In Saalbach klaarde het vanochtend nog even fraai op maar ook daar moesten ze later op de middag toegeven aan de regen laat Maaike ons weten. In de reacties van vanmiddag natuurlijk een hoop berichten over de regen maar ik heb het idee dat de vakantiedagen gewoon heel goed besteed worden als ik ieders positieve insteek lees. Geniet ervan! In de Franse Alpen is het ergste inmiddels achter de rug en gaan ze steeds vaker de zon zien komende dagen. De noordkant van Oostenrijk en Zwitserland krijgt nog een bittere pil te verwerken morgen. Maandag dan eindelijk de verlossing? We gaan in op de details vanavond!

Morgen de echte baaldag, sneeuwgrens boven 2000m met een bak neerslag en een stevige wind, allemaal typisch op zo’n scherpe scheiding van warme en koude lucht. Alle spelletjes uit de kast trekken in het hotel of met een goeie jas over uitgestorven pistes, wat jij het leukst vindt! Maar vanaf morgenmiddag gaat de kou wel terug vechten!

Dit dan de maandagochtend, een verschil van enkele honderden kilometers voor de kou. Het is al heel de week zo en eigenlijk wijken geen van de beide modellen GFS en EC van hun standpunt af, ze zijn iets meer op elkaar gaan lijken wel. Uniek consistente tegenstrijdigheid in modellenland. EC maandag vroeg met invallende kou, GFS pas maandag in de loop van de middag. Waar beide modellen het wel over eens zijn is dat de neerslag er vrijwel direct uit gaat als de kou arriveert. Het gaat dus vooral sneeuw voor het aanblik zijn.

Enkele hogere resolutiemodellen kijken op wat kortere termijn in meer detail, je zou dus een wat betere prestatie van ze verwachten dan grote jongens als EC en GFS. Hierboven het ARPEGE, de koude inval omstreeks 10 uur ’s ochtends. Hoe oostelijker hoe eerder, gebieden als Loser, Die Tauplitz en Obertauern staan vooraan in de rij dan. Welke skigebieden er ook positief uit springen zijn de Tsjechische, daar geen warmte maar wel de neerslag, iemand ter plaatse? Winterberg zal het met vooral regen moeten doen, geen desastreuze hoeveelheden daar gelukkig.

Het Duitse ICON is nog wat eerder met de kou, wakker worden met sneeuwval? Mwah dat denk ik niet, ervaring leert dat het altijd even duurt voordat de warmte is opgeruimd. Dus mijn gevoel zegt dat maandag in de loop van de dag sneeuw wordt maar wel tot in bijna alle dalen, sneeuwvalgrens van iets van 800m. Een laagje van 5cm zal zich in de lagere dorpen nog wel kunnen vormen, op 2000m kun je misschien zelfs aan 30cm verse sneeuw denken. Dat zou na de valse start op zondag toch een supermooie setting opleveren voor de rest van de week! Als ik het even samen vat voor mezelf, en ook direct voor jullie natuurlijk, dan ziet het er ondanks de verschillen tussen de modellen toch vrij zeker uit dat het gaat sneeuwen bij invallende kou. Alleen de timing is eigenlijk anders. Nowcasten wordt het dus!

De echte winnaars zitten in het zuiden, onze vrienden in Val Gardena hebben morgen gewoon een waterig zonnetje bij aangename skitemperaturen en 90% geopende liften!

En ook Frankrijk komt er zoals eerder gezegd goed vanaf! Daar alleen de warmte en misschien pikken ze zelfs nog wat sneeuw mee maandag, prima wintersporten daar. Wie herkent dit gezellige Franse dorp waar we op de hogere bomen verse sneeuw zien en in het dorp gewoon nog flinke paketten op de daken? Roy mag niet meedoen 😉

Het eerstvolgende op de tijdlijn is de kerst, voor alle thuisblijvers; het kan zomaar leuk winters uitpakken! De EC pluim van vanochtend was lekker koud maar erg veel onzekerheid voor beide kerstnachten. Lastige situatie ook want we hebben te maken met 3 verschillende factoren:

Eerst de temperatuur op hoogte, hoeveel oostelijke invloeden houden we? Vervolgens moet de wind wegvallen en tenslotte moet het ook nog opklaren. Gewoon superlastig om er wat over te zeggen met die variabelen, lokaal kan het dus best even winters aandoen als je wakker wordt. Mocht er ’s ochtends wat rijp op het gras zitten heb je toch nog een witte kerst 😉

Dan maken we een flinke sprong naar wat diepe meteofictie als voorproefje op morgen. Het GFS heeft vanavond wel weer een leuke situatie in gedachte met LL kou en een mislukkende dooi-aanval. Morgenochtend duiken we weer dieper in meteofictieland!

En ohja ik kreeg de vraag of ik wat kon zeggen over de SSW die in de steigers staat. Momenteel zijn we flink aan het bijleren betreffende deze interessante materie, van het KNMI hebben wat mooie stof gekregen. Dat er wat staat te gebeuren hoog boven onze hoofden is duidelijk maar de effecten zijn nog altijd lastig te bepalen. Meer hierover dus later!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

34 reacties

Gesloten voor reacties.