We weten het: in Sestrière is sprake van een winterdroom. Nog een keertje kijken hoe het zo gekomen is…
Spectacular snowfall in Sestriere, NW Italy last night! Video: Sci club Monviso pic.twitter.com/MXIaBJAwGp
— severe-weather.EU (@severeweatherEU) 25 november 2016
Heb daarbij net op Twitter de hashtag #itsbeensnowing ontdekt. Gaaf dat je daar precies de leuke plekken ziet waar het heeft gesneeuwd. Nog paar plaatjes en dan de hoopvolle kaarten…
Hoe fantastisch ook in Sauze d’Oulx in het met Sestrière gedeelde skigebied. Huiskamervraag: waarvan is Sauze d’Oulx bekend.
In tegenstelling tot Via Lattea is Breuil-Cervinia wel al open. Ik zeg er meteen bij dat we ook wel weer voor lawines moeten vrezen. Wel bindt de kleffe zooi die gevallen is, beter dan droge poeder.
Even verderop in Pila zie je dat de pisteurs mooi raad weten met alle verse sneeuw. Iemand deed de suggestie dat de sneeuw van hogerop maar naar beneden moet worden gebracht. Ik ken het wel omgekeerd… in inversiesituaties wordt soms beneden kunstsneeuw gemaakt die omhoog wordt gebracht. Omgekeerd ken ik het alleen als met een helicopter kleine slechte plekken worden opgelapt. Jullie?
Hoe verder?
Om te beginnen zijn we dus na een eerste nacht met nachtvorst en ijsvloertje en een zachte dag morgen op weg naar drie dagen met een negatieve dauwpuntstemperatuur. Hierboven dinsdagochtend. Ik voorspel dat op ondergespoten weilandjes geschaatst kan worden.
Dan komt woensdag overdag een front binnen dat het kwik in de Lage Landen 10 graden omhoog jaagt. Het drukt zo tegen de kou in het oosten dat het in Oostenrijk al weer sneeuw oplevert op 1 december. Vooral in Loser en Die Tauplitz verwachten we iets maar veel zal het niet zijn. Wel dus met een lage sneeuwgrens.
Daarna het belangrijkste nieuws van vanochtend: de dreiging van een meteen daarop volgende nieuwe Föhnsituatie is afgewend. Kijk naar het langerekte systeem dat dit had moeten veroorzaken. Hoe het in tweeën breekt en hoe de Azorendepressie die dan ontstaat juist helpt de wind naar de oosthoek te brengen. Dezelfde energie. Hetzelfde momentum. Alleen met een totaal andere uitwerking. Dat is die fundamentele onvoorspelbaarheid van het weer waar we nooit vat op zullen krijgen. Waar we alleen dag in dag uit onze “novelles” over kunnen schrijven zoals een schrijver die probeert het gedrag van zijn zelfverzonnen hoofdpersonen een natuurlijk verloop te geven.
Op 4 december reseulteert daaruit dan de volgende razend interessante situatie.
Kijk in het paneel linksonder. Let daar op de bifurcatie (vorking) op die zondag 4 december voor Nederland. Minstens 20% kans op een koud of zelfs vriezend vervolg alleen al in de Lage Landen.
Blijven we even in Nederland zien we hierboven het ensemble van het Amerikaanse model. Daar pas vanaf 7 december duidelijke koude tendenzen. Met een heel mooi staartje zowel voor de Lage Landen als voor de Alpen.
Dat is dus een droomscenario. Dat we al 11 december vol in de winter zitten in het grootste deel van West-Europa. Bring it on! Fijn weekeinde allemaal.
38 reacties
Gesloten voor reacties.