De afgelopen dagen vertelden verschillende mensen me hoe deprimerend het huidige kille weerbeeld in de Lage Landen wel niet is. En dat we allemaal wel toe zijn aan een langere periode met  standvastiger en vooral warmer weer. Met dat laatste ben ik het volledig eens trouwens. Alleen werken de weergoden niet echt mee. Sterker nog, richting komend weekend zou het wel eens nog natter en killer kunnen worden. De controlerun van het Europese ECMWF laat de temperaturen op zaterdag zelfs op zo’n 8°C steken.[dc_slider slider=”15779″ captions=”true”]Oorzaak is een nieuwe naar het zuiden uitzakkende bel van koude lucht op grote hoogte richting Spanje. Woensdag botst die koude bovenlucht met de al flink opgewarmde lucht boven Noord-Afrika. Nog een beetje vocht van de Middellandse Zee erbij en heel de boel kan dan als nieuwe actieve depressie terug richting onze omgeving trekken. ETA: het Pinksterweekend.

 

Pfft, net wanneer ik met mijn vrouw en enkele vrienden naar een driedaags durend muziekfestival trek: Extrema Outdoor (de Belgische versie) in het Belgisch Limburgse Kelchterhoef. Outdoor is het sowieso al, en extreem wordt het op weergebied waarschijnlijk ook. Grote kans dat de Lage Landen dan net aan de winderige koude kant van de oprukkende depressie komen te liggen, terwijl de warme kant met temperaturen boven de 20°C maar enkele honderden kilometers meer in Duitsland ligt. In de scheidingszone tussen beide depressiekanten gaan makkelijk buien ontstaan, die wel eens extreem veel neerslag kunnen lossen. Het duurt wel nog enkele dagen eer we een duidelijker zicht krijgen op de exacte locatie van die depressie, en dus op de ligging van de scheidingslijn tussen de warme en koude lucht en de bijbehorende buien. Maar door de opeenvolgende regenachtige runs van de weermodellen bereid ik me in ieder geval nu al voor op een worst-case-scenario. Dan kan het later alleen maar meevallen. Met wat geluk komen de Lage Landen nog net in de warme lucht terecht, en dan nemen we de regen er graag bij. De ochtendrun van GFS berekent de scheidingslijn nu weer wat meer naar het oosten waardoor het in het westen van de Lage Landen wat minder nat zou worden (zie bovenstaande plaat met de totale verwachte hoeveelheid neerslag de komende week). Nog even afwachten dus.

 

Normaal gezien zou er tijdens het Pinksterweekend in het slechts een twintigtal kilometers verder gelegen Landgraaf in Nederlands Limburg  een ander muziekfestival plaats moeten vinden, dat qua naambekendheid en aantal bezoekers veel groter is. Juist ja, Pinkpop. Maar gelukkig voor al diegenen die daar naartoe trekken pinnen de organisatoren zich al enkele jaren niet meer vast op het Pinksterweerkend. Wanneer Pinksteren te vroeg valt, houden ze het festival in een ander weekend, dit jaar van 14 tot 16 juni. Op weergebied een juiste keuze. Voorlopig althans, want met ons zeeklimaatje weet je natuurlijk nooit. Zeker niet in juni, wanneer de Europese Moesson ons kan overvallen, maar een andere keer meer daarover.[dc_slider slider=”15768″ captions=”true”]Wie momenteel ook geen geluk hebben zijn de renners in de Giro. Als je de voorbije dagen naar de Ronde van Italië hebt gekeken, dan zijn de plensbuien je zeker ook opgevallen. Vandaag is het er rustdag, terwijl heel de karavaan naar de Dolomieten verhuist. Dinsdag en woensdag worden aangename koersdagen, maar vanaf donderdag wordt de zon weer een zeldzaamheid op het tv-scherm. Ach, laten we de zaken positief bekijken. We zijn lang niet de enige regio in West-Europa waar het de komende tijd op weergebied misgaat. En ooit komt het wel goed met onze vroege zomer. De nieuwe ochtendrun van ECMWF is alvast hoopvol gestemd voor de langere termijn. Morgen meer!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

36 reacties

Gesloten voor reacties.