Na de neerslag van gisternacht en –ochtend, waarbij de sneeuwgrens rond de 1.000 meter lag, gaan we weer een paar mooie ski dagen tegemoet. Zie op bovenstaande webcam de beginsituatie van deze dag te Hinterglemm. De hogedrukgordel vanaf de Azoren tot boven de Zwarte Zee hersteld zich behoorlijk, waardoor ook het Alpengebied hiervan profiteert. Met veel  zon en een temperatuur op 1.500 meter rond +5 is het naast het skiën ook heerlijk toeven op een terrasje. Alleen op zondag (30 dec) zorgt een zwak verpieterend koufront voor wat meer wolkenvelden aan de noordzijde van de Alpen waaruit sporadisch wat vlokken kunnen vallen. Een voordeel van dit zwakke koufront is, dat daarachter frissere lucht binnen stroomt. Op 1.500 meter gaan we terug naar waarden die liggen tussen 0 en -3 °C. Op maandag (31 dec) volgt dan wederom een prima skidag met temperaturen rond het vriespunt op 1.500 meter.

 
Op bovenstaand kaartje is te zien, dat op dinsdag (1 jan) er een flinke bres wordt geslagen in het hogedrukbolwerk boven de Alpen en er vanuit het westen een actief koufront nadert. De temperatuur daalt flink, waardoor de neerslag tot in de laagste dalen als sneeuw zal vallen. Het eerst in de Franse Alpen (Les Menuires) en ’s middags al in Zwitersland (Val d’Anniviers). Tegen de avond sneeuwt het dan ook in Oostenrijk, waarbij ook deze keer Innsbruck weer wit zal worden. Ook de Zillertal Arena krijgt er een flink pak bij, zelfs de dorpen lager in het Zillertal, zoals b.v Fügen. Zie hier het ensemble voor Innsbruck:

In de Wintersport Arena Sauerland zorgt dit koufront op de hogere delen ook weer voor een (dunne) verse sneeuwhoed. Ook op woensdag zullen daar nog af en toe wat sneeuwbuitjes overtrekken. Deze pret duurt helaas maar tot donderdagavond. Dan volgt vanuit het westen een regengebied met hogere temperaturen.

 

De koude lucht tezamen met de stroming rond/over de Alpen laat op dinsdag/woensdag een echt Genua-laag ontstaan, waardoor ook de zuidkant van de Alpen er een serieuze sneeuwlaag bijkrijgt. Terwijl het koufront aan de noordzijde van de Alpen op woensdag (2 jan) doorloopt naar het oosten, komt vanaf dan de neerslag intensiteit juist te liggen over de Dolomieten (Val Gardena), Karinthië en de Oost-Alpen (Die Tauplitz en Obertauern). Zie bovenstaand kaartje voor de situatie op woensdagochtend en onderstaand ensemble voor de Dolomieten.

Gisteren sprak ik nog over de verschillen tussen de diverse runs, maar vandaag liggen deze weer op één lijn. Pas in de nacht van donderdag (3 jan) op vrijdag (4 jan) trekt dit Genua-laag verder naar Zuid-Italië en Griekenland. Op beide dagen klaart het in het gehele Alpengebied goed op (het laatst in de Oost-Alpen) en ligt de temperatuur op 1.500 meter tussen -5 en -10 °C (niet te zien in bovenstaand ensemble), maar met veel meer zon en afnemende wind is het dan wel weer heerlijk poedersneeuw skiën.

Ik sluit af met 2 mooie Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads. De eerste vanuit het Pizztal en de 2e vanuit St.Johann; . . .  twee hele mooie sneeuwpoppen, hoor! 

 

Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

104 reacties

Gesloten voor reacties.