Weerman Hajo – ik dus – doe nog iets geks voor de kost: TrouwenInOostenrijk.nl. Zelf op 22 december 2008 in Saalbach getrouwd met mijn grote liefde Esther, stromen sinds afgelopen seizoen de aanvragen binnen. Morgen op 12-12-12 om 12 uur is het eerste huwelijk dat ik begeleid in Zell am See en er volgen er nog vele meer kris kras door Oostenrijk. Leuk als je dan als weerman ook de benodigde portie sneeuwromantiek op bestelling kunt afleveren. Hierboven het stadsplein van Zell am See.  

Om te beginnen stel ik vast dat ik met mijn inschatting van 20cm in de laagste dalen niet zo gek niet zat in mijn bericht van gisteren. Hier in Zell am See zijn het misschien 25 geweest. In Innsbruck op 576m zien we hoogstens 10 cm. In de hoek van Les Menuires en het Val d’Anniviers hoogstens 10cm. Het zijn dus inderdaad vooral de noordelijke stuwzones geworden. Ook Sauerland trouwens zie de webcam van de dag hiernaast.

ensNL1112

Voor het weer in Nederland verwijs ik heel graag naar weer een uitstekend verhaal van Meteoconsult. Mooie sneeuwkansjes nog deze week en dan vrijdag het grote koufront dat de winter echt goed verdrijft. Hierboven het actuele ECMWF ensemble met voor de afwisseling de hoofdrun al beste kanshebber voor voorzichtige terugkeer van de LL-winter. KNMI geeft daar 30% voor en ik sluit me daarbij aan.

Tja en dan de Alpen: komend weekeinde heus even wat lichte regen tot 1000m en lokaal nog iets hoger. Geen enkel probleem voor het huidige dikke sneeuwdek. Sterker nog: een beetje water erop zorgt als alles weer aanvriest voor een extra harde “duurzame” onderlaag. En het blijft ook nog wat na sneeuwen na het weekeinde als de kou weer de overhand krijgt. Het Duitse laagland krijgt de winter ook nog niet direct terug maar de hoogte in de Alpen doet wat het moet doen: zorgen voor stabiel winterweer. No worry’s!   

PS Ronaldo: thx voor je analyses. Heb een beetje haast vandaag. Vanavond laat meer tijd. 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

88 reacties

Gesloten voor reacties.