Nebelhorn_Obertsdorf

Gewoon omdat ze zo mooi zijn eerst nog een paar plaatjes vanuit de Alpen. De opening is vanaf de Nebelhorn: gisteren 10 centimeter verse sneeuw op 2224 meter hoogte.

Nebelhorn_Obertsdorf_2

Nogmaals kon de sneeuwfrees bediend worden!

Zugspitze

Op de Zugspitze zal het voorlopig nog wel even wit blijven. Ook daar gisteren zo’n 10 centimeter vers poeder. Ondanks de rappe smelt van de afgelopen weken toch nog altijd een kleine 3 meter aan sneeuwdek. Op het ogenblik ijzig koud: 5 graden onder nul bij een windkracht vijf uit het westen met windstoten tot 75 km/uur. De 360º cam geeft er een aardige impressie van! Morgen en dinsdag nog niet veel anders, met af en toe lichte tot matige sneeuwval. Verder zijn de scherpste kantjes er in de Alpen wel vanaf: regen tot ruim boven de 2500 meter, alleen op dinsdag misschien even iets lager.

WP_20150621_003

Gisteren was het onder de druif nog net goed genoeg om mijn verjaardag buiten te kunnen vieren! Een groot deel van de dag was het niet warmer dan 16 graden. Pas rond vier uur kwam de zon nog even goed door en werd meteen de 18 aangetikt. Maar uit de wind en met een zelfs door de bewolking heen krachtig voelbare zon heen was het goed uit te houden! De druif doet het uitstekend trouwens; over de volle 4 meter breedte enorm veel van deze prachtige trossen in wording.

Neerslagoverschot 20 juni 2015

Behalve voor de druiventeelt is het natuurlijk kommer en kwel. Als ik naar mijn eigen tuintje kijk: andere planten als de hibiscus staan stil in hun groei en de bladeren beginnen zelfs al te verkleuren. En wat we overal zien: het gras begint steeds geler te worden. Voor de akkerbouw zal het aardig dramatisch aan het worden zijn. De droogte is landelijk, maar het grootst in de kustgebieden. Ik hou mijn hart vast als het warm gaat worden: de kans op duin- en bosbranden zal enorm zijn.

Wolkenradar Jun. 21 09.12

Gaat er iets veranderen in deze al weken durende status-quo? Het idee was dat we vandaag en morgen op nadering van een Schots laag een flinke plens zouden krijgen. Actueel trekt via Hollandse kust en de Wadden op het naderende warmtefront wat neerslag het land binnen. Met een licht instabiele luchtopbouw wat buiig van karakter. Maar veel is het vooralsnog niet; nergens is de 2,5 mm overschreden. Later vandaag op het koufront meer buien maar ook daarvoor geldt dat het niet echt de moeite zal zijn.

Neerslagacc 21 juni 2015  +57

Morgen ligt het laag zowel aan de grond als op hoogte net ten noorden van de Wadden en blijft het een beetje stationair. Met wat koudere bovenluchten is de opbouw instabiel: de buien kunnen vanaf vanmiddag vergezeld van enkele onweersklappen al zal het niet spectaculair zijn. Hoeveel neerslag? De exacte hoeveelheid en locatie is gezien de buiigheid lastig maar meer dan op bovenstaand kaartje lijkt het tot dinsdag niet te worden. Nog geen einde aan de droogte dus. In opnieuw polaire lucht wordt het op maandag en dinsdag in een groot deel van het land overigens niet warmer dan 16 of 17 graden. Waarmee De Bilt voorlopig op 2 zomerse en 7 warme dagen  blijft staan. De “normaal” voor de gehele maand is 5 respectievelijk 14. Al met al nu wel volop voldoend aan de definitie van de schaapscheerderskou!

Wochenende

Wat er vanaf woensdag gebeurt is bijzonder interessant. Het Azoren-hoog gaat aan de wandel en via de Noordzee het continent op trekken. De stroming gaat in ieder geval van noordwest naar (zuid)west, later misschien zelfs zuid?

pluim_06260_0_12_60_20150620_12h

We zien het aan de pluim: met de hogedruk vlakbij zijn de neerslagkansen ondanks de west-component niet groot. De exacte ligging van het hoog is nog ongewis. De temperatuurspluim toont al dagen enig optisch bedrog. De kou raken we waarschijnlijk wel kwijt. Maar warm? Er lijkt een zekere stijging gedurende de hele periode in te ontdekken maar die wordt vooral veroorzaakt door de toenemende spreiding. Vooral naar boven; dat wel! Dus..

Monatwechsel

Wetteronline.de gooit het over een andere boeg. In het “modelgefluister” -een mooi woord voor onze meteofictie- wordt erop gezinspeeld dat de stroming inderdaad zuidelijk kan worden.

Seven_sleepers

Wat in feite met enorm gejuich onthaald zou worden: “Wie das Wetter am Siebenschläfertag, so es sieben Wochen bleiben mag”. Daar moeten we even een zijsprongetje voor maken. Er wordt een weerspreuk aangehaald. Meestal zijn die gebaseerd op legende’s uit en over een ver verleden met vaak een godsdienstige achtergrond, zo ook deze over de Zevenslapers van Efeze. Hoewel het mooie cultuur en historie is, om meerdere redenen heb ik daar doorgaans eigenlijk helemaal niets mee. Wetteronline evenmin: zo wordt al aangehaald dat er gediscussieerd kan worden of Zevenslapersdag op 27 juni of 7 juli valt. En er letterlijk gezien dus weinig mee aan te vangen valt. In de weerspreukerij wordt de dag daarnaast ook nog door elkaar gebruikt met Zevenbroedersdag (10 juli). Wat echter wel interessant is: er bestaat een zekere singulariteit. Eind juni / begin juli stelt zich vaak een ander weertype in, dat lang stand kan houden. Lees hier de complete uitleg van Wetteronline.

Afrika_hitte_GFS

En warmte is voorradig! Wat heet. In een groot deel van noordwestelijk Afrika dikke 45 plussers. Volgend weekend lijkt die hitte zich via Marokko richting Spanje uit te breiden; ook daar dan ruim 40 graden. Ergens anders moet het dan koud worden natuurlijk: sneeuw van betekenis in Zuid-Afrika staat eveneens op het programma voor volgend weekend. Daarna neemt de onzekerheid toe maar er zijn signalen dat die hitte zich over een dag of tien uitbreidt tot over onze contreien. Zo liet het GFS gisteravond kaarten zien met 38 tot 40 graden tot in het noorden van Frankrijk en ook hele ruime dertigers in de Benelux. Meteofictie, maar wel boeiende wat mij betreft!

vareps_Tx_latest_06260_12

Ze zitten ook al een paar dagen in de (ECMWF) pluim hoor, die warme opties. Als we naar de uitsplitsing in percentages kijken niet heel enthousiast nog. Vanaf donderdag temperaturen rond normaal (in grijs) lijken het meest waarschijnlijk. Toch sluit ik het voornoemde scenario niet uit en ga ik duimen voor zomerwarmte. Wat een mooi begin van de vakantie kan het worden! Dit is op basis van de pluim van gisteravond; Ab postte in de reacties zojuist de nieuwe van vanmorgen; waarvoor dank!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

20 reacties

Gesloten voor reacties.