Oh wat was het een schitterende lentedag gisteren! Vanuit het zuiden werd er zachte, tot zelfs warme lucht aangevoerd. En naarmate het ochtendgrijs meer en meer opentrok, schoot het kwik de hoogte in om op verschillende plaatsen in het zuiden van de Lage Landen een zomerse 25°C aan te tikken. Iedereen die het geluk had om buiten te toeven, keerde poepiebruin weer naar binnen. Al was het in de meeste gevallen eerder poepierood. Bestaat die uitdrukking in Nederland of hou ik het gewoon bij ‘zo rood als een kreeft’? Het noorden van Nederland bleef wat achter. Daar was de bewolking hardnekkiger en werd het maar zo’n 17°C, wat nog altijd niet slecht is voor eind april.[fbphotos id=”582944218406454″]Ook in de Alpen was het gisteren een topdag. In Voss Fjord Norway kan je tot dit weekend nog skiën. En als je echt een serieuze onderneming wil maken, kan je terecht in het Finse skigebied Ruka (Lapland) waar je nog heel de maand mei kan skiën. Hou er wel rekening mee dat het daar nu niet meer echt donker wordt, want je plakt daar tegen de noordpoolcirkel aan.

 

Vormt het weerbeeld van gisteren de aanzet naar nog meer aangenaam lenteweer in de Lage Landen? Nou nee, niet echt. Voorlopig althans, maar straks meer daarover. Eerst naar de actuele situatie kijken. Momenteel trekt er een koufront over de Lage Landen.  Niet zo maar een koufront maar een anakoufront, de zeldzame tegenhanger van het normale katakoufront. Lees er meer over in dit actuele artikel van Meteoconsult. De wind is al naar het noorden gedraaid, maar de bijhorende bewolking en neerslag laat wat langer op zich wachten dan bij een gewone koufrontpassage. Hoe je het front ook noemt, vandaag wordt een sombere regendag waarbij de maximum temperaturen al deze ochtend bereikt zijn. Al kan het deze ochtend in het zuidoosten nog even zonnig zijn.

 

Deze weersomslag hangt vast aan een uitzakkende bel koude lucht uit het noorden. Een knik in de straalstroom trekt heel de boel de komende dagen naar het zuiden. Langs de W-Alpen tot in Spanje aan toe, waar de stuwmeren nog wat extra gevuld kunnen worden vooraleer de grote zomerdroogte daar in de loop van de maand mei weer begint.[dc_slider slider=”14636″ captions=”true”]Aan de westkant van die koudebel wordt koude lucht naar het zuiden gebracht, terwijl de oostkant net warme lucht van over de Sahara aanzuigt. Op de scheidingslijn tussen beide luchtsoorten ontstaat het koufront dat momenteel boven onze hoofden hangt en vanavond al tegen de Zwitserse en Franse Alpen klapt. Diegenen die vanavond dus naar de Alpen trekken voor de Dutch Week in Val Thorens of de Family Snowjam in Tignes, rijden zo goed als heel de rit met de neerslag mee. Vertrek je pas zaterdagochtend, dan start je droog, maar een droge aankomst wordt het sowieso niet. Rij je vanavond naar Ischgl voor het closing concert van Deep Purple op kroningsdag, dan hou je het nog droog tot zaterdagavond.

 

Wanneer je naar de Europese neerslagkaarten kijkt, valt meteen op hoe imposant dat koufront wordt: een duizenden kilometers lange neerslagzone van aan de noordkust van Algerije, bijna kaarsrecht tot in Moskou. Maar nog interessanter, is te kijken naar hoe dat front de komende dagen gaat bewegen. De verschillende weermodellen hebben het er in ieder geval knap lastig mee. Gisterenavond liet de Europese weercomputer het front meer naar het oosten doorschuiven, waardoor ook Ischgl (West-Oostenrijk) deels mee in de koudere lucht terecht komt en het zwaartepunt van de neerslag meer naar Zwitserland opschuift. Goed nieuws dus voor de Franse skigebieden, want in dat geval daalt de sneeuwgrens er in de loop van zaterdag tot onder de 1500 meter. En op de hoogste toppen kan er makkelijk meer dan een halve meter vers poeder vallen. Wel niet vergeten dat de zon momenteel al zo veel indirecte straling geeft, dat die sneeuw meteen op je skipak smelt. Toen ik enkele weken geleden in Les Deux Alpes was, werden onze kleren dikwijls kletsnat, terwijl het nog zo’n 7°C vroor. Vreemde ervaring, maar de sneeuw gleed super. De Amerikaanse weercomputer laat de koude lucht stagneren boven de Franse Alpen.

Waar beide computers het wel over eens zijn is dat het front na komend weekend meer oost-west gaat kantelen en terug naar het noorden gaat opschuiven. Een groot deel van de Alpen komt daardoor terug in de zachte lucht terecht met de 0°-grens dan op 3 000 meter. Droog wordt het zeker niet. De atmosfeer boven de Alpen blijft heel de volgende week onstabiel met dagelijks neerslag die steeds meer in vloeibare vorm gaat vallen. Zelfs een enkele onweersbui valt tegen het einde van de week niet uit te sluiten. Het Amerikaanse GFS berekent voor komende week meer dan 2,5 meter neerslag in Zwitserland. Jawel, 2,5 meter!

 

De reden voor het kantelen van het front midden volgende week ligt in drukstijgingen boven de Lage Landen op kroningsdag. Van een perfecte timing gesproken. Eerder deze week leek Koninginnedag nog volledig in het water te vallen, maar af en toe kwam er een modelrun die de luchtdruk vanuit het oosten deed stijgen rond die periode. Wel, niets daarvan! De redding komt hoogstwaarschijnlijk van over de Atlantische Oceaan. Zowel het Europese ECMWF als het Amerikaanse GFS laten het Azorenhoog een ruggetje van hogedruk uitrollen richting de Lage Landen, al was het een rode loper. Die rug snoert zich zelfs af en schuift dan als een apart hoog door richting Oost-Europa. De kansen op droog en zelfs vrij zonnig (maar wel koel en vrij winderig) weer op 30 april en 1 mei zijn daardoor in iedere geval serieus toegenomen.

 

Ook op de lange termijn lijkt hetzelfde scenario zich te herhalen. Telkens een nieuwe impuls van hogedruk van over de Atlantische Oceaan. Mogelijk gaat zo’n doorschuivend hoog zich in onze omgeving nestelen en laat de lente dan pas echt goed van start gaan.

UPDATE: ochtendrun ECMWF en middagrun GFS

De ECMWF-ochtend- en GFS-middagruns zijn een klein beetje pessimistischer geworden over het weerbeeld in de Lage Landen komende dinsdag. Er is een kleine kans dat er overdag in het midden van Nederland enkele kleine buitjes vallen en ze geven ook wat meer bewolking, maar veel ondersteuning krijgt deze berekening niet volgens de pluim.  Voor Ischgl blijft het ondertussen spannend of zij tijdelijk ook in de koudere lucht terecht gaan komen of niet. En wat met het weer in de Alpen vanaf volgende woensdag en donderdag? De EC00 laat het droger worden, maar in de GFS06 liggen er dan enkele stevige onweersbuien op de loer. Het blijft voorlopig dus nog even spannend. Benieuwd wat de avondruns ons straks gaan voorschotelen. Bij breaking news-events doe ik straks nog een avond-update. En anders brengt Ronaldo morgen het mooie weer!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

37 reacties

Gesloten voor reacties.