Het is begonnen. Vooral in het Zwitsers / Italiaans grensgebied heeft het de afgelopen nacht al hevig gesneeuwd en gaat het ook op dit moment goed los. Gondo-Zwischbergen in het Wallis laat het meteen mooi zien.
Piemonte en de Valle ‘d Aosta regio zullen al zo’n 30 centimeter te pakken hebben. Sestriere liet dat vanmorgen vroeg al goed zien.
Livigno gaat boven verwachting ook nog aardig wat meepakken.
Nog een plaat uit Wallis; La Fouly. Daar is nog niet zo heel veel bijgevallen, maar meer komt vanaf vanavond.
De sneeuwgrens ligt op de meeste plaatsen rond de 1200 of 1300 meter. Verbier op 1100 meter zit helaas in de regen.

Depressiebanen
Wetteronline maakte me er gisteren op attent dat dit een klassieker is. Depressiebanen: vaak volgen ze onder aanvoering van de straalstroom een vaste koers. Eind 19e eeuw was de Duitse meteoroloog en klimaatonderzoeker Wilhelm Jacob van Bebber daar al achter. In pogingen de weersverwachtingen te verbeteren classificeerde hij die depressiebanen. Bovenstaand kaartje werd algemeen geaccepteerd en gebruikt vanaf 1891. Tegenwoordig wordt vooral het Va-Vb type nog steeds gehanteerd. Waarom juist deze? Van oorsprong koude lucht trekt richting of over de Middellandse zee en daarna noordnoordoostwaarts. Berucht vooral vanwege de enorme neerslaghoeveelheden die veroorzaakt worden door de voeding boven de Middellandse zee en door de botsing van warme met koude lucht. In de zomer zijn de gevolgen vaak nog catastrofaler, voorbeelden zijn juni 2013 en augustus 2002, toen in Oostelijk Duitsland plaatselijk 300 mm neerslag in 24 uur tijd viel. Zo erg zal het nu niet worden. Maar zoals ik gisteren al schreef, vooral in Italië wel zeer veel overlast met waarschijnlijk overstromingen en aardverschuivingen.

Hoe het begon: ten westen van IJsland
Even snel kijken hoe dat in zijn werk ging en gaat. Vrijdag bevond de bronkou met het hoogtelaag zich feitelijk nog ten westen van IJsland.

Kou zakt uit
Gisteren was die kou, netjes de zuidelijk gerichte straalstroom aan de oostzijde daarvan volgend, uitgezakt tot over het Iberisch Schiereiland.

En snoert zich af
En vandaag is dat afgesnoerd als apart hoogtelaag.

Grondlaag boven Spanje
Aan de grond resulteert dat in een machtig lagedrukgebied dat zich nu boven de Middellandse zee blijft voeden met enorm veel vocht. Vandaag trekt dat in eerste instantie nog wat oostwaarts, waardoor het tijdelijk wat rustiger wordt en er vooral in de Zwitsers/ Italiaanse Alpen minder neerslag valt.

Laag trekt Middellandse zee op en daarna noordwaarts
Vanavond trekt het lagedrukgebied een klein beetje naar het noordwesten om vervolgens circa 24 uur stationair te blijven met de kern pal boven Corsica.

Om daarna richting Polen te koersen en langzaam op te lossen
Pas dinsdagochtend trekt het noordoostwaarts naar Polen. Op maandag en dinsdag veel sneeuw in Zuid- en Midden-Duitsland, later ook in Tsjechië en Polen.

Goliath
De Duitsers noemen de depressie Hans, de Italianen Goliath. Al is dat niet echt naamgeving maar meer beeldspraak voor reuzengeweld. Ook de vorige zuidkantdump (rond 7 februari jongstleden) mocht die naam dragen. Deze is zeer terecht in ieder geval.

Nogal code oranje
Tja dat is nog eens een code oranje. Voor bijna geheel Italië! In het gehele noorden staat die uit voor overvloedige regen- en sneeuwval; het midden en zuiden moet naast windstoten tot 85 km/uur ook rekening houden met onweer.

Sneeuwval intensiveert komende nacht weer
Zoals ik net al aangaf, op dit moment zal het wel meevallen met de neerslag aan de zuidkant. Pas later vanavond, vannacht en morgen gaat het echt stevig doordumpen. Doordat de meeste neerslag pas later gaat vallen en zich vooral aan de noord(oost)kant van de depressie bevindt lijken de Franse Alpen overigens verrassend weinig mee te krijgen. De sneeuwgrens ligt aan de Oostenrijkse zuidkant maximaal op zo’n 1300 meter verwacht ik. Voor de hogere dalen zoals dat van Sölden waarschijnlijk alleen maar sneeuw dus. Hoeveel kan ik lastig zeggen vanaf hier. Het kan zeker hogerop best de moeite zijn, misschien wel 20 tot 30 centimeter vanuit het zuiden. Later meer vanuit het noorden!

En veel wind natuurlijk
De meeste wind aan de noordkant; zowel vandaag als morgen windstoten tot 85 km/uur.

Salzburger land vrijwel droog
Tot maandagavond zal er aan de noordkant nog vrijwel geen neerslag gevallen zijn. Zeker niet in het Salzburger land. Gelukkig maar; ook geen regen.

Maandagavond sneeuw vanuit het noordwesten
Maandagavond komt er nieuwe neerslag voor de noordkant vanuit het westen. De sneeuwgrens kan bij aanvang even rond de 1100 meter liggen maar zal snel zakken tot in de laagste dalen. Voralberg krijgt 20 tot 30 centimeter, de Noordoost Alpen mogen met 10 centimeter hun handjes dichtknijpen.

Meer “mooie” sneeuwval vanaf woensdagavond!
Woensdagavond meer sneeuw. Die is mooi want: lage sneeuwgrens! Waren we eerder bang voor het tijdelijk oplopen daarvan, nu durf ik te stellen dat het wel goed komt tot in de laagste dalen. Geen enorme hoeveelheden. Ik verwacht 10 centimeter vers in het westen, meer naar het oosten toe kan dat zelfs nog wat tegenvallen.

Vrijdag / zaterdag nog een keer?
En vrijdagavond lijkt het alweer raak. Maar dat is nog ver weg. De stroming kan dan tijdelijk iets westelijker zijn dus laten we de sneeuwgrens alsmede de hoeveelheden nog even afwachten.

Azorenhoog in het ECMWF model
Het verdere verloop is en blijft koud zover we nu kunnen kijken. Het Azorenhoog blijft continu noordelijke uitbreidingen houden. Pas in het weekend van 12 maart lijkt die situatie te kunnen veranderen. Mogelijk evolueert één en ander zich dan tot een Scandi-hoog maar dat is de puurste meteo-fictie die we maar kunnen verzinnen. En ondanks dat het stevig in beide modellen zit: geen zekerheid natuurlijk. Het blijven verwachtingen. maar die zien er dus zonder meer zeer goed uit.

Azorenhoog in het GFS model
Vanaf eind volgende week zijn detailverschillen wel belangrijk. De Amerikaanse oplossing ziet er thans iets gunstiger uit: de stroming is daar net wat pal noordelijker, kou zakt verder uit.
Deze satellietopname van gisteren kwam ik tegen op het twitteraccount van @L1Weer. Wow toch? Mooie witte toppen van de Noordoostelijke Ardennen, de Eifel en het Sauerland!

Dooiaanval
Vanuit het (noord)westen aanhoudend goed nieuws voor de Wintersport Arena Sauerland. De dooiaanval gaat in Nederland misschien toch nog (ik had het eerlijk gezegd niet verwacht) tijdelijk wat droge sneeuw geven dinsdagmiddag. Maar regen zal snel volgen.

Meer sneeuw in het Sauerland!
Niet in Sauerland! Heel misschien een drupje in de nacht naar woensdag, maar verder: sneeuw, sneeuw, sneeuw. Tot volgend weekend kan er 25 tot 30 centimeter wit goud vallen. Gaan we op herhaling, net als vorig jaar veel liften geopend tijdens Pasen? Ik denk het wel!

Zover als we kunnen kijken: sneeuw
Ik zei het al: zover we kunnen zien vanmorgen koud en sneeuw. De cliffhanger (meteofictie maar niet onwaarschijnlijk!): sneeuwdek voor heel Nederland op zondag 13 maart.
Tijdens het schrijven van dit bericht plukte ik vlug nog een paar plaatjes uit de reacties onder het bericht van gisteravond. Dank daarvoor! Hierboven nog eentje uit Wallis.
Joke kan ook weer aan de slag op de Riederalp. Gelukkig hulp met scheppen van kinderen en kleinkinderen.
Nu we toch over scheppen hebben: dit ziet er ook wel leuk uit hoor! Ik kon zo snel niet plaatsen waar vandaan. Jan heeft in de reacties het antwoord inmiddels gegeven: camping Morterasch bij Pontresina (vlak bij St.Moritz) . Wow. Veel plezier!

Ronaldo in Filzmoos
Tot slot de Groeten van collega-weerman Ronaldo. Die is net aangekomen in Filzmoos en laat weten dat alles in orde is 😉 Fijne vakantie!
55 reacties
Gesloten voor reacties.