Michèle schrijft uit Ortisei: “Gisteren en vandaag was het zo warm, dat je buiten kon eten op de hut. Hier zitten bij de Danielhütte op de Seceda. Er waren ook Nederlanders alleen in t- shirtje, te gek. Haha, groetjes”

En ze stuurt een hele mooie foto. Weet niet of het hun Hotel Angelo is: “Wij wensen jullie prettige kerstdagen. Wij zijn volop in de voorbereidingen voor de 25ste. Er zijn veel Nederlandse gasten aangekomen in het dal. Groetjes van Michèle en Oswald”.

En hoe is de sneeuw? De laatste grote sneeuwval dateert van 15 december. Er ligt nu 20cm in het dal en 70cm op de berg. Alleen omdat de Zuid-Tirolers zo goed zijn met kunstsneeuw zijn de pistes nog uitstekend. Interessant is bovenstaande verticale temperatuuropbouw van vandaag. Hier aan de zuidkant netjes onderen warmer en boven kouder. Hoe anders is dat met Föhn aan de noordkant! Maar tuurlijk: in het dal gaat het hard met de sneeuw met +7°C. 

Hier zien we heel mooi dat er de 26e echt wat gaat vallen. Sneeuwgrens niet hoger dan 1200m dus net goed genoeg voor sneeuw in Ortisei en San Cristina. In Wolkenstein/Selva sowieso! Die piek is toch wel goed voor 10-15cm in het dal en 15-30cm op de berg. En daarna zitten we meteen in een lange droge zonnige fase. De sneeuw donderdag en vrijdag valt alleen aan de noordkant. De temperaturen komen netjes op gemiddelde waarden te liggen. ’s Nachts zeker koud genoeg voor kunstsneeuwproductie. Voorbij 1 januari kijken heeft geen zin.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.