damuels1012

We openen vandaag met deze schitterende plaat uit Damüls vanochtend. Boven het verse sneeuwdek is het een koude nacht geweest met -22.8°C op de Zwitserse Glattalp en -26ºC op de Beierse Funtensee. Inmiddels is een volgend sneeuwfront onderweg naar de Alpen. Dat hangt nu ter hoogte van een lijn van de Wintersport Arena Sauerland tot aan de Vogezen en zal spoedig de Franse Alpen bereiken. We moeten erbij zeggen dat het binnenkomt als warmtefront met nu bijvoorbeeld in het Sauerland ook regen en in de Franse Alpen een sneeuwgrens die naar 1400m stijgt. Pas vanavond daalt daar de sneeuwgrens weer naar 700m. In Oostenrijk komt het na een zonnige dag vandaag vannacht meer als occlusie door en stijgt de sneeuwgrens nergens hoger dan 1000m. Morgen zal dat in veel gebieden weer dalen richting 600m.

fransealpen-accu

Deze kaart toont de sneeuwmeting in de noordelijke Franse Alpen van gisteravond laat. In deze grafieken zie je altijd de realistische ontwikkeling van de sneeuwhoogtes. Dat is namelijk altijd een zaagtand waarbij een sneeuwhoogte op dag X 75cm omhoog kan schieten om in de navolgende dagen alweer 20cm in te zakken (offpiste) of door pistenbully’s tot 20cm te worden gecomprimeerd. Dat zie je in de getallen van de VVV’s nooit terug. Spoedig lanceren we hier een nieuw handmatig systeem waarbij je deze natuurlijke evolutie van de sneeuwhoogtes wel kunt zien. O ja, je moet dus in deze groene grafiek helemaal rechts het piekje naar 23cm zien. Dat is de “BV-sneeuw” tot dusver daar op 2240m.

accu_bv_kaput

Op basis van deze accumulatie kaart kan ik intussen de BV wel opgeven. Ik zal spoedig in de rechter kolom de score 0-1 noteren. Een mooie achterstand om uit terug te vechten. Wel moeten we zien dat wat hier voor de Franse Alpen en het Berner Oberland staat opgeteld moet worden bij de 10 tot 20cm die er al viel. Al met al zullen we zien dat er aan het einde van de BV periode 30-40cm is gevallen op 1500m aan de noordkant langs 30% van de lengte van de hoofdkam, in plaats van minstens 50cm langs 50%.

accu-oostenrijk1912

Kijken we naar het einde van de Europese run zien we weer een droom-accumulatie op de valreep van de kerstweek. Hier tekenen we toch allemaal voor. Tja, sommigen zullen zeggen: “Daar gaan we weer!” Maar moeten we deze dan niet tonen als het ook nog eens onze beste inschatting weergeeft van hoe het verder zou kunnen gaan? Tuurlijk moeten we het wel tonen. Daar zijn we voor ingehuurd. Steeds de beste inschatting geven ongeachte “je verliezen”. Laat me eens esoterisch doen en deze aanhalen:

Dans, alsof er niemand is die kijkt,
Heb lief, alsof je nog nooit gekwetst bent,
Zing, alsof niemand je kan horen,
Werk, alsof je het geld niet nodig hebt,
Leef, alsof de hemel op aarde is.

Ik bedoel maar…

accu-europa1912

Op Europese schaal zien we deze accumulaties. Aiaiai die Noorse kust. Je zult er maar wonen. En het is zeker vaak regen op zeeniveau. De aanvoer is vaak westelijk en zo stellen we weer vast dat Noorwegen vaak of nat is maar te warm of ijzig koud maar te droog. De Alpen blijven het droomgebergte waar de meeste sneeuw valt, waar het regelmatig extreem zonnig is, waar het meestal niet te hard waait en waar met kunstsneeuw echt een heel seizoen te garanderen is en waar voldoende mensen op af komen om deze investeringen “duurzaam” te blijven doen.

zwnoordkant1012

Dit ensemble toont dat we ook voorzichtig moeten zijn. Het is nog geen gelopen race. Er is ook zeker geen nieuwe tweede BV. Die temperatuurdip met mooie sneeuwval aan de noordkant op 17 december lijkt in the pocket. In het Europese model is het dikke sneeuwval op 17, 18 en 19 december. Te dichtbij en te laf om er een BV van te maken. Wel heel erg hoopvol! En een beetje sneu als je bedenkt dat als ik mijn BV tot de 17e of 18e had laten lopen in plaats van de 16e dat ik dan mogelijk wel gewonnen had van die gewiekste weergoden. Nee voor daarna moeten we op onze hoede zijn dat de zachtere scenario’s niet winnen. Het zijn erg natte scenarios in de Alpen maar wel met hoge sneeuwgrens. Daar zit niemand op te wachten. We moesten er maar eens een Zwarte Piet Krampus op af sturen! Haha.

kaprunpow1012

Zell am See Kaprun Kitzsteinhorn vanochtend.

kaprun-parking

En de parkeerplaats beneden op rond 1000m. Ga in de reacties lekker door met het delen van plaatjes van gebieden die al open zijn zoals ook Silvretta-Montafon vandaag (zie speciaal artikel)! Mis ook het barre weer in Schotland niet en discussieer erover mee.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

125 reacties

Gesloten voor reacties.