Val gardena
Lees verder >

Mountainbikers en baanwielrenners halen hier hun hart op!

De perfecte bestemming voor een leuke fietsvakantie in de zomer.

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

die tauplitz
Lees verder >

Bad Mitterndorf, Tauplitz en Tauplitzalm ook in de zomer droomplekjes in het Ausseeerland.

Na nu mooie ski dagen, veel sneeuw op dinsdag en woensdag

check ook eens

104 Reacties

 1. Frederic schreef:

  @Wijnand: leuk verhaal. Waarom denk je dat de temperatuur op 1500m op 3/1 en 4/1 tussen de -5°C en -10°C zal liggen, terwijl dit idd niet op het ensemble te zien is?

 2. michel schreef:

  Vanochtend weer 10cm gevallen in Skicircus Saalbach Hinterglemm, ligt nu al ruim een meter op de berg en 50 in het dal.

  Nog 70 dagen…..

 3. Frederic schreef:

  @Kirsten_dl: tegen volgend weekend komt het Azorenhoog onze kant op. Daar zijn alle modellen het over eens. Sommige modellen laten de kern van dit hoog zelfs boven uw woonplaats hangen, dus dat ziet er niet slecht uit voor die Molenbeek. Ik denk dat vele beken wel even een adempauze kunnen gebruiken.

  • Kirsten_dl schreef:

   @ Frederic; laat ons hopen dat het waar mag zijn en dat jou uitleg uitkomt! Frank Deboosere sprak gisteravond (29.12.12) tijdens het weerbericht op één toch ook over een ietwat drogere periode vanaf volgende week, de weerkaarten worden rustiger en er is minder buienintensiteit. 🙂
   En voor zover ikzelf de weerkaarten opvolg zie ik toch ook rustiger weer verschijnen vanaf volgende week.
   Ik ben gewoon bang dat, wanneer het zo overvloedig zou blijven regenen gedurende enkele weken, ik eind januari niet naar de Alpen kan om te skiën.
   Ik weet dat zolang op voorhand moeilijk te voorspellen valt maar het zou toch wel echt zonde zijn mocht ik daardoor mijn vakantie in het water zien vallen.
   Want met zoveel regen en een gezwollen Molenbeek vertrek in niet met een gerust hart naar de Alpen.

   Maar goed, we zien wel en we blijven keihard duimen voor een mooie LL winter vanaf midden januari.
   Ik schat dat de LL winter vanaf 15 januari zijn intrede doet, zou pas helemaal mooi zijn zo’n paar dagen voor mijn verjaardag, toch?!! 🙂

 4. Frederic schreef:

  Interessante bespreking van het KNMI deze ochtend. ‘Een toenemend deel van de ensembleleden (eerst 10, later 50%) laat een tendens tot meridionalisering van de stroming boven W-Europa zien (lees: ofwel wind uit het zuiden ofwel uit het noorden). Afhankelijk van de positie van dit hoog wordt het dan koud of blijft het relatief zacht.’

 5. Roland schreef:

  @Hajo. Er staat een leuke column van Leon de WINTER in de telegraaf vanochtend.

  • Hajo Smit schreef:

   Ja net gelezen in Oostenrijk. Een reageerder had hem op mijn andere site climategate.nl gezet. Hij heeft het 100% goed. Ik kan je verklappen dat in 2013 ook meer verzet komt in Nederland. Ik vind het heel erg om te zien hoe ver we zijn afgegleden in Europa…

  • Kees schreef:

   Ben nieuwsgierig geworden. Ik heb net gezocht maar niet gevonden. Heb je een linkje? Dank je!!

 6. erwin schreef:

  @frederic, aangezien de drukverdeling anti-winters is met geen Scandi-Hoog/Beer en te hoge druk boven Zuid Europa zie ik het koudere weer nog snel komen helaas… Mijn BV E1 is nog ruim 2 weken weg dus we hebben nog tijd…

 7. Gerda schreef:

  Laat ik er ook eens een BV ingooien, de Ge1 🙂 ! Laatste week januari sneeuw van betekenis,ook in het westen van het land.Dan in de eerste week van februari valt de vorst goed in,zodat er tochten gereden kunnen worden.

 8. smette schreef:

  ALe, mijn SM1:
  Geen winterweer met januari, begin februari een ijskoude week (-4 overdag)

 9. michel schreef:

  Ik doe ook maar eens een boude voorspelling.

  Mv1: vanaf half januari koudere weertype maar nog geen winter, pas echt winters begin februari met temperaturen overdag rond het vriespunt en ‘s nachts lichte tot matige vorst.

  Ook in die periode zal er sneeuw vallen.

 10. Ab schreef:

  @Frederic, heb je deze kaart al gezien van ECMWF 00u vwb de zonale winden op grote hoggte in kleur uitgedrukt??? Want die grote blauwe kleur geeft aan dat er op stratosfeer hoogte een forse oostelijke wind is ontstaan door die forse stratosfeer opwarming in de vorm van SSW. Hier die kaart http://www.weerwoord.be/uploads/81220122936471.gif Mocht die flinke maendering van stroming op stratosfeer hoogte doordringen tot de troposfeer dan neemt de kans opp hogedruk blokkades aardig toe. Alleen dan moeten wel natuurlijk alles goed op z’n plaats vallen voor de LL. Maar zover is het nog niet gezien de huidige 500hpa kaarten van de weermodellen. En hier nog de zonale wind grafiek van bepaalde luchtlagen op stratosfeer hoogte. Je ziet duidelijk dat de zonale wind flink aan het afnemen is op zowel de 1hpa als 10 en 30hpa. Hopelijk dringt het door tot de 500hpa en met goede afloop voor de LL 😉 Hier die wind grafiek http://www.weerwoord.be/uploads/81220122936472.gif

 11. Wijnand schreef:

  @Frederic: te halen uit de 850 hPa temp kaarten.
  @Roland: inderdaad een mooi artikel. Ik kan het in grove lijnen met de Winter eens zijn.

 12. Ronaldo schreef:

  @ Wijnand. Ik begrijp de vraag van @ Frederic enigzins.
  De door jou geplaatste pluim geeft geen -/- 10 aan, want die is prikpunt zuidkant. Prikpunt noordkant geeft wel die temps aan.
  De 850 hpa T kaart vind ik zelf nogal vaag ivm die overlopende kleurtjes.
  Ik kijk voor de T altijd in de ens. Dan weet je ook gelijk of de hoofdrun objectief is en heb je in een oogopslag alle T info.
  Overigens, leuk artikel en eindelijk weer eens sneeuw voor de zuidkant.

 13. Gerard schreef:

  Mijn BV1 = helemaal geen winter van betekenis in LL.
  paar nachtvorstjes. Gebaseert op niets, gewoon kans berekenen!

 14. Ronaldo schreef:

  Voor de geïnteresseerden: Nu op ZDF heren afdaling Bormio

 15. Ab schreef:

  Deze mensen zijn wel erg positief ingesteld om te skien in Winterberg. Moet je zien hoe weinig sneeuw er ligt en toch gaan skien. Ik vindt dat echt knap 😉 http://www.weerwoord.be/uploads/111220122950450.jpg http://www.weerwoord.be/uploads/171220122134341.jpg

 16. Ronaldo schreef:

  Valt nog mee hoor @ Ab.
  Jaren geleden hebben wij geskied op een verbindingstuk tussen 2 pistes, en dat pad was niet breder dan 15-20 cm. En dat 200 meter lang. Wel weer een leuke pica 😉

 17. Chris schreef:

  Aangezien het nu over winterberg gaat! is er misschien iets bekend over de hoeveelheid sneeuw die er gaat vallen dinsdag en woensdag? en kunnen de sneeuw kanonnen dan ook aan?

 18. Ronaldo schreef:

  GFS 06u: Als we door de regen heen zijn gebeten op nieuwjaarsdag (@ Chris, zal straks ff voor je op de pluim kijken inzake Sauerland) komt W-EU onder invloed van een warmbloedig hoog dat zich uitbouwd vanaf de Azoren. Voor de noordkant betekend dit nog een laatste kans op een mooie laag sneeuw en daarna hogedruk weer. De zuidkant mag eerst nog afrekenen met een Genualaag, die nou niet echt spectaculair op de kaarten berekend wordt. Doordat koudere lucht afzakt richting de Middellandse zee op dinsdag, komt deze koudere lucht boven het warme water van de MZ, maar wordt op de hielen gezeten door hogedruk vanaf de Azoren. Op donderdag 04-01 zal het hoog zn warme bips 😉 boven EU plaatsen. Pas op 08-01 gaat het hoog aan de wandel richting O-EU en komt NL weer onder invloed van NOM. Daardoor meer zuidelijke stroming en veelal regen. Het hoog probeert dan opnieuw aan kracht te winnen één dag later, maar moet het uiteindelijk toch opgeven. Al met al nog steeds geen winter voor de LL op deze kaarten, wel enorm mooie condities voor de Alpen, met eerste een verse laag sneeuw voor zowel noord als zuidkant en daarna GRAND BEAU.

 19. snowman schreef:

  En weer een nieuwe serie saaie kaarten. Ik begin de hoop op een ander stromingspatroon stilaan te verliezen 🙁 hoop nog wel op een prachtige skiweek 2e helft van januari!

 20. Geert schreef:

  Lente tussen Kerst en Nieuw in de LL. Dit heb ik eigenlijk nog nooit meegemaakt en ik ga toch al heel wat winters mee. Een winterzon die zelfs warmte geeft, blauwe lucht met wat vederwolken en 12° op de thermometer. En de vogels die er duidelijk zin in hebben en hoorbaar hun nestterritorium aan het vastleggen zijn. Het zal mij benieuwen wat jan en feb nog in petto hebben!

  • Afkoeling schreef:

   Eigenlijk nog nooit meegemaakt?
   Dan heb je zeker veel winterslaapjes gehouden in de jaren 90 en t/m 2008.
   Het is eigenlijk van alle tijden als ik mijn weerhistorie boeken erop nasla.
   Zelfs weleens vlinders gespot midden in de winter lees ik.

  • Leo schreef:

   haha, in een grot gezeten de laatste 30 jaar Geert?

 21. Bram schreef:

  Wanneer komt er weer een goeie ouwe Nordstau met sneeuw tot in het Inntal???!!! Zelfs ecmwf heeft het gevecht opgegeven. Ik hoop op een verassing de komende dagen maar kans is wel erg klein.

 22. Patrick schreef:

  Het begint er inderdaad steeds maar meer en meer beroerder uit te zien met de verdere voorspellingen . Op bijna alle weersites die ik heb bekeken gaat het van kwaad naar erger . Overal hetzelfde , geen winterweer in zicht in de verste verste niet .
  Ik vrees een beetje dat we het gehad hebben . Misschien nog wat stuiptrekkingen in februari . Wordt winter om snel te vergeten .
  Nog een geluk dat er redelijk wat sneeuw is gevallen begin december in de Alpen landen anders zou het nu overal een grote ramp zijn en blijven .
  We zijn natuurlijk nog maar eind december maar ik denk dat we de voorspellers die vertelden dat het geen winter meer wordt tot eind januari moeten gelijk geven, wat ook de lichtpuntjes zijn die de mensen hier menen te zien . Is natuurlijk fijn als voorpret maar wat ben je ermee als dit toch telkens weer verder en verder vooruit wordt geschoven en niet uitkomt .
  Ook op de Duitse Wetter online ( voor mij één van de meest betrouwbare ) ziet men geen winterweer .
  Spijtig maar is nu zo . De lagere gebieden in de Alpen gaan zwarte sneeuw tegemoet de komende weken ondanks de voorspelde sneeuw voor nu dinsdag en woensdag .

  • Afkoeling schreef:

   Dat het nu nog niet op de kaarten staat zegt niets.
   Laat staan dat we de hele winter geen winterweer krijgen.
   Echt onzin!!!!!!!!!!!!!

  • Ab schreef:

   Je geeft de moed wel erg snel op beste @Patrick. Je laat je op deze manier wel erg gek maken door al die sites die geen winterweer zien in de verste verte. Heb je weleens gehoord dat het weer kan veranderen?? Kennelijk niet aan je reactie te zien. Ook vorig jaar rond deze tijd waren er veel afhakers die het niet meer zagen zitten. En wat gebeurde er later in de winter?? Nou die werden op hun teentjes getrapt om te laten zien dat de winter niet zomaar afgeschreven kan worden. Het weer valt gewoon weg niet te voorspellen over een lange tijdvlak. Ik ben benieuwd als het straks alsnog winter wordt hoe jij erover denkt dan. Ik geef de moed nooit op en blijf mezelf en laat me niet gek maken door weersites die geen winterweer verwachten zoals jij dat wel doet nogmaals aan je reactie te zien. Blijf jezelf en laat je niet gek maken

 23. Geert schreef:

  @Patrick. Ik doe nu echt niet aan wishfull-thinking prognoses of BV’s of hoe je het ook wil noemen, maar jouw bericht slaat nou ook nergens op. Eind december de winter al afschrijven is even onzinnig.

 24. Snowman schreef:

  Ik kijk ook niet verder dan 10 dagen, dit gaat weer een tikkie te ver Patrick

 25. Geert schreef:

  @Afkoeling. Ik heb vandaag zelfs een kolibri gespot….of zou dat tijdens één van mijn winterslaapjes zijn geweest.

 26. Gerda schreef:

  @Geert toch,natuurlijk hebben we al dit al vaak meegemaakt (ik ga ook al wat jaartjes mee). Struiken die al weer uitlopen,de leeuwebekjes en duizendschoon staan hier in de tuin nog te bloeien,hebben nog niet te lijden gehad van de kou en sneeuw laatst..;) Maar er kan nog van alles gebeuren qua winterweer,dat weten we ook 🙂

 27. jeroen schreef:

  Het weer is zoals het weer……gewoon afwachten…….officiële winter is pas 9 dagen jong.

 28. Geert schreef:

  @Gerda. Correctie….”nooit” moest “zelden” zijn. Maar toch bleef het een zeer merkwaardige dag…In januari en februari herinner ik me wel meer vroeg-lente-dagen…maar dat is ook omdat er dan al meer licht is en de zon ook al wat aan kracht wint. Maar zo eind december (de donkerste periode van het jaar), viel me vandaag echt de warmte en vooral het licht op.

 29. Ronaldo schreef:

  GFS 12u vele malen beter. Geen terugkeer WC maar constant hoge druk invloed door een hoog dat uitbouwt richting EU vanaf de Azoren (bekend verhaal) maar daarna toch echt de neiging krijgt richting Scandinavië uit te breiden vanaf zaterdag 7-01. Dat wil niet echt lukken door toch best actieve depressies ten westen van IJsland. Uiteindelijk trekt het hoog naar het oosten weg, maar wordt omiddellijk vervangen door een nieuw Azorenhoog dat uitbreidt naar het noorden. Daardoor krijgen de NOM geen kans op te schuiven richting W-EU. Aan het eind van de kaarten positioneerd het hoog zich ten westen van ierland met voor NL dan een NNW stromingspatroon. Echter weinig neerslag doordat de luchtdruk hoog blijft, ook voor de alpen.

 30. Gerda schreef:

  Ja @Geert,dat kan natuurlijk. Het was op zich al lekker dat het een keer niet regende vandaag. De zon er bij in de winter is lekker,maar dan heb ik het liever met vrieskou .We hebben het alleen niet voor het zeggen 😉

 31. Frederic schreef:

  1 ding is zeker als we naar de laatste GFS-run kijken. De klassieke westcirculatie waar we de laatste weken in zaten geraken we stilaan kwijt. Er blijven hogedrukimpulsen in onze buurt, met dus rustig weer. Wel niet koud, al zullen er wel een aantal nachten bijzitten waarop de temps onder nul gaan gaan. En aan de beperkte dagelijkse gang van die temps te zien zou het wel eens een grijs mistig boeltje kunnen worden.

  • Ronaldo schreef:

   Idd @ Frederic. Geen winterse impulsen voor de LL ook in deze run, maar alles beter dan een straffe WC. Die verdwijnt gewoon na woensdag. Toch zie ik ook mogelijkheden in de kaarten voor een meer winterse setting als de opbouw van het hoog naar het noorden wel gaat lukken. Natuurlijk koffiedik kijken, maar optioneel is dit beter dan alle berekeningen hiervoor.

 32. Spyfromthesky schreef:

  Ik zie potenties rond 12 januari dat bepaalde drukverdelingen mogelijk dan al gunstig liggen. Alleen op dat moment ontbreekt juist een hoge druk waar de beer vandaan zou moeten komen.

  Maar, hoe dan ook. Het optimisme, want dat houden we zolang we dit jaargetijde ‘winter’ noemen, is dat er wat meer kansen lijken te zijn op mooie dingen. OK, nog lang geen 50%, maar het lijkt mij inmidels meer dan 10%.

  Doel 1:
  Een E-tocht
  Doel 2: Een tourtocht.

  Al het andere, een beetje koud en daarna weer verzachting, kan mij gestolen worden. Dan ga ik over van schaatsen naar trainingslopen met hardlopen.

  Liever een korte periode met flinke kou (2½ week), dan een beetje vriezen en dan weer dooien of koudkwakkelen. Nee, geeft dan maar die ruimte 12 graden van vandaag. Gewoon temperaturen voor normaal ver in de lente.

  Behalve dat het niet koud is, is het bijzonder nat. Bijna elke dag redelijk veel regen. Dan houdt fietsen op en eveneens skeeleren is dan niet aan de orde.

  Spyfromthesky

 33. Afkoeling schreef:

  @Geert, ik weet niet van welk jaartal jij bent.
  Maar in 1977 was de kerstnacht zelfs lenteachtig en werd het overdag 15,3 graden in de bilt (Eindhoven zelfs 16,2 graden).
  Toen was de dag zelfs nog korter dan vandaag.
  Er zijn tal van data bekent (teveel om op te noemen).
  Dus het is ook onzin dat dit zelden voorkomt, zoals je al in je correctie vermelden!!
  Het zal wel winterslaapje zijn geweest ja, waar je last van hebt 😉

 34. Eric schreef:

  Vandaag wezen skieen in Kitzbuhel richting Resterhohe gegaan. De sneeuw kwaliteit was top. Het was ook topdruk op de pistes en dit gaf dan weer heel veel bulten in de middag waar je lekker doorheen kon crossen. al met al prima sneeuw. Maar blijf wel boven de 1200 meter skieen daaronder wordt het nu wel vrij ijzig.

 35. Sjaco schreef:

  @ronaldo, zoals ik vanmiddag zomaar voorspelde “”7 jan, stralingsvorst, half jan. transport kou”” zou zomaar eens uit kunnen komen. Stel dat het hoog niet boven belgie komt maar een paar honderd km noordelijker, zal leuk zijn, en AB zegt altijd is nog ver weg en erg onbetrouwbaar, nu eens de goede kant op.

 36. Eric schreef:

  klein filmpje…….van vandaag in Kitzbuhel

 37. Bram schreef:

  @Ronaldo, waar staat NOM voor?

 38. Frederic schreef:

  @Ab: nog even een reactie op je post van deze voormiddag. Ik heb de kaart met de zonale winden op hoogte nog niet in kleur afgedrukt nee! LOL 🙂
  Ik ga nog even wachten tot heel dat diagram blauw ziet!!! 😉

 39. Gerda schreef:

  Ja @Frederic, nu begrijp ik het ,wist wel dat het Noord Atlantisch Monster was,maarrr ik kwam niet uit met die A en die O :):) Ik zie de NOM voor me….. gauw wegwezen( die NOM dan)

 40. Frederic schreef:

  Moet je eens naar de GFS12-pluim voor een punt in de Franse Alpen zien:
  http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?ext=1&lat=45.30364372469636&lon=6.60377358490566
  Na een laatste sneeuwmoment op nieuwjaarsdag, wordt het daar gegarandeerd 6 dagen droog. Geen enkel ensemblelid laat maar iets van neerslag zien

 41. Chris schreef:

  He Ronaldo! heb je al iets kunnen vinden met betrekking tot winterberg?

 42. Ronaldo schreef:

  Hoi Chris….sorry, maar beloofd is beloofd. Helaas geen goed nieuws. De neerslag die gaat vallen zal hooguit wat natte sneeuw zijn, en de sneeuwkanonnen zullen zwijgen. Daarvoor is het te zacht en het dauwpunt te hoog. Sorry man !!

 43. Chris schreef:

  Dan gaan we de apreski maar ff uitbundig testen in winterberg! blijven positief en hopen op een kleine verrassing!

 44. Ab schreef:

  ECMWF 12u komt nog steeds met een hogedruk gebied ten zuiden van de LL boven Frankrijk vanaf 2/3jan. Met dan nog veelal zacht weer tot 7gr overdag. Ondertussen vanaf 5jan WA ten NW van NL waardoor er een ruggetje van hogedruk ontstaat. En die ruggetje breidt zic vervolgens uit naar scandinavie op 6jan op de EC kaarten van 12u. Met dan een aardige kou uitbraak op hoogte vanuit Rusland richting oost europa op 6jan. Op 7jan wordt dat hoogje zelfs een scandi hoog. Voor de LL dan overigens nog steeds zacht. Maar bij EC 12u toch ineens ook noordelijke hogedruk impulsen op de kaarten vanaf 6/7jan vergeleken met vanmorgen waar de NOM nog te sterk was. Op het eind 8jan geen echte scandi hoog maar wel genoeg hogedruk activiteiten ten noorden van de LL. Leuk zo dat de kaarten ineens wat beginnen te zwabberen van eerder van de week nog WC circulatie naar nu meer een meandering van de straalstroom. Er breken weer spannende tijden aan 🙂 In ieder geval lijkt die euro hoog te komen maar voor hoelang?? En breidt ie zich zelfs noordwaartser vanaf 6/7jan?? Afwachten maar weer

  • Afkoeling schreef:

   Dat NOM duikt richting de Azoren op 8 jan.
   Er breken zeker spannende tijden aan.
   Voor het eind van de maand (Jan.) kan jij schaatsen in het westland Ab 😉

  • Ronaldo schreef:

   En kijk eens naar die koude bel boven oost Polen en Wit Rusland. Wind ff uit het oosten en de sloten en grachten….(vul zelf maar in)

 45. Ronaldo schreef:

  Dit is de pluim Chris.
  Daar waar de neerslagpiek het hoogst is, zijn de temps +3.
  De afkoeling komt net te laat en valt juist in als de neerslag is verdwenen. Met een beetje geluk toch nog een beetje sneeuw.
  Duimen dus
  http://plaatjesdump.nl/upload/1645d0773a7d1696390fccf02d7cc7de.gif

 46. Geert schreef:

  @Afkoeling…..ok, volgens jou zou een koude decemberdag dus eerder een uitzondering zijn als ik jou zou hoor spreken over tal van data van lentedagen in december. Je noemt dan vlug het jaar ’77. Ben van het jaar ’69 jongen en ik weet waarover ik spreek. Deze dag blijft voor mij uitzonderlijk….en mijn aanvoelen hoeft niet betwist te worden met een paar overtreffende data. En over onzin gesproken…..wat was je onzinnige voorspelling van de E-tocht alweer? Trusten jongen….een koje warme melk en het komt goed.

  • Afkoeling schreef:

   Wow Geertje, op je teentjes getrapt, whahahahah.
   Jij bent er dus ook nog een, die mensen woorden in de mond legt (zie eerste zin van je bericht van 20:50), heb ik niet gezegd namelijk.
   Wat laat jij je kennen zeg!
   De wereld is ouder dan 1969 hoor.
   Ik heb het ook over weerhistorie, van nu tot ver voor 1969 (+/- tot 1000 jaar terug en nog verder), dat vind ik interessant.
   En nu haal je ineens je gevoel erbij (totaal niet interessant overigens).
   Ach, jongen toch, over jongen gesproken 😉
   Je weet niet eens van welk jaar ik ben, maar dit geheel terzijde.
   Best jammer eigenlijk dat je je zo laat gaan, als je zelf altijd anderen mensen uit hun tent lokt.
   Neem zelf wat warme melk, en doe er een anijsblokje bij, dan kalmeer je een beetje.
   Fijne avond nog.

  • Snowman schreef:

   Oh, welkom in Nederland. Het landje aan de zee

 47. Ronaldo schreef:

  Wat enorme warme kolom is dat Azorenhoog. Als ik er eens beter naar kijk dan zie je dat het op 6km hoogte “slechts” -15 is.
  Dan zit je gewoon heel erg hoog hoor. Voor het jaargetijde waarin we nu zitten is dat gewoon heel erg warm. Pas in maart/april verwacht je dit soort warme hogedrukgebieden.
  Dit is de GEM op 144u.
  http://plaatjesdump.nl/upload/197897d4c4a08f727045d18cee4fa3d2.gif

 48. erwin schreef:

  @vriend Geert,

  Hou het ff gezellig hier op het forum… Zoals andere cracks zit jij ook al lang op dit forum en laat je niet zo kennen man als je niet met afkoeling eens bent.. 🙂

  We hopen allemaal op winterweer en de kaarten zijn ons voorlopig nog niet goed gezind… Als we over een tijdje weer de winter ingaan is iedereen weer minder prikkelbaar 🙂

  Ik ben zelf ook niet vies van een kritische discussie maar we moeten uitkijken dat het soms niet te scherp wordt, respect staat voorop. Greetz Erwin.

  .

 49. Sjaco schreef:

  Valt mij wel op dat dit best wel een afzeik site is, neem weerwoord.be is nog eens lachen tussendoor met seppie de weerman, de pubrun etc.

 50. erwin schreef:

  @sjaco, dat valt allemaal wel mee hoor… Forum op weerwoord gaan er vaak nog veel harder aan toe… Volgens mij moet het om de inhoud gaan waarbij wintersportweer op 1 staat en dan de LL.
  Op elk forum vindt af en toe een pittige discussie plaats, prima toch als dat maar met respect gebeurt.

 51. Pjotr schreef:

  Al is deze site voornamelijk Alpen nieuws, toch even vermelden dat het vandaag geweldig skiën was in het hooggebergte van Slowakije met een fantastische zon. Wat voelt zo’n licht verbrand gezicht toch heerlijk in de avond -:)

  @sacco, zoals Hajo de combinatie wintersport en het weer weet neer te zetten is smullen. Daar kan zelfs een goed “weerwoord”niet tegenop. Is overigens ook een totaal andere site met veel jargon, stopwoordjes en/ of wat kaartjes en kiekjes. Maar ook daar zitten mopperkonten hoor..

  Vwb het gekissebis hier. Mijn tip: als je denkt dat iemand niet leuk op je reageert, antwoord dan vervolgens niet meer of kies voor het inhoudelijke. Do not feed the trolls..

  • Hajo schreef:

   Ik ben groot fan van wintersport in Slowakije! Heb 1 jaar een Slowaakse vriendin gehad en kwam er vaak. Ook paragliding. Leuk dat je je meldt! Verder ook goede opmerkingen. Thx!

 52. Leo schreef:

  Ook de gfs 18h haalt ons niet uit de depressies.. Hier dan nog maar twee hoopvolle berichten.
  Deze is van Meteoconsult vandaag. Gaat over een boven de 40e (ter hoogte van midden-Spanje dus!) breedtegraad vrijwel geheel wit noordelijk halfrond. Bijna overal, behalve.. juist ja. Maar dit is toch gunstig voor de mogelijke verdere ontwikkeling van de 2e helft van de winter:
  http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/cf302cf7027ace65aae9022d8078f814/article/europa_groene_oase_op_wit_noordelijk_halfrond.html
  Deze laat zien dat de kou in /Scandinavië zijn uitwerking niet mist:
  http://www.itameriportaali.fi/en/itamerinyt/en_GB/jaatilanne
  De Oostzee, al ver aan het dichtvriezen, en veel meer ijs dan “normaal”. Ook gunstig!

  • Ronaldo schreef:

   Totdat Koning Thialf er genoeg van heeft en vindt dat W-EU aan de beurt is. Natuurlijk eerst dan even een bak sneeuw naar de Alpen (dan tik ik mijn BV als eerste in) en dan EU “In de ban van de kou. ”
   Starring: Frigo Baggins, Snowron de verschrikkelijke en Koudalf de blizzard.
   (te stom veer woorden) 😉

 53. Leo schreef:

  En speciaal voor Ronaldo 🙂 nog even de ijsdagen kansen volgens de laatste ecmwf run: vanaf 8/1: 2 tot 6% 🙁

  • Ronaldo schreef:

   Tja, dat is niet echt positief @ Leo. 🙁
   Dat brengt mij nou niet echt in jubel stemming.
   Ook de GFS van 18u is, laten we zeggen, Klompen Uit Trekken 🙂

 54. Ronaldo schreef:

  GFS 18u: het enorm warme Azorenhoog probeert op 05-01 sterk uit te breiden richting het noorder. Met een kerndruk van 1040 hpa boven N-Frankrijk werpt het hoog een uitloper richting het noorden van Noorwegen. Een soort slurf. Al snel wordt er aan de “slurf” geknaagd door vervelende laagjes. Hiervan hersteld het hoog nog enigzins maar het hoog loopt als het ware een beetje leeg. Maar als er op 08-01 een frontale aanval vanuit het westen komt door sterk ontwikkelde NOM’s, dan kiest het hoog het hazenpad richting O-EU. Het duurt dan nog tot 11-01 alvorens een sterk ontwikkelde WC toeslaat. Dat is alweer veel te ver weg om betrouwbaar te zijn.

 55. Leo schreef:

  Om de discussie van hierboven nog even in een wat ander perspectief te plaatsen: december was zacht maar zeker niet extreem. Volgens het voorlopige bla-bla praatje van het knmi (meestal gaat er in de definitieve versie, die het nieuws dan niet meer haalt, nog 1 of 2 tiende van de temperatuur af, maar dat terzijde..) komt de temperatuur uit op 4.9 graden. Zacht dus, maar een stuk kouder dan vorig jaar (!) en bij lange na geen top 10 notering..
  http://www.knmi.nl/klimatologie/lijsten/mndextremen/mnd_xtr_act.html
  http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/maand/dec12.html

 56. Ronaldo schreef:

  Zelfs in 1986 de hele maand Januari ook nog WC. Pas op 28-01 toentertijd een blokkade boven Rusland door een warme russische beer en daardoor moesten de NOM’s een zuidelijke koers volgen waardoor er een hele echt transportkou op de rails werd gezet….en de opbouw van de kou was in eerste instantie niet eens zo heel erg koud. Pas op 08-02-1986 kwam de echte kou pas op transport.
  Zou dan toch die warme stratosfeer de aanjager zijn??

  • Afkoeling schreef:

   @ Ronaldo, altijd boeiend die weerhistorie.
   Voorlopig is alles nog mogelijk.

  • Ronaldo schreef:

   Kou duurde de hele maand februari in 1986. Idd leuk om die archiefkaarten weer eens te bekijken. En wat mij opvalt is dat het scandihoog niet eens zo heel sterk was op sommige momenten. De depressiebanen waren met name veel zuidelijker.
   Hoop doet leven @ Afkoeling.

 57. Afkoeling schreef:

  Meer lijnen in de pluim voor Z/O Nederland geven vorst van betekenis vanaf 7 jan.
  Nog niet je van het, maar toch, openingetje?
  http://meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y=&run=18&lat=51.21457489878543&lon=5.849056603773583&runpara=0&type=3&ext=1
  Morgen maar weer verder kijken.

 58. Ronaldo schreef:

  @ Frederic. Jouw BV is een 1986 scenario. Hulde als dat uitkomt 🙂

 59. Geert schreef:

  @Erwin….helemaal met je eens!

 60. Geert schreef:

  @Afkoeling….wist eigenlijk al eerder dat je een vat vol gefrustreerde betweterigheid bent en last hebt van de warmtegolf in december…maar ik liet me even vangen. Zal niet meer gebeuren hoor jongen.

  • Kirsten_dl schreef:

   Hou het nou maar gezellig en vrolijk hoor heren, het sfeertje hier is best aardig en optimaal dus laten we dat met z’n allen zo houden.
   Zeker nu rond de Kerst en eindejaarsperiode hebben wij geen behoefte aan gehakketak, toch? 😉

   En nou hup weer mooi vriendjes wezen!

  • Afkoeling schreef:

   En nu ga je me nog uitmaken voor van alles ook, wolwassen hoor!
   Ben je niet toevallig van 96 IPV 69.
   Dat zou een hoop verklaren in jou geval 😉
   En nu weer gewoon over het weer he geert!!!
   Let go let go.

 61. Ab schreef:

  GFS begint nu toch een beetje last te krijgen van die opwarming op stratosfeer hoogte. Want het weet het niet waar het nou heen gaat richting half januari. En ik zei nog tijdens kerst mocht ie warmte op hoogte doorgedrongen zijn tot de troposfeer dat er weleens wilde kaarten kunnen verschijnen op de 500hpa vlak het meest gebruikte weerkaart onder weermannen en vrouwen. Nou bij deze laat de GFS hoofdrun van 00u nu na 10jan een aardige meridionalisering zien van de stroming boven europa. Overigens nog geen echt winterweer op de GFS kaarten van 00u voor de LL. Maar wel laat de hoofdrun van 00u nu ineens een krachtige Groenland hoog zien op het eind (15jan) tot wel 1065hpa. Ach die kaarten zullen nog vaak veranderen gezien die termijn. Maar ik ga er vanuit dat als die flinke warmte op stratosfeer hoogte echt is doorgedrongen tot de troposfeer dat de kaarten flink geschut gaan worden richting half januari. Nou maar duimen dat dan de puzzelstukjes op de juiste plaats vallen

 62. Leo schreef:

  Ik zal ook niet bezig blijven hoor Geert 🙂 maar toevallig kwam ik dit nog tegen gisteren:
  http://www.knmi.nl/cms/content/32704/warmte_in_december
  ..dat het toch het wel eens vaker voorkomt.

 63. Frederic schreef:

  @Ab: En tegen het einde van de GFS00 wordt het weer heel koud in W-Rusland, alsof de troepen zich aan het verzamelen zijn na enkele weken vakantie. Is je trouwens al opgevallen dat de depressies in het noordelijk halfrond op het einde van de kaartenreeks een stuk minder diep zijn dan nu het geval is?

  • Ab schreef:

   Die zijn idd minder diep berekent op het end. En ook valt me op dat de poolwervel knakjes begint te vertonen dankzij steeds vaker berekende nieuwe hogedruk activiteiten boven het NH. En ik zei pas nog tegen jouw over die AO index dat als die warmte op stratosfeer hoogte doorsijpelt naar de troposfeer dat ook de AO index er negatiever van zal worden gezien nu de GFS wereldkaarten op 500hpa nou niet echt een sterke poolwervel berekent na 10jan. Ik hou het in de gaten de komende tijd. Wel spannend zo in weerwereld omtrent die SSW en de mogelijke gevolgen voor hier aan de grond

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.