WP_20160326_025

Ik heb geluk met de timing van dit bericht voor de lage landen. Tot en met gisteravond was de onzekerheid zelfs voor de paasdagen nog enorm. Zowel in de windverwachting als de neerslaghoeveelheden. De trend was zoals zo vaak wel veel eerder zichtbaar. Reeds vorige week zondagavond werd duidelijk dat paaszaterdag de beste dag van het lange weekend kon worden. Dinsdag wist ik dat eigenlijk al zeker en kondigde ik dat voor ons hockeyteam (uiteraard altijd voorzichtig blijven) aan. Bovenstaand het resultaat! Van begin tot eind (hier de  aanvang van de afsluitende wedstrijd bal hooghouden) een prachtige toernooidag. Met de stevige zuidelijke wind dwars over de velden rond de middag wel wat fris maar verder prima. Van de wedstrijden zelf geen foto’s omdat ik druk was met fluiten maar bij het traditionele touwtrekken werden onze dames poulewinnaar! Ook op de “stormbaan” een dolle boel.

uv10_16032814_16032706

Nou mooier bruggetje kon ik niet kiezen natuurlijk. Morgen storm! Die zat overigens wat minder goed in de modellen, met heen en weer schietende verwachtingen. Pas afgelopen woensdag werd duidelijk dat de kans er was maar nog lang niet zeker. Opmerkelijk overigens niet alleen dat het Europese ECMWF model er dit keer wéér beter op zat dan het Amerikaanse GFS maar vooral dat dat ECMWF hem continu zwaarder aanzette. Meestal is dat andersom; wordt de windkracht door het GFS zelfs overschat. Maar ook nu nog dat verschil. GFS is de uitbijter; veel eerder qua timing (eerste helft van de ochtend) en daarnaast minder zwaar. ECMWF en de hoge resolutiemodellen HIRLAM en HARMONIE zitten redelijk op lijn. Waarschijnlijk komt het aan het begin of in de loop van morgenmiddag tot een zuidwesterstorm op de noordwestkust. Windkracht 9, kleine kans op zelfs een zware storm, windkracht 10.

gust_16032812_16032700

Belangrijker om voor te waarschuwen dan de gemiddelde wind zijn de windstoten! Die kunnen vooral boven land zéér zwaar uitpakken! Het ECMWF laat een omvangrijk gebied zien met windstoten met een kracht van meer dan honderd kilometer per uur. En plaatselijk -op buien- enorme uitschieters. Het rood ten oosten van Brussel op de kaart staat voor > 120 km/uur. Niet zichtbaar op de kaart omdat het een te klein gebiedje is: lokaal >150 km/uur! Let wel: dat gaat -omdat het immers buien betreft- nooit exact zo uitkomen maar de kans dat die ergens optreden is zeer zeker aanwezig.

charts_harmonie_gust_bnl_32

De 0h run van het HARMONIE deed iets vergelijkbaars maar is in de 06h iets minder zwaar; hier alleen in de Hoge Venen windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. Ook dat geeft de grote onzekerheid vanwege het buiige karakter aan.

vareps_gust_latest_06260_00

Het ECMWF ensemble ligt in diezelfde lijn. Voor De Bilt ruim 30% kans op meer dan 100 kilometer per uur en zelfs een kansje >120 km/uur. De grens voor code oranje ligt (in het winterseizoen) op 100 km voor het binnenland en 120 km aan de kust. Dat zal er om hangen maar het lijkt mij dat het KNMI de situatie thans nog onderschat. Wees in ieder geval gewaarschuwd!

charts_harmonie_pcp_bnl_31

De zwaarste buien én daarbij de windstoten zullen morgenmiddag optreden op passage van een koufront. Wat helpt om één en ander zo zwaar uit te laten pakken is instabiele luchtopbouw (koude bovenluchten) én convectie: in deze tijd van het jaar is het zeewater relatief koud maar warmt het boven land al flink op. Dat bij een daarvoor “perfecte” timing: juist op moment van de dag dat de zon het hoogst staat. Onweer op de buien behoort zowel vanmiddag als morgenmiddag tevens tot de mogelijkheden.

rsum_16032818_16032700

Met de neerslaghoeveelheden gaat het uiteindelijk meevallen. Tot en met gisteravond zat hier veel onzekerheid in. De meeste regen morgenochtend zal boven zee vallen; het noordwesten de meeste nattigheid. Waar morgenmiddag vervolgens de zwaarste buien gaan vallen is afwachten en nowcasten! Trek van bovenstaande totalen tot morgenavond overigens een mm of 6 af; dat is afgelopen nacht en ochtend gevallen.

pluim_06260_0_00_60

Hoe gaat verder deze week? In eerste instantie niet al te best. Maar; iedere dag een stukje beter. Dinsdag en woensdag nog redelijk veel wind en aanzienlijke neerslagkansen. Donderdag licht wisselvallig dus onzeker. Vrijdag en zaterdag is het nog niet warm maar met weinig wind en zonnige perioden zal het al zeer aangenaam aanvoelen.

tmax_16040318_16032700

Dan zondag; zomer! Hoewel nog ver weg heb ik er een goed gevoel over en zie ik er naar uit. Weinig wind, heel veel zon en 20+? Hoe zou dat ook alweer voelen? Het is kansrijk hoor! En daarna? Meer nog dan zichtbaar in de pluim is de onzekerheid mijns inziens enorm; valt niets over te zeggen nu. Eerst de storm maar afwachten en dan vooruitzien naar volgend weekend!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

10 reacties

Gesloten voor reacties.