteo Consult gisteren met dit bericht kwamen en eigenlijk juist in mijn straatje speelde. Een mooi bericht. En wij gaan bij Wintersportweerman niet de andere weerbureaus papegaaien. Mijn interesse om aandacht aan dit artikel te besteden kwam eigenlijk van een mooi artikel van “The Weatherchannel”, Weather.com. Eigenlijk kijk ik tijdens het orkaanseizoen altijd op de website van het National Hurricane Center in Miami. Daar staat echt heel veel informatie op. Zeer leerzaam en interessant voor amateur meteorologen zoals ik.
Wat Meteo Consult mijn inziens vergeet te vermelden is waarom er zo weinig Tropische Stormen op dit moment zijn in het Atlantische Basin. Een van de belangrijkste hebben ze wel genoemd en dat is de watertemperatuur. Maar alleen de watertemperatuur in de zeeën vlakbij de USA. De Tropische Stormen vinden echter (niet altijd) hun oorsprong bij de Kaapverdische Eilanden (KVE). Onweerscomplexen die van het Afrikaanse vasteland afkomen, komen boven het warme water van de Oceaan. Dit gebeurd ter hoogte en zuidelijk van de KVE. Net ten noorden van de KVE is het water te koud (24.7° C) en de lucht te droog om een stevige TS te vormen. Ten zuiden van de KVE is het warm water net aan warm genoeg. Meteoconsult praat over water dat 25° C moet zijn, waardoor een TD voeding genoeg krijgt om uit te groeien tot een TS. Dat spreek ik echter tegen. Als een TD (Tropische depressie) inmiddels is gegroeid tot TS met orkaankracht (hurricane), dan zal de orkaan de voeding wel kunnen benutten. Immers woelt een orkaan het water van de Oceaan zo om, dat de onderste koudere lagen naar de oppervlakte komen en die lagen zijn vaak niet warmer dan 26° C, zonder aan sterkte in te boeten. De orkaan transformeert zijn (of haar) oog. Dit noemt met de oogrokvervangingsfase en zet zijn pad en sterkte gewoonweg voort. Bij de ontwikkeling of beginstadium van een TD naar een TS en verder tot een orkaan zijn watertemperaturen van +26° C echt vereist. Ook vergeet MC het corioliseffect te noemen. Tevens is de lucht aan de noordkant van de KVE veel te droog en waaien er op dit moment op grotere hoogte boven het midden van de Oceaan stevige winden, waardoor de top van de TS weggeblazen wordt. De groei is eruit en de TS heeft geen schijn van kans om verder te groeien. Toch kan zo’n complex verder op de oceaan weer tot leven komen zodra het bij de kust van de USA komt of boven de Caraïbische Zee en de Golf van Mexico, die veel warmer zijn en waar de (lucht)condities wellicht veel beter zijn om uit te groeien tot een monster orkaan. Een mooi voorbeeld is Orkaan Gilbert, een van de zwaarste orkanen ooit. Begon als een slappe TD maar groeide uit tot een monster. Maar het seizoen is nog pril. Vanaf de tweede week september tot eind november kan het nog helemaal los gaan.
Kijk maar eens naar dit kaartje uit 2005. (klik hier voor grotere afbeelding) Het meest actieve orkaanseizoen uit de recente geschiedenis. Best heftig hoor. Tot zover even mijn bijdrage aan dit onderwerp. Neem eens de tijd om de aangegeven websites eens uit te pluizen als dit onderwerp je interesseert. En als je vragen hebt, gooi ze in de reacties en wellicht dat ik, of een van mijn collega’s, een kort antwoord voor je heb.
23 reacties
Gesloten voor reacties.