Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Wandelen, fietsen, uitrusten aan een prachtig hutje en genieten van het uitzicht!

Beleef een sportieve zomervakantie in het prachtige Montafon.

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

Na regen, ijzel en sneeuw volgt de (na?) winter ook voor de lage landen maar hoe groot is de kans op schaatsen?

check ook eens

169 Reacties

 1. Freek schreef:

  Goed en realistisch bericht Leo. Heb het bericht van hajo niet eens aan gehoord. Die zit nog in de carnavals stemming als ik alleen de tekst al lees

  • Harm (Zutphen) schreef:

   Waarom die sneer? Nergens voor nodig lijkt mij..

  • Willem schreef:

   Mooi toch heerlijk toen ik dat bericht hoorde. Ik snap niet waarom die beste man zo behandeld word hier op het forum. Laat ieder in zn waarde je kunt niet iedereen leuk vinden. Maar omdat nou elke x duidelijk te maken in een bericht is toch niet nodig. Fijne dag

   • Skiwi schreef:

    Mja, ik moet zeggen dat ik als nuchtere Vlaming toch ook niet echt wild loop van euforisch geroep over winterse kaarten in meteofictie. Die komen 90% van de keren toch niet uit. En als ze nu dan wel eens zouden uitkomen dan is het gewoon too little en vooral too late…

   • Jannes schreef:

    Mooi verwoord Willem. Leef en laat leven 🙂 Ook kan ik mee inleven in Skiwi, maar als ik me eraan stoorde zou ik het gewoon niet lezen.

    Ik stoor me altijd zo aan reclame op tv. Oplossing bleek vrij simpel en voordelig, Ziggo opzeggen en Netflix aanschaffen. Volledig genezen inmiddels 🙂

 2. Ab schreef:

  GFS nu de 6z run laat het hogedrukblokkade iets westelijker opbouwen dan ICON 6z run binnen de 120h termijn. Daardoor niet direct koud zoals ICON maar eerder eerst overdag +4gr en nacht rond het vriespunt. Pas volgend weekend 24/25 februari komt GFS net als vanmorgen alsnog met een sterke Scandi hoog op de proppen.
  Nee de onzekerheid omtrent opbouw en plaats waar het hogedruk zich gaat vestigen blijft erin staan zo.
  GFS komt er dus later mee dan ICON bijvoorbeeld.
  Hier de kaart op 192h vooruit met alsnog diepe transsportkou op hoogte richting de LL vanuit Rusland aldus GFS 6z run https://www.mupload.nl/img/hg4i5ho.png

 3. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Spreiding rond 23 februari zie ik niet. Echte spreiding in de ensembles is er vanaf 26 februari.

  Ook het gemiddelde van het ensemble van EC ziet er goed uit.
  https://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/runs/2018021700/EDM1-192.GIF?17-12

 4. Jorne schreef:

  Belooft een pittig dagje te worden, belangrijke verbindingen staan nu al vast zo ook bijvoorbeeld de Fernpas. En de sneeuwval moet nog komen daar…
  Iedereen die meeleest vanuit de auto, sterkte!

  • Jeroen schreef:

   Vandaag terugreis vanuit inzell, vanmorgen om 8u vertrokken en bewust de A8 niet genomen maar via wasserburg naar de A9 naar Nürnberg. Vanaf daar tot hockenheim flinke sneeuwval maar hoorden op de radio dat tussen zwarte woud, Stuttgart en München heel slecht was, vrachtwagens vast etc. Verder richting NL weer de zon gehad dus feitelijk goede keuze om naar noorden en dan pas westen te rijden.

 5. Hans schreef:

  Ik ga ervan uit dat de EC pluim het meest realistisch is voor LL zo eind februari. Ruim in de min en ruim boven nul. Prachtig winterweer!!
  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/eps_pluim_tt_06260%5B1%5D-(4).png

 6. Sjors schreef:

  Isola 2000, sneeuwvalgrens ( nog steeds ) sinds middernacht rond 2200 meter. Nu wat natte vlokjes tussen de regendruppels door in het dorp. HELP, waar blijft die Genualaag ??

 7. Hessel schreef:

  Wow gfs 06 is vrij episch

 8. Remko schreef:

  Bizar hoe de weermiddelen elkaar bestrijden, nog vreemder zijn de verwachtingen bij de weermannen. De één geeft 75% schaatsweer aan, de ander tempert de verwachtingen. De kracht van de zon gaat best een rol spelen maar met zulke lage dauwtemperaturen zal dit beperkt blijven. En, hoeveel wolkenvelden komen er mee uit het oosten.

 9. Bart schreef:

  Nu op de a8 richting münchen. Tot uur geleden prima te rijden maar wordt nu vrij problematisch. Zware kettingbotsing richting het noorden en de weg afgezet.

 10. Hajo schreef:

  Prachtig bericht Leo! Ik heb Leo aangemoedigd tegen mijn visie in te gaan. Wat mij betreft is “schaatsen uit het vet” een juiste kreet nu al was het omdat het de allerlaatste kans deze winter is. Bedenk om dat veel mensen de schaatspullen op zolder hebben verstopt. Zoek het alvast bij elkaar voor het hele gezin. En bestel online een ijspriem (bol.com heeft ze). De ijspriem kan jou al 2 à 3 dagen eerder dan de meute veilig op het ijs brengen. Door het ijs zakken en kleddernat naar de auto lopen of schaatsen bij dauwpunt -10 is dan een gratis wim hof ervaring wat je anders 100 euro voor zou betalen. Mijn hoop is gevestigd op die externe dauwpunten. En ik benadruk nog eens hoe schandalig het is dat het KNMI of uni utrecht geen ijsprofessor hebben. De komende periode zou geniaal zijn om een ijsmodel te ijken op basis van hele nauwkeurige meringen van de ijsaangroei, wind, stroming etc etc

 11. Jorne schreef:


  Bij Musau aan het begin van de Fernpass is het begonnen te sneeuwen, als dat intensiveert gaat het drama worden daar…

 12. Sander schreef:

  Misschien eens leuk als 1 van de weermannen iets zegt over Scandinavie en dan met name Fins Lapland. Ga daar over een week heen en ben benieuwd wat de verwachtingen daar zijn. Kan iemand ook iets zeggen over de kans op Noorderlicht de komende weken?

  • Esther schreef:

   Ik ben er nu en de verwachting is dat het de komende week wat kouder gaat worden, richting -20. Afentoe wat lichte sneeuw maar de sneeuwcondities zijn hier fantastisch! Ik wens je heel veel plezier in het prachtige Fins Lapland!

 13. Roy schreef:

  Het ensemble GFS06 voor Zutphen trekt de koude fictie lekker door zeg!! De zonnekracht medio/eind februari lijkt mij, door velen aangehaald nogal overschat. Natuurlijk wordt de zon iedere dag wat sterker maar even ter herinnering; de meeste Elfstedentochten werden gereden in februari. Gewoon een volle wintermaand dus!!! En hoe mooi zou het kunnen zijn… meteen na de medailleregen op de Olympische Winterspelen, in eigen land, kinderen hun eerste schaatservaring kunnen opdoen! Op naar de volgende run want we hebben nog niks natuurlijk.. Spannend!!

 14. Eduard schreef:

  Mooie vooruitzichten, van mij mag de Lente ook wel beginnen maar dat is nog veel te vroeg dus laat het nog maar een keer (na)winteren.

  Hier nog een leuk filmpje van de horror februari 2012. Leuk gemaakt!

 15. Ab schreef:

  GFS 12z run inmiddels binnen t/m 96h vooruit ziet er stuk beter en ook kouder uit. Want kern van hoog meer richting Scandinavie en daardoor stroming meer strak ONO en bovenluchten dan al -8gr
  Wordt vervolgd…

 16. Joke, Riederalp schreef:

  Net terug uit Domodossola waar het vandaag lichtjes motregende. Hier in het dal regen maar net voordat de eitjes in Riederalp aankwamen werd het gelukkig sneeuw. Rond de 0 graden. Laat het maar snel kouder worden.Voorspelling morgen zon en kouder en het kan dus niet beter voor de nieuwe toeristen.

 17. Tim schreef:

  Verwachten jullie nog sneeuw in het dal bij mayernhofen. Nu begint het zachtjes te regenen

  • Asten (Harmelen) schreef:

   @Tim
   Het zal er om spannen Tim. Eigenlijk ligt de sneeuwgrens iets hoger dan Mayrhofen (800 m versus 650 m) maar wellicht dat bij iets hogere neerslagintensiteit de SGR wat lager komt te liggen. Mayrhofen ligt ook wat verder het Zillertal en profiteert van de koudere lucht die vanaf iets hoger in het dal over Mayrhofen uitstroomt…
   Zie ook weerbericht:

   http://wetter.orf.at/m/tirol/

 18. Frank schreef:

  Godsamme @Hajo, moedig jij nu aan om 2 a 3 dagen eerder het ijs om te kunnen door een ijspriem te kopen. Ben je dan veilig. Door t ijs zakken is dan een Wim Hof ervaring.
  Wel s iemand dood onder het ijs weggetrokken???? Ziet er niet uit. En dan de nabestaanden vertellen dat de schaatster op zeer onbetrouwbaar ijs schaatste. Ondergelopen land tot kniediepte gaat dan nog. Maar zelfs dan moet je zeker weten dat je niet over een sloot schaatst.. Misschien beter dat je je bij sneeuw houdt.

  • Harm (Zutphen) schreef:

   Godsamme @Frank, anders neem je alles even letterlijk wat hier gezegd wordt.. *proest*

  • Wouter schreef:

   Godsamme @Frank, wat ben jij een ontzettende azijnpisser! Blijkbaar ben je niet in staat om het enthousiasme van een gepassioneerd weerman op de juiste manier te lezen. Integendeel: je projecteert jouw frustratie op Hajo en vindt dat vervolgens normaal. Get a life.

 19. Freek schreef:

  Ik was nog vrij mild met mij reactie volgens mij. Wil alleen aangeven dat ik de berichten van de andere weermannen hier graag lees. En die van hajo niet omdat die meestal onzin uit kraamt. Da’s mijn mening. En dat doe ik volgens mij niet anoniem. Mijn mail is gewoon bekend hier.

 20. Happy H. schreef:

  Kwaaie dronk Frank! Zitten hier allemaal volwassen mensen op het Forum………..

 21. Remko schreef:

  De wind gaat op een hele beste wijze naar het oosten, namelijk via west en noord. Dit duidt meestal op standvastig weer. Via zuid is het vaak van kortere duur. Wie kan dit beamen? Ik spreek uit meer dan 50 jaar observaties.

 22. Jorne schreef:

  GEM komt met een westelijker hoog en stuurt op termijn de extreme koude naar de Alpen en Zuid-Duitsland ipv de Lage Landen, poeh hee dat is wel frisjes

  • Remko schreef:

   @jorne. Weer een model dat het niet exact weet. Het zal nog wel een paar keer veranderen. Vaststaat dat het kouder wordt. Hoe zit het met de neerslag maandag? Ietsjes regen, beetje natte sneeuw of helemaal niets omdat we op het kantelpunt naar NO wind komen?

   • Jorne schreef:

    Ja het gaat nog 100x veranderen waarschijnlijk haha, dat maakt het misschien ook wel zo leuk. Zo gaat het EC m’n oordeel vellen voor de runs van vanvond.
    Vwb de neerslag maandag… Precies wat je zegt, er zitten nog wat onzekerheden in de factoren die je noemt. Als je het mij vraagt; Alleen in de Ardennen misschien iets van sneeuw, voor de rest zal het een slepend front worden wat zomaar 10mm kan achterlaten. Geniet er nog maar even van want voorlopig zullen we weinig hemelwater zien 😉

 23. Ab schreef:

  GFS pluim van 12z fors afgekoeld voor bijvoorbeeld regio Zuid-Limburg vergeleken met de 6z run.
  En dan heb ik het over de eerste helft van de pluim.
  Met nu bijvoorbeeld kans op ijsdagen voor die regio. Zie de verschillen maar zo snel kan het omslaan in negatieve zin of juist nu in positieve zin 😉 Nee de modellen neigen naar kouder weer op deze manier.
  https://www.mupload.nl/img/j445ss.gif
  https://www.mupload.nl/img/drjiaj4nef.gif

 24. Daniel schreef:

  Allemaal veel te laat. Deze kaarten moet je begin januari krijgen…..
  Vandaag buitelden de kievitten door de lucht, de merels zongen; kom maar op met die lente.
  Vandaag was prachtig weer, maar ik ben wel toe aan dubbele cijfers boven nul. Volgende winter weer nieuwe kansen. Eind februari kom je toch niet meer serieus op de schaats.

  • Ab schreef:

   Een vroege lente lijdt vaak tot een natte koele april/mei met vorst in de nachten waardoor plantjes dood kunnen vriezen. Nee beter nu kou dan in april/mei wanneer je er helemaal niets aan hebt 😛

   • Hans schreef:

    Precies Ab en meeste 11-stedentochten in februari verreden. Heerlijk toch, lijkt er kou te komen weer niet goed. Echte winter en echte zomer wat mij betreft! 8 maanden herfst geen plus voor mij..

    • Daniel schreef:

     Dat is een feit van die 11steden, maar niet in de huidige context. Dat was altijd het geval tijdens een serieuze winter, en niet na een koude herfst als dit.
     Maar laat het maar fijn 3 weken het weer van vandaag blijven: zon en weinig wind!

 25. Leo schreef:

  Geen idee of dit wat voorstelt en het is eigenlijk mijn vriend niet (meer) maar toch maar delen en eens aanzien.
  Ed Aldus doet live verslag van de EC run:

 26. Frank schreef:

  Proest Harm , verkouden ? .. het staat er toch letterlijk. Maar naar ik nu begrijp moet ik alles wat Hajo schrijft niet serieus nemen?
  Is Hajo een parodie van zich zelf aan het worden?? Wil je mij proest (sorry) dan uitleggen hoe het anders wordt bedoeld?
  Happy H snap niet wat je bedoeld. Dus wat mij betreft hoef je het niet verder toe te lichten.

  • Harm (Zutphen) schreef:

   Ik ga ook zeker de moeite niet nemen om jou ook maar iets uit te leggen. Kusje op je voorhoofd en een prettig vervolg van je leventje toegewenst..

 27. Roland Bodegraven schreef:

  Gaat dus waarschijnlijk een frisse (lees koude) 2e krokusweek voor de Oostenrijkgangers worden. Ik zal wel wat extra thermokleding aanschaffen of gaat het meevallen? Wel leuk als het zo koud dan kan je een kopje kokend water meteen laten bevriezen.

 28. Koos hopeloos schreef:

  Best sneu dat er vloeken aan te pas moet komen. How low can You go.

  • Jelte schreef:

   Klopt snap het ook niet, ga dan naar andere site als je niet iets aan staat.
   Vervelende is deze gasten mekkeren bij elk bericht, keuren elke keer en geven een cijfer.
   Zou zeggen get aan live, echt zielige luitjes verpesten hier alles omdat ze alles beter weten.

   Dan nog personen die geen winter meer willen hebben…..breekt mijn klomp…check eens website…..gaat over wintersportweerman.nl en niet zomersportweerman.nl
   Maar goed deze personen blijven maar hangen op de site geen idee waarom, wil je geen winter kijk dan vanaf nu naar tui.nl of zo.

 29. Jorne schreef:

  Hmm beetje gemengd gevoel over de runs van vanavond. Het beeld is voor mij wel weer iets duidelijker geworden, vanaf de 20e een relatief flauw hoog waarvan de positie ook nog niet helemaal zeker is maar deze brengt ons waarschijnlijk stralingskou. Op de 24e moet de echte push dan komen met een flinke WA richting de noordelijke contreien waardoor de hoge druk echt een breed uit bolwerk kan worden. Vanaf dan de werkelijke kansen op transportkou maar of dat dan onze kant op komt blijft ook onzeker. EC lijkt dit nu ook te bevestigen met ik gok erg mooie afsluitende kaarten!

  • Jorne schreef:

   Yes mooie afsluitende kaart van EC! Flinke koudebel over 10 dagen. Ik heb wel enige angst voor de ingetekende pijl, een situatie waar de hoge druk weg zakt waardoor we meer in een zuidelijke stroming komen. Iets wat vaker voorbij is gekomen in de langere termijn modellen. Echter nog zo verweg, laten we eerst maar genieten van de komende winterse periode!

 30. Vincent schreef:

  EC is lekker hoor!

 31. Happy H. schreef:

  @Frank,

  Zal inderdaad maar niks toelichten, gevalletje beste voor alle partijen!

 32. Tim schreef:

  Bedankt asten harmelen. Voor de uitgebreide informatie over mayernhofen

 33. Frank schreef:

  Harm kom dan maar s lekker bij ons schaatsen 2 – 3 dagen voor de meute uit. Wel een bol.com prikker meenemen . Grote kans dat ik opgepiept wordt. Je hebt het niet eens gelezen wat Hajo schreef vermoed ik. Maar bedankt dat je mij een fijn leventje wenst. Voel je vooral meer dan een ander.

  • Harm (Zutphen) schreef:

   Je reactie hangt aan elkaar van aannames, chapeau. Uiteraard heb ik gelezen wat Hajo geschreven heeft. En hoezo voel ik mij meer dan een ander? Als je niets beters te zeggen hebt, hou dan gewoon je mond. Met je pieper..

   • Stefan Kaptein schreef:

    Deze hele site hangt aan elkaar van aannames. Kijk maar naar de “winter” waarvan al meerdere keren werd “aangenomen” dat het nu toch echt kassa zou zijn. En we weten allemaal wat het tot nu toe heeft gebracht die “aannames”, niks nakkes nada in de lage landen. Op wat gepruttel in de marge na dan. Dus ook deze azijnpisser is het met Frank eens. Maar dat wist je waarschijnlijk vast wel.

 34. Tim/hochkonig schreef:

  Ec nog steeds meer neerslag voor noordelijke Alpen dan gfs?

  Gfs vrij droog volgende week.

 35. Bram schreef:

  Wat een heerlijk rustig winterweer. Al best warm in de zon buiten vanmiddag en dan snel afkoelend in de avond.
  Als 11-stedenrijder wil ik niets liever dan dat de tocht kan worden gereden.
  Wat je daarvoor aan winterweer nodig hebt, gaat de komende periode niet komen. Alle 11-steden tochten die in februari zijn gereden kenden een lange en strenge vorstperiode die niet eind februari startte, maar al op oud ijs van januari kon beginnen en in elk geval vroeg in februari startte.
  Ik kan mij als kind nog goed herinneren dat ik eind februari/begin maart tijdens een koude periode met elke nacht matige vorst en overdag overvloedig de zon, elke dag hoopvol naar de plas bij mij in de buurt fietste om te kijken of we al konden schaatsen. De plas was mooi dichtgevroren met toch zeker 2 centimeter ijsdikte.
  Erg groot was de teleurstelling toen na 5 dagen het ijs nota bene was weggedooid door de zonkracht.
  Het moet wel heel lang en streng gaan vriezen willen we nog massaal op de schaats gaan komen.
  In winter van 2004 of 2005 na flinke sneeuw laat in maart en – 24 graden in de nacht heb ik nog geschaatst voor “the records”. Toen al wel snel er doorheen gezakt.
  Ik wilde toch graag even deze nuance meegeven, gezien enkele reacties hierboven.

 36. Frank schreef:

  Wouter ik zou niet weten waarom ik gefrustreerd ben. Het gaat mij ook niet om d voorspellingen van Hajo wel t feit dat hij schrijft dat je met een ijspriem 2-3 dagen voor de meute voouit het ijs op moet/kunt gaan. Een nat pak is dan een Wim hof ervaring. Ik lees dit letterlijk zoals het er staat maar schijnbaar snap ik de ironie ? Van Hajo niet? Ik snap niet dat Hajo met zijn kennis dit zo letterlijk schrijft. Dit heeft niks met frustratie of misgunnen te maken. Maar met negatieve ervaringen van mensen die dus te vroeg het ijs op gaan. Bewust risico opzoeken. Een ijsprikker biedt zekerheid ??

  Schijnbaar wordt dit hier niet getolereerd en wellicht is het woordje godsamme wat te direct maar in mijn optiek geen keihard scheldwoord. Vervolgens legt niemand mij uit dat Hajo schijnbaar wat anders bedoeld . Maar krijg wel direct allerhande stempels opgedrukt, kwade dronk, azijnpisser, succes met je leventje etc. En dan schrijft er iemand dat iedereen hier volwassen is…. schijnbaar trap ik op lange tenen of mag je hier niets zeggen wat over Hajo gaat mits positief …
  Bijzonder…

  • Joke, Riederalp schreef:

   Heet je nu Frank of Freek? Stel je eens voor……

  • EKlop schreef:

   Je moet iets minder ‘gepassioneerd’ reageren. Mensen kunnen jou emotie niet voelen, dus komt deze ook niet over via een internet comment. Wat je ook hebt mee gemaakt, hoe terecht je angst ook, projecteer dit niet op iedere vergelijkbare situatie.

  • Stefan Kaptein schreef:

   Ik ben het volledig met je eens. Ik heb al vaker met dit bijltje gehakt hier. Maar als iemand zichzelf goeroe noemt dan moet je ook laten blijken dat je die term waard bent. En met onzinnige verhalen sla je in mijn ogen de plank volledig mis. Dat he jezelf zo goed vind dat je lekker buiten de pistes moet gaan skiën als dat ten sterkste wordt afgeraden en ook op te dun ijs wil proberen te schaatsen maakt je in mijn ogen alleen maar dom. En waarom dom, omdat je andere mensen in gevaar brengt die jouw domheid proberen te redden. En daar ben ik het dus volledig met je eens. Als je een zelfbenoemde goeroe wilt zijn, doen dan niet zulke rare uitspraken. Dat je in een bak ijswater wil zitten (hoe gezond het ook mag zijn) wil nog niet zeggen dat je hier kan lopen verkondigen dat we met z’n allen ijsprikkers kunnen halen en het ijs op kunnen. Ik zeg koekoek.

   • Eduard schreef:

    @Stefan Kapitein
    Ik neem toch aan dat iedereen hier zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. Als iemand schrijft dat die de sloot inspringt, spring je er toch ook niet blindelings achteraan?

    Ik vind het allemaal wel heel belerend wat sommigen hier doen. Willen we echt naar een perfecte wereld? Waar iedereen eerst de woorden afweegt of het wel mag/kan. Kom op zeg. Als iemand de nuance niet begrijpt is daar aan toe maar dan zo belerend en overdreven een scenario schetsen is gewoon over de top! Zegt meer over jezelf dan over een ander. Misschien is Hajo nog een groot kind. En gelijk heeft die. We zouden allemaal kind moeten blijven maar helaas zijn er teveel mensen volwassen geworden en dat maakt deze wereld zoals die vandaag is.

   • Geert schreef:

    Akkoord met deze reactie van je Stefan.

  • Hajo schreef:

   Je mag alles over me zeggen als het een beetje netjes blijft. En ik bedoelde exact wat ik bedoelde. No risk no fun!

   • Roland Bodegraven schreef:

    No risk, no fun ben ik helemaal met je eens. Je zal waarschijnlijk een calculated risk bedoelen, maar spelen met dun ijs zou ik niet als voorbeeld genomen hebben. Een keer een offpistetour boeken, dat noem ik een calculated risk. 🙂

   • Maurice schreef:

    Hahahaha!! Heerlijk dit…

   • Joke, Riederalp schreef:

    No risk no fun?dat vind ik echt bezopen…….

    • Roy schreef:

     En ik ook! +1 Joke.
     Als je al geen plezier meer kunt hebben in de ‘gewone’ dingen, kun je je afvragen of je niet te verwend bent opgevoed. Daarbij is de grens opzoeken niet zonder risico. Soms worden onaanvaardbare risico’s genomen om die behoefte maar te blijven voeden. De gevolgen van wat ik op dit vlak egoïsme noem kunnen door iedereen zelf ook wel worden ingevuld. Iedereen moet het zelf weten maar ik zou die ijspriem lekker laten hangen in de bouwmarkt.

     • Hans schreef:

      Als je ziet wat die off-piste-cowboys soms meeslepen………het lijken wel bouwvakkers 🙂

     • Joke, Riederalp schreef:

      De familie van mijn moederskant waren allemaal elfstedentochtrijders.Voor de oorlog reden ze zelfs deze tocht op sokken!!!! Toch hebben we allemaal geleerd om met een priem(met een kurk erop haha) in je zak te rijden. Maar verder Roy ben ik helemaal eens met je verhaal.

 37. Ab schreef:

  EC moyenne van de 12z run qua luchtdrukverdeling ziet er een stuk beter uit als vanmorgen. Met nu weer een sterkere Scandi hoog en ook koudere bovenluchten zowel volgende week alsmede vanaf 24/25 februari met mogelijke transsportkou vanuit het oosten.
  Verwacht daarom ook een koudere pluim dan vanmorgen

  • Ab schreef:

   Voor volgende week is de nieuwe EC pluim gelijk gebleven met overdag +4gr en nacht kans op matige vorst. Pas meer richting volgend weekend is ie kouder geworden vergeleken met vanmorgen. Dan meer koudere leden. En ondanks die positieve temperaturen overdag schommelt het dauwpunt temperatuur rond -10gr lange tijd tot na volgend weekend.

 38. nils schreef:

  @breunis
  Wat verwacht jij qua sneeuw dinsdag in vallee d’abondance?

 39. Snowfever schreef:

  @Frank. Laten we ons vooral bezig houden met de mooie ontwikkelingen in het winterweer. Ik ben het met je eens dat ik geen mensen zou oproepen om vroegtijdig het ijs op te gaan, omdat een ijspriem je hierbij enige vorm van veiligheid geeft. Iemand volledig afbranden hoeft nu ook weer niet.
  @Hajo, als ik je toch wat mag meegeven. In het verleden waren je analyses scherp en werd er veel aandacht besteed aan de berichten. Dit mis ik de laatste tijd wel waardoor ik het gevoel heb dat je minder betrokken bent bij de site. Ik waardeer je oprechte enthousiasme, maar ik neem de berichten niet altijd serieus omdat er vaak maar een één run wordt uitgelicht. En ja, ik weet dat hier veel over mogelijke, toekomstige ontwikkelingen wordt gesproken maar de andere weermannen kijken vaak naar meerdere scenario’s. Nogmaals, ik waardeer de site enorm maar ik heb wel het idee dat de aandacht is verschoven naar andere commerciële kansen. Dat is niet erg, maar ik denk dat als je dicht bij je oorsprong blijft, en je berichten weer dezelfde passie en inhoud krijgen, je het succes alleen maar kan vergroten.

  • Hajo schreef:

   Dank voor deze opbouwende kritiek. Grappig dat mensen steeds denken dat als de passie tijdelijk wat minder is dat dit dan zou zijn vanwege commerciële kansen. Het kan ook zijn dat er heftige dingen in je leven gebeuren en dat je hierdoor een “spirituele transformatie” doormaakt. Mijn visie op natuurijs zet ik nog wel eens uiteen. Het is me duidelijk dat het uitleg behoeft.

   • Roland Bodegraven schreef:

    Dat een scheiding je kan veranderen dat kan ik helemaal beamen. Zelf ook ondervonden. Je gaat dingen anders bekijken en uitvoeren, je passie nog meer achterna, maar vergeet niet de kleine dingen die je blij maken. Familie, kinderen en, who knows, je volgers.

    • Roland Bodegraven schreef:

     Ik zeg het niet goed. Familie en de kinderen zijn natuurlijk de grote dingen, maar ook de kleine dingen zoals je site en je volgers moet je niet vergeten en kunnen je zeker helpen…. wow ik klink als de stichting correlatie. Excuus.

  • Jelte schreef:

   Dit noem ik een duidelijke mening en opbouwende kritiek, kunnen aantal personen veel van leren.
   Onderbouw dan wat je niet goed vind en niet ondoordacht iemand aanvallen.
   Dat is gewoon diep weg zinken, maar dat is mijn mening.

   Zou zeggen snel naar morgen en hopen dat een ieder zijn ergenis weg is 🙂
   Nachtje rust zullen paar mensen hier goed doen.

   • Stefan Kaptein schreef:

    Volgens mij onderbouwen een aantal mensen hier toch redelijk wat ze niet goed vinden. Iemand als Hajo die toch op meerdere fronten actief is in media en dus blijkbaar wat aanzien geniet op meteorologisch gebied zich niet moet profileren als iemand die gevaarlijk gedrag promoot. Natuurlijk geldt vaak no guts, no glory om de kik, maar als je zo’n openbaar persoon bent vind ik dat je dat niet kunt doen. Hoe fantastisch het ook is om de maagdelijke sneeuw te lijf te gaan buiten de piste (Hajo weet er alles van hoe het mis kan gaan helaas) en hoe mooi het ijs ook lijkt te zijn, ga gevaarlijk gedrag niet promoten. Nogmaals, dat Hajo zichzelf in gevaar wilt brengen tot daar aan toe (ik gun het niemand), maar door dat soort gedrag zijn al meerdere hulpverleners verongelukt. Laatst nog bij een traumahelikopter in Westendorf gestaan waar een reddingswerker onder de helikopter bungelend naar een offpiste locatie gebracht moest worden omdat een snowboarder het wel kon buiten de piste. “Gelukkig” allen een scheenbeen gebroken, maar de redders in nood stellen hun leven in de waagschaal voor dit soort betweters. Rest my case. Genoeg onderbouwing?

 40. Tim schreef:

  Regent aardig in mayernhofen op 600 meter. Al meer mensen met regen in Oostenrijk

 41. Snowfever schreef:

  @Hajo, top dat je zo reageert. Mijn reactie kwam voort uit het gevoel dat ik hierbij had. Je kracht zit hem ook juist in de persoon die je wel bent. Ik wens je oprecht het allerbeste toe!

 42. Jorne schreef:

  Windrichtingpluim van het EC is duidelijk, ensemblegemiddelde zet de wind tot aan het gaatje uit O of NO, redelijk weinig spreiding als je het mij vraagt. Of het daadwerkelijk tot natuurijs of slechts wintergekwakkel komt gaat aan de details liggen en zal de toekomst ons leren. Morgen weer mijn visie met nieuwe frisse runs, vanavond nog even studeren, tot morgen!

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Top Jorne! Succes met je studie en niet te lang wakker blijven zodat je morgen weer een geweldig bericht kan schrijven.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Interessante windpluim. Kijkend naar het brongebied ná komende week (dus ‘stroomopwaarts’) ligt er ná komende week bij veel members toch een ‘opwarming’ op de loer. Nog ver weg en eigenlijk helemaal niet verkeerd: ’s nachts lekker koud, overdag geleidelijk aan weer oplopende temperaturen.
   Wij komen 11 maart terug vanuit Oostenrijk en dan hoop ik de tuinstoelen buiten te kunnen zetten en lekker in het zonnetje te kunnen zitten..

 43. Leo schreef:

  Pff wat een emotie jongens en meisjes. Mag ook van mij maar probeer het netjes en beschaafd te houden. En inderdaad: bedenk dat het geschreven woord soms anders overkomt.
  Nota bene:

  De ijspluimen van winterplaza zijn min of meer weer terug op het dikke niveau van gisteravond, behalve dat die dikte wat verder is opgeschoven in de tijd. Wat komt doordat de hoofd (en controle) run in het midden wat warmer maar op het eind wat kouder is geworden. Behalve de regio zuidwest en noordwest (hierboven midden) overal uiteindelijk zo’n 7 centimeter. Dat is overigens wel het opmerken waard: zo gaat dat bij transportkou. Tot aan zee (watertemperatuur heeft geen invloed) overal even eerlijk verdeeld.
  Let wel: dat is -afhankelijk van de kwaliteit- doorgaans genoeg voor kleine groepjes, met of zonder prikkertjes.
  KNMI gaat in de 10 daagse nu overigens naar 4 cm in de hoofdrun (waar het gisteravond 8 cm was)
  Echter, zoals ik reeds ruim uitgemeten heb: ik geloof de pluimpjes niet. Los van de m.i. optimistische groei (tot 2.5 cm per nacht) is de dooi overdag (rond of minder dan 0.5 cm) mij onwaarschijnlijk laag. Geen ijsdagen en een sterke zonkracht. De lage dauwpunten zijn door diversen aangehaald als drijvende kracht daarachter. Dat helpt wel iets maar is eigenlijk al een basisvoorwaarde. Het levert een kleinere smelt dan bij hoge luchtvochtigheid maar daar is niet alles mee gezegd. Het houdt de zonnestraling niet tegen. Sterker: een droge lucht betekent ook maximale instraling. Eind februari begin maart is dat effect sterker dan de compensatie van de verdamping door de droge lucht.
  Tot slot: ook de Elfstedentocht in februari werden aangehaald. Niet helemaal correct om daar veel waarde aan toe te dichten: pas 2x was dat in de laatste decade. Met bovendien zoals al door Bram opgemerkt een koude voorgeschiedenis en “oud ijs” ; het bodempje was al gelegd.
  Dat is er nu niet. Het zou volgens mij zelfs uniek laat zijn als we nu nog massaal voor het eerst in het seizoen op het ijs komen. Nogmaals: niet onmogelijk (als de werkelijkheid nog eens stuk kouder gaat uitvallen), maar de kansen zijn klein; kleiner dan de pluimen ons doen geloven. Ik blijf ondertussen wel hopen en duimen hoor!

 44. Mark (breda) schreef:

  Volgens mij zit er geen sneeuw voor de LL in de vooruitzichten. Toch? Wel ten oosten van ons voor versterking van de kou?

  • Leo schreef:

   Nee, kansen zijn klein en bovendien afgenomen in de laatste runs maar (positieve en negatieve) verrassingen zijn nooit uit te sluiten. Uiterste noorden maakt bovendien wat meer kans.

 45. Wouter schreef:

  Ik snap alle ijs commotie en emotie, maar zouden we ook nog op het alpenweer kunnen focussen. Er zijn vandaag veel vakantie gangers vertrokken en volgende week gaat de volgende groep. Denk dat die graag willen weten wat ze te wachten staat qua weer.

  • Leo schreef:

   Wouter, op zich een terechte opmerking!
   De aandacht is nu in het algemeen echter even wat minder omdat het in de Alpen wel goed zit en blijft en de laagland-ontwikkelingen zeker naar mijn idee spannender en belangrijker zijn.
   Dat is (ook eerder) wel al aangegeven: hoe het ook valt het zal goed zijn en blijven. Op de meeste plaatsen erg veel sneeuw nu en de vooruitzichten zijn in het algemeen ook goed: koud, met of zonder sneeuw.
   Als ik voor mezelf en voor vandaag spreek: ik was van plan er meer aandacht aan te besteden; er twee aparte berichten van te maken. Maar kwam eerlijk gezegd een beetje in tijdnood. Ook al omdat het een aparte bestudering van de kaarten vereiste; de neerslagverwachting is behoorlijk onzeker en ingewikkeld.
   Toch heb ik het meegenomen in mijn bericht. Ik begon er toch zelfs vrij uitgebreid mee? Vooral gefocust op de actueel wat spannende sneeuwgrenzen en de vervelende omstandigheden onderweg in Duitsland. Verder citeer ik nog even: “Oostelijke stroming: sneeuw voor de Alpen en kou over een groot deel van West-Europa! De andere modelberekeningen meegenomen is de kans op sneeuw van betekenis het grootst voor de Oostelijke Alpen. Onzeker wel. Maar hoe het vervolg ook gaat zijn: de omstandigheden zullen nog lang goed blijven!”
   Maar ongetwijfeld nemen mijn collega’s deze feedback de komende dagen mee!
   Of doel je niet op mijn weerbericht maar op de reacties? Dan moet ik je een klein beetje teleurstellen: die heb ik niet in de hand; gelukkig maar trouwens.. Maar kennelijk is de interesse (of de zorg) vooral op de lage landen gericht?

   • Wouter schreef:

    Bedankt Leo, doelde eerlijk gezegd meer op de reacties. Balans in je bericht was goed hoor, snap dat de focus nu iets meer op de LL komt. Immers sneeuw genoeg in de Alpen. Ik zou persoonlijk (en wellicht met mij vele anderen) graag willen weten (qua Alpen dan) of het koud of heel koud gaat worden en zo ja, icm met (wat) zon of met wolken en sneeuwbuien, enz. Dus zou top zijn als jullie dat nog mee kunnen nemen naast het LL “geweld”. Nogmaals bedankt.

    • Jorne schreef:

     U vraagt wij draaien, morgen zal ik 2 aparte berichten maken! Zondagse praktijken 😉
     Al dan niet in eigen belang, volgende week ook weer naar de Alpen!

     • Wouter schreef:

      Kijk ! Das mooi man. En eerlijk gezegd praat ik ook een beetje in eigen belang… vrijdag nacht met het gezin richting Oostenrijk. Maar geloof niet dat wij de enigen zijn jorne 🙂 Veel plezier alvast en mooi weer haha

 46. Joke, Riederalp schreef:

  https://sportnieuws.nl/overig/olympische-spelen/snowboardster-ledecka-verrast-iedereen-inclusief-goud-op-super-g-video/
  Vanavond pas in de herhaling gezien. Volgens mij denkt ze dat ze in bananasplit is beland! Geweldig!

 47. Leo schreef:

  Hajo, bedankt voor de eerdere complimenten vandaag.
  (Mark, Hans) met “En ik benadruk nog eens hoe schandalig het is dat het KNMI of uni utrecht geen ijsprofessor hebben. De komende periode zou geniaal zijn om een ijsmodel te ijken op basis van hele nauwkeurige metingen van de ijsaangroei, wind, stroming etc etc” ben ik het wel eens.
  Er gaan zeker winters komen dat we dat hard nodig hebben. Voor de organisatie van tochten, voor de scheepvaart, het waterbeheer, enz. Bedenk ook dat er wél relatief heel veel onderzoek en geld wordt besteed aan warmte.
  Overigens toch weer een kleine correctie / aanvulling 😉 : het KNMI zegt (o.m. hier) wel met genoemde parameters rekening te houden én continu te kalibreren op basis van waarnemingen. We hebben echter wel het idee dat daar erg weinig aandacht aan besteed is en wordt en sowieso is de info erg summier.

  • Hans schreef:

   Voor mij was het een grappige opmerking. Buiten dat, is dat nodig zo’n “ijsexpert”? Is die er nu (nog) niet? Vergelijk het toch maar even, om in de Alpen te blijven, met bijv. een lawine-expert…………..

 48. Ab schreef:

  GFS 18z run komt nu opnieuw met een sterkere Scandi hoog dan z’n voorganger de 12z run vanaf 120h vooruit. Met ook in deze run een dag eerder de -10gr over de LL heen . En volgend weekend absurd koud de pubrun. Hier de kaart op 180h vooruit (25febr.) Temperatuur op 1500m. Groot koudebel dan over west-Europa.

  • Ab schreef:

   Tja daarbij berekent GFS 18z run ook een zeer krachtige Scandi hoog tot wel 1055 pha getuige deze kaart. Brrrrrrr…………….. 😉

   • Ab schreef:

    In het vervolg bij de pubrun aanhoudend koud door een OC circulatie op de kaarten met opnieuw hernieuwde hogedruk richtng begin maart. Ach waar hebben we het over 😉 Eerst maar kijken hoe het gaat worden voor komende week hoe koud ongeveer.
    De voorpret is er niet minder om en mooii meegenomen

    • Leo schreef:

     Zeg dat wel 🙂 Thx Ab: mooie primeur! Wat een run zeg. Ook nog eens aanzienlijke hoeveelheid sneeuw op 25/2.
     Meteen bedenk ik me dan dat het GFS de uitstraling per definitie onderschat.
     In dit scenario gaan de minima nog (veel) lager uitvallen dan berekend!

     • Ab schreef:

      En @Leo, zojuist nog ff de luchtdrukgemiddelde bekeken van GFS 18z run en wederom ziet die er beter en kouder uit dan z’n voorganger de 12z run. Hier GFS moyenne. Best indrukwekkend voor laatste decade februari

 49. Hans schreef:

  SH voert de druk op, inmiddels 1055 hpa en slaat vleugels uit richting Groenland. WOW!

 50. Jorne schreef:


  Iemand nog met z’n neus buiten de deur? Toch bijna matige vorst in het oosten!

  • Jorne schreef:

   En dat terwijl GFS niet verder kwam dan een enkel piepklein vorstje wetende dat het helder is, nog maar eens bevestigd dat GFS uitstraling en minima daarmee flink onderschat.

   • Roy schreef:

    Weer een mogelijke parameter die (nog) niet goed geïmplementeerd is in het GFS systeem. Inmiddels -3.0 in Zutphen op meethoogte met dalende trend op de buitensensor.

 51. Roland Bodegraven schreef:

  Spannende tijden dus!

 52. Ab schreef:

  GFS 00z run ziet er weer een stuk beter uit dan z’n voorganger omdat de kou opnieuw een dag eerder binnenstroomt. Met al vanaf 22 februari koude bovenluchten van ongeveer -10gr en nadien in het weekend al kans op ijsdagen. Maar dan op 25 februari ontstaat er een laagje boven NL dankzij die zeer koude bovenluchten tot wel -16gr. En dat leverd een pak sneeuw op ineens voor NL.
  Vervolgens aanhoudende OC circulatie op de GFS kaarten dankzij langgerekte hogedruk gordel van Groenland tot Rusland aan toe ten noorden van de LL op 26/27 februari.
  Wel tegen die tijd vanuit het zuidwesten aanval van depressies maar das gezien nog ver weg en onbetrouwbaar.
  En ook UKMO ziet er beter uit vanmorgen op 96/120h vooruit. Met ook hier nadien een sterkere Scandi hoog in de maak. SSW lijkt toch z’n slag te slaan bij de weermodellen in de vorm van noordelijke hogedruk blokkades 😉
  I.i.g zijn de modellen t/m 144h vooruit naar elkaar toe gekropen met een Scandi hoog op de kaarten.

  • Ab schreef:

   En GFS pluim van 00z ook weer stuk kouder geworden met zelfs voor midden NL kans op ijsdagen voor volgend weekend 24/25 februari. En ook de gemiddelde bovenluchten kouder dan gisteren. I.p.v -6/-8 nu naar -8 tot -12gr boven NL op 1500m.
   Hier de gemiddelde luchtdrukverdeling met een imposante Scandi/Rusland hoog aldus GFS 00z moyenne https://www.mupload.nl/img/r6j3wcenfiyd2.png

  • Ab schreef:

   En hier nog de pluim van Zuid-Limburg van GFS 00z. Duidelijk kouder geworden voor komende week en volgend weekend. Met nu ook een stuk minder zachte lijntjes voor komende week die je eerder wel nog zag. En hoofdrun na 27 februari een zachte uitbijter.
   Maar dus voor deze regio kans op een serie ijsdagen gezien het ENS gemiddelde.
   En de nachten worden denk ikzelf wat onderschat bij GFS en ga zelf uit van mogelijk nog koudere nachten bij helder weer gezien GFS actueel er ook weer erg naast zit met de nachtelijke temperatuur.
   Hier de pluim https://www.mupload.nl/img/p47l2lct6a3j.gif

 53. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Ec is consistent met gisteren! Mooi scandihoog vanaf volgend weekend en extreem koude bovenluchten boven de ll.Winter dus

 54. Mark (breda) schreef:

  -4,5 op ooghoogte in Breda a.k.a. koudeput van NL op dit moment.

  En nu lekker ramen krabben buiten. Heerlijk.

  🙂

 55. Jeroen schreef:

  Hmm, ff praktisch voor de wintersport met kinderen voor volgende week, extra thermosetje meenemen, brrrr

 56. Ab schreef:

  Kan alvast verklappen dat de nieuwste EC pluim een behoorlijk kouder uitpakten dan met name richting eind volgende week en de daarop volgend weekend 😉
  En waarom ?? Vanwege het gemiddelde luchtdruk die voor een forse scandi hoog gaat met ook nu gemiddeld een stuk lagere temperatuur op 1500m (850hpa vlak)
  Hier koude moyenne kaart van EC 00z https://www.mupload.nl/img/z0o5kbadn.gif

 57. Tim schreef:

  In mayernhofen ook een een klein laagje sneeuw gevallen 1cm

  • Asten (Harmelen) schreef:

   @Tim
   Ah toch nog.. mooi. Halverwege de week weer sneeuwkansen (5 a 10 cm max) voor Mayrhofen zelf.
   En deze week ook lekker veel zon dus perfecte skiweek !

 58. Frank schreef:

  Gelukkig zijn er hier meer die de opmerkingen van Hajo over het schaatsen onverstandig vinden. Ik heb het dus goed gelezen. No risk no fun. Ik kan daar niet bij. Zeker niet vanuit Hajo’s positie. En überhaupt bewust dit soort risico’s opzoeken.
  @joke jij vraagt onder mijn bericht of ik me wil voorstellen. Ik schrijf onder mijn eigen naam, Frank. Ook nooit anders gedaan.
  @Harm, lees voor de aardigheid je eigen berichten eens terug, je begint al in de 2e reactie in dit bericht, daarna, een zekere Freek noem je “held” met ondertoon, jij meent ook mij op een toon toe te moeten spreken waarmee je jezelf toch echt heel wat vindt. Inhoudelijk reageer je niet of nagenoeg niet maar schept er genoegen in om zo te reageren? Lees je reacties maar eens terug.
  Maar ja internet he?
  Dit was het laatste wat ik hier over wil schrijven. En pas op voor te dun ijs.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.