sestriere2611

We weten het: in Sestrière is sprake van een winterdroom. Nog een keertje kijken hoe het zo gekomen is…

Heb daarbij net op Twitter de hashtag #itsbeensnowing ontdekt. Gaaf dat je daar precies de leuke plekken ziet waar het heeft gesneeuwd. Nog paar plaatjes en dan de hoopvolle kaarten…

sauze2611

Hoe fantastisch ook in Sauze d’Oulx in het met Sestrière gedeelde skigebied. Huiskamervraag: waarvan is Sauze d’Oulx bekend.

breuil2611

In tegenstelling tot Via Lattea is Breuil-Cervinia wel al open. Ik zeg er meteen bij dat we ook wel weer voor lawines moeten vrezen. Wel bindt de kleffe zooi die gevallen is, beter dan droge poeder.

pila2611

Even verderop in Pila zie je dat de pisteurs mooi raad weten met alle verse sneeuw. Iemand deed de suggestie dat de sneeuw van hogerop maar naar beneden moet worden gebracht. Ik ken het wel omgekeerd… in inversiesituaties wordt soms beneden kunstsneeuw gemaakt die omhoog wordt gebracht. Omgekeerd ken ik het alleen als met een helicopter kleine slechte plekken worden opgelapt. Jullie?

meribel2611b

In Méribel zie je dit als je omhoog kijkt. Let op de piste onder de rotsklippen.

meribel2611

In Méribel zie je dit als je OMLAAG kijkt. De preparatie heeft veel kunnen vasthouden maar niet alles.

aussois2611mov

4 fraaie platen uit Aussois

Hoe verder?

kouddi

Om te beginnen zijn we dus na een eerste nacht met nachtvorst en ijsvloertje en een zachte dag morgen op weg naar drie dagen met een negatieve dauwpuntstemperatuur. Hierboven dinsdagochtend. Ik voorspel dat op ondergespoten weilandjes geschaatst kan worden.

sneeuw1dec

Dan komt woensdag overdag een front binnen dat het kwik in de Lage Landen 10 graden omhoog jaagt. Het drukt zo tegen de kou in het oosten dat het in Oostenrijk al weer sneeuw oplevert op 1 december. Vooral in Loser en Die Tauplitz verwachten we iets maar veel zal het niet zijn. Wel dus met een lage sneeuwgrens.

keerpunt

Daarna het belangrijkste nieuws van vanochtend: de dreiging van een meteen daarop volgende nieuwe Föhnsituatie is afgewend. Kijk naar het langerekte systeem dat dit had moeten veroorzaken. Hoe het in tweeën breekt en hoe de Azorendepressie die dan ontstaat juist helpt de wind naar de oosthoek te brengen. Dezelfde energie. Hetzelfde momentum. Alleen met een totaal andere uitwerking. Dat is die fundamentele onvoorspelbaarheid van het weer waar we nooit vat op zullen krijgen. Waar we alleen dag in dag uit onze “novelles” over kunnen schrijven zoals een schrijver die probeert het gedrag van zijn zelfverzonnen hoofdpersonen een natuurlijk verloop te geven.

4decsneeuw1

Op 4 december reseulteert daaruit dan de volgende razend interessante situatie.

Kijk in het paneel linksonder. Let daar op de bifurcatie (vorking) op die zondag 4 december voor Nederland. Minstens 20% kans op een koud of zelfs vriezend vervolg alleen al in de Lage Landen.

nl2611ens

Blijven we even in Nederland zien we hierboven het ensemble van het Amerikaanse model. Daar pas vanaf 7 december duidelijke koude tendenzen. Met een heel mooi staartje zowel voor de Lage Landen als voor de Alpen.

serie2611

Dat is dus een droomscenario. Dat we al 11 december vol in de winter zitten in het grootste deel van West-Europa. Bring it on! Fijn weekeinde allemaal.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

38 reacties

Gesloten voor reacties.