Heel bijzonder hoe vanochtend in Zell am See op de Schmittenhöhe ineens een heel rijtje atoombommetjes af ging. Heel mooi te zien hoe thermiek werkt! En bel laat los en begint meer of minder in zichzelf draaiend als in een lavalampbubbel omhoog te stijgen om zich heen de lucht juist neerwaarts wegdrukkend. Die V-vormige sleuven in de berg zijn ideaal om een thermiekbel te laten vormen. Niet echt handig voor paragliders trouwens want een veel te lage wolkenbasis. In de wolk mag je niet vliegen.

We beginnen het rondje in Nederland. Wat een heftige run komt het Amerikaanse model mee zeg! Koude toestand zeg zo medio van de maand. Ach de rode lijn slingert mooi om het gemiddelde voor april. Zo gek ver van het padje zijn we niet.

Vulkaanuitbarstingen gaan zeker wel bijdragen aan een koudere wereld. 5km hoogte is nog beperkt. Maar een of meer echte grote klappers en je ziet de wereldtemperatuur voor een periode een stukje inzakken.

Roy Spencer heeft zijn wereldwijde satellietgebaseerde temperatuur ook weer geupdate: maart ligt ee ntikkie hoger dan februari. De wereld is 0,24ºC warmer dan aan het begin van het satelliettijdperk. We zitten nog lang niet daar waar we zaten met de elfstedenwinters 1985 en 1986. Dus laaten we dat ook in onze verwachtingen meenemen. Dat we echt eerst bij Spencer een flinke daling moeten zien voor we weer echte Hellmannwinters krijgen. Zie Leo’s schitterende verhaal over afgelopen winter er ook op na. Geniale quote van Leo: “De winter is voor ieder zo streng of slap geweest als ieder het zelf heeft ervaren”.

We hebben niet zo heel veel gelet op Scandinavië deze winter. Kijk nu toch eens. In het noorden achter de hoofdkam maar een fractie van de normale sneeuw. In de Fjorden ook tot lager overal plekken met 300% van normaal.En dan de hele regio Oslo veeeel sneeuwrijker. Sneeuw waar normaal geen sneeuw ligt en in een zeer groot gebied 300% van normaal.

Het gaat in die omgeving pas later in de maand een beetje significant dooien op 280m hoogte.

Even het verschil in tendens van het Amerikaanse en het Europese model. Hierboven het Amerikaanse met de tamelijk frisse ligging van het hoog. Noordelijke tot noordoostelijk aanvoer.

Het Europese model heeft ook een Russische beer maar warmer met zuidoostelijke aanvoer.

Afsluitend nog even oog voor de korte termijn waarop het vanaf zondagmiddag tot en met vrijdag aan de zuidkant flink gaat sneeuwen boven 2000m. De sneeuwgrens kan af en toe naar 1500m zakken. De meeste skigebieden zullen dicht zijn. Maar het gaat wel leuke plaatjes opleveren. Zelf zit ik vanaf dinsdag nog drie dagen in Les Menuires en dan gaan we strak door naar het Gamsleiten Kriterium in Obertauern. Een leuk kluppie van 5 personen hebben we daar als WSWM-afvaardiging.

Hier in Val Gardena moet ik het moederziel alleen doen. Nu ja: delokale sportwinkel doet er alles aan dat ik morgen snel ben. Vandaag met een nieuwe structuur in het belag en trainingswax getraind. Nu vanmiddag is de fluor erop gegaan! Goed dat ik  eraan denk: moet de ski om half zeven ophalen!

Morgen om 6.15u gaan de liften al open en natuurlijk ga ik uiterlijk om 7 uur al omhoog! Weerbericht van Ronaldo komt er ff tussendoor, morgenochtend met het weer. Ik start rond 9.30 uur met startnummer 194. Ga alles even met GoPro filmen en plaats een microfoontje voor het commentaar (kreunen en steunen) onderweg. Ik ga mezelf dood skiën morgen. Die benen gaan pijn doen met 110 poortjes. Moet dan ’s middags al live staan als ik snellere wifi dan in dit hotel kan vinden.

Hier zie je de start. Iedereen behalve de profs skiet 2 aan 2 weg en moet dan na het kruisen van de lift “ritsen”. En dan nog een takkeneind verder. Met in het midden een stuk “in de hocke” en verder flink steile passages waar je vol aan de bak moet. Volgend jaar met een heel kluppie? Wie heeft er zin in?

PS We hadden gewaarschuwd!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.