Weerman Hajo – ik dus – doe nog iets geks voor de kost: TrouwenInOostenrijk.nl. Zelf op 22 december 2008 in Saalbach getrouwd met mijn grote liefde Esther, stromen sinds afgelopen seizoen de aanvragen binnen. Morgen op 12-12-12 om 12 uur is het eerste huwelijk dat ik begeleid in Zell am See en er volgen er nog vele meer kris kras door Oostenrijk. Leuk als je dan als weerman ook de benodigde portie sneeuwromantiek op bestelling kunt afleveren. Hierboven het stadsplein van Zell am See.  

Om te beginnen stel ik vast dat ik met mijn inschatting van 20cm in de laagste dalen niet zo gek niet zat in mijn bericht van gisteren. Hier in Zell am See zijn het misschien 25 geweest. In Innsbruck op 576m zien we hoogstens 10 cm. In de hoek van Les Menuires en het Val d’Anniviers hoogstens 10cm. Het zijn dus inderdaad vooral de noordelijke stuwzones geworden. Ook Sauerland trouwens zie de webcam van de dag hiernaast.

ensNL1112

Voor het weer in Nederland verwijs ik heel graag naar weer een uitstekend verhaal van Meteoconsult. Mooie sneeuwkansjes nog deze week en dan vrijdag het grote koufront dat de winter echt goed verdrijft. Hierboven het actuele ECMWF ensemble met voor de afwisseling de hoofdrun al beste kanshebber voor voorzichtige terugkeer van de LL-winter. KNMI geeft daar 30% voor en ik sluit me daarbij aan.

Tja en dan de Alpen: komend weekeinde heus even wat lichte regen tot 1000m en lokaal nog iets hoger. Geen enkel probleem voor het huidige dikke sneeuwdek. Sterker nog: een beetje water erop zorgt als alles weer aanvriest voor een extra harde “duurzame” onderlaag. En het blijft ook nog wat na sneeuwen na het weekeinde als de kou weer de overhand krijgt. Het Duitse laagland krijgt de winter ook nog niet direct terug maar de hoogte in de Alpen doet wat het moet doen: zorgen voor stabiel winterweer. No worry’s!   

PS Ronaldo: thx voor je analyses. Heb een beetje haast vandaag. Vanavond laat meer tijd. 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

88 reacties

Gesloten voor reacties.