Een fraai beeld vanuit Seefeld in Tirol op 1200 meter door Skiwi gistermorgen. Later liep de sneeuwgrens toch weer flink op. Hoe gaat dat vandaag verder?

Actueel een droge fase met boven de lage bewolking mooie vergezichten zoals hier in Innsbruck.

Maar, donkere wolken pakken zich samen vanuit het westen zoals hier al in Vorarlberg!

Al met al nog altijd extreem genieten van de geweldige omstandigheden. Wat een heerlijke beelden stuurt Cescia mij net vanuit Golm!

Yummie!

Smullen toch!

Mooie webcams van de regen kan ik niet zo snel vinden dus we stappen over op de kaarten. Want: meer regen volgt. Nu al in de Jura en het uiterste zuidwesten van Duitsland. Wat verder naar het noorden daar flinke sneeuwval, op de grens zal het ook ijzel zijn. Wees voorzichtig en voorbereid als je onderweg gaat of bent!!!

Een klein maar actief lagedrukgebied trekt van west naar oost en neemt aan de zuidkant daarvan nog flink wat warmte mee.

Vanmorgen ligt de sneeuwgrens op het hoogste punt. Vooral in het noordwesten van Zwitserland en in de Franse Alpen kan die nog wel op 1800 meter liggen.

Na het wegtrekken van het laagje en de warme bel lucht gaat de aangevoerde lucht vanuit het noordwesten en later zelfs noorden komen.

Vanuit het noorden steeds kouder dus.. Op het moment dat de neerslag Vorarlberg en Tirol bereikt zal het rond of onder de 1000 meter al weer sneeuwen. En, maar dan wordt het droog, even later de vorstgrens weer tot in de laagste dalen.

Niet te zeggen waar de scheiding regen / sneeuw exact zal komen te liggen maar delen van Duitsland kunnen 10 tot 20 centimeter krijgen tot morgenochtend.

Morgen zal een fraaie dag zijn maar maandag en dinsdag al weer heel andere kaarten. Nieuwe opbouw van lagedruk boven de Middellandse zee en een klein laagje dat over de lage landen trekt.

In eerste instantie betekent dat voor de lage landen  regen en een kleine kans op wat (natte) sneeuw.

Even later worden de kaarten steeds mooier en intussen rederijk zeker voor dit moment. Het Middellandse zee laag én opbouw van een Scandinavisch hogedrukgebied.

Oostelijke stroming: sneeuw voor de Alpen en kou over een groot deel van West-Europa! De andere modelberekeningen meegenomen is de kans op sneeuw van betekenis het grootst voor de Oostelijke Alpen. Onzeker wel. Maar hoe het vervolg ook gaat zijn: de omstandigheden zullen nog lang goed blijven!

Vrij zeker breekt dan vanaf woensdag een prachtige (na) winter aan. Hoe de puzzelstukjes exact in elkaar gaan schuiven bepaalt of het echt nog heel koud gaat worden. alles moet dan mee zitten. Ook Wenen gaat waarschijnlijk wel weer wit zien.

Bij het passeren van koude putjes of tijdelijk wat minder stroming als snel kans op bewolking of mist maar er zullen zeker ook momenten zijn dat we deze dauwpunten gaan meemaken.

Feitelijk kijken we dan naar de relatieve luchtvochtigheid in combinatie met de temperatuur. Hoe fraai is deze: lager dan 15%!

Vanmorgen zijn de scherpste randjes er af in de ECMWF run. Nu ja ik gaf het al aan: alles moet precies goed vallen. Een perfect straffe oost tot noordoostelijke stroming en liefst bij aanvang een sneeuwdek. Afwachten nog maar even. Het duurt sowieso tot eind komende week vooraleer de diepvrieskou de lage landen zou kunnen bereiken. Het kantelpunt ligt wat mij betreft nog altijd rond 23 februari. We zien vanaf dat moment de spreiding = onzekerheid ook flink toenemen.

Het GFS model is inmiddels aardig vergelijkbaar; laat in grote lijnen eenzelfde soort scenario-mogelijkheden zien.

Nog duidelijk zijn de mogelijkheden zichtbaar in de temperatuurspluim op hoogte in de atmosfeer. Al is de hoofdrun in het meteofictie-gebied de weg wel weer een beetje kwijt..

Deze kaart met de temperatuur op het 500 hPa-vlak (in dit geval op 5100 meter hoogte) heb ik nog noot gezien. Een bizarre koudeput juist over onZe regio: -46! Het geeft naar mijn idee nogmaals de moeite met de huidige constellatie weer.

Hoe dan ook.. met deze omstandigheden komen we niet meer echt op de schaats. Daarmee bedoel ik op wat ik hoop: op de sloten en vaarten. Misschien zou dat weer lukken op een ondergelopen weiland of sintelbaan maar zelfs dat wordt lastig. De kracht van de zon, volgens mij bovendien onderschat door de modellen, zal veel roet in het eten gooien, het moet heel extreem worden (wat we wel in een enkele eerdere run zagen) wil het wel lukken.  En zie hierboven. Zagen we gisteren (in de in mijn ogen dus al twijfelachtige rekenmethodes) nog 8 tot 10 centimeter zelfs voor midden en west-Nederland (ook in die van het KNMI), vandaag komen we niet verder dan 4 centimeter overdag in het noordoosten. Merk ook die dooi overdag op. En ja; als we voor de meest extreme 10% gaan kan het. Nooit geheel onmogelijk dus maar de kans is extreem klein. Wat zou helpen -en je wete maar nooit- en dus mijn tip voor de weergoden: een heel dun sneeuwlaagje (enkele mm) op het ijs zou ideaal zijn. Zo dat het wit ipv zwart is (goed voor uitstraling in de nacht én reflectie van de zonnestraling overdag) maar niet aan kwaliteit inboet.

Verder de sneeuw liefst voorafgaand aan de vorstperiode, de kansen daarop zijn overigens niet heel groot. Mar dat zou énorm helpen; dán kan het Hier nog een kaart uit de ECMWF run van gisteravond die mooi weergeeft hoe dat kan werken; Ronaldo haalde gisteravond de extreem lage maxima al aan. Een middagtemperatuur van -10 in hoog-België? Het heeft er alle schijn van dat er met een (te) sterk albedo-effect gerekend wordt. Feit is dat verse sneeuw onder ideale omstandigheden (>10 cm, vers gevallen, glad van oppervlak) een reflectie-vermogen van de zonnestraling heeft tot 95%. Gezien de minimale opwarming overdag (min. -12, max -10) (en ook eerder, op 23/2) in geschetst scenario lijkt het er op dat met die 95% gerekend wordt. Maar het sneeuwdek (op de 19e gevallen in dit scenario, met nog een klein beetje op de 25e) zal dan oud zijn. Dan slechts zo’n 55% reflectie. NB in aanvulling op de vorige alinea: zwart ijs reflecteert slechts 35%.

Tot slot de kansverdeling van het ECMWF ensemble die ik altijd zo fraai van weergave vind. Dit zijn de minima.

En dit de maxima. Blauw is te koud voor de tijd van het jaar. Al met al: het kan, maar laten we maar weer wat slagen om de arm houden.

Hoe dan ook: spannende en best ingewikkelde tijden. Dus ook wat verschil van inzicht onder ons weermannen. Check daarom dan ook Hajo’s (video) analyse!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

169 reacties

Gesloten voor reacties.