Michèle schrijft uit Ortisei: “Gisteren en vandaag was het zo warm, dat je buiten kon eten op de hut. Hier zitten bij de Danielhütte op de Seceda. Er waren ook Nederlanders alleen in t- shirtje, te gek. Haha, groetjes”

En ze stuurt een hele mooie foto. Weet niet of het hun Hotel Angelo is: “Wij wensen jullie prettige kerstdagen. Wij zijn volop in de voorbereidingen voor de 25ste. Er zijn veel Nederlandse gasten aangekomen in het dal. Groetjes van Michèle en Oswald”.

En hoe is de sneeuw? De laatste grote sneeuwval dateert van 15 december. Er ligt nu 20cm in het dal en 70cm op de berg. Alleen omdat de Zuid-Tirolers zo goed zijn met kunstsneeuw zijn de pistes nog uitstekend. Interessant is bovenstaande verticale temperatuuropbouw van vandaag. Hier aan de zuidkant netjes onderen warmer en boven kouder. Hoe anders is dat met Föhn aan de noordkant! Maar tuurlijk: in het dal gaat het hard met de sneeuw met +7°C. 

Hier zien we heel mooi dat er de 26e echt wat gaat vallen. Sneeuwgrens niet hoger dan 1200m dus net goed genoeg voor sneeuw in Ortisei en San Cristina. In Wolkenstein/Selva sowieso! Die piek is toch wel goed voor 10-15cm in het dal en 15-30cm op de berg. En daarna zitten we meteen in een lange droge zonnige fase. De sneeuw donderdag en vrijdag valt alleen aan de noordkant. De temperaturen komen netjes op gemiddelde waarden te liggen. ’s Nachts zeker koud genoeg voor kunstsneeuwproductie. Voorbij 1 januari kijken heeft geen zin.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.