Het blijft m’n natte droom om een sneeuwfrees te bezitten. Vanochtend greep ik in Hotel Fahrenheit 7 mijn kans om achter een Honda HSM 1590i te kruipen. Bouwjaar 2016. Prijs 8.900 euro. 13 PK. 3600 toeren. Freesbreedte 92 cm. Maximale freeshoogte 58cm. 21m werpafstand. Maximaal debiet 92 ton sneeuw per uur (!!!). Beter kun je je dag niet beginnen. Ik zit aan ontbijt nu. De auto al uit de parkeergarage gehaald en met sneeuwsokken aan terug naar het hotel gereden. Was wel nodig want de wegen zijn ijsplaten.

Zo ging het gisteravond dus te keer. In een uurtje viel 10cm sneeuw. Totale accumulatie was iets van 20cm. Die sneeuw viel na afloop van een geweldig concert van de band van…

… Kyle Eastwood. Google maar eens dan weet je wie zijn vader is. Het is de bassist links op de foto. Het is de eerste editie ooit van het Jazz Festival van Val Thorens. Opgezet door de organisator van het grote jazz festival van Wenen. Topartiesten dus. Het was genieten. Weer eens wat anders dan après-ski stamp, voegde Cescia me gisteren toe in een reactie. Dat heb je bijvoorbeeld ook in Innsbruck dat je (hogere) cultuur en wintersport kunt combineren. En ook in St. Anton trouwens want in St. Christoph is daar een enorm multifunctioneel theater- en congresgebouw neergezet.

Hierboven hoe de temperaturen zich hier in de hoek van Les Menuires verder ontwikkelen. Vanaf woensdag kan hier dagenlang de 15ºC gehaald worden rond de 2000m hoogte.

Thuis in de Lage Landen zitten we al op dat niveau. Als het centraaleuropese hoog het gaat overnemen stiefelen we door naar de 25ºC. Regen is verleden tijd.

Eindelijk het door het KNMI beloofde weer van Zuid-Frankrijk in de Lage Landen. Bring it on. Behalve dat het tegelijkertijd in Spanje en Zuid-Frankrijk kouder is dan in de Lage Landen. Mmmm.   

En het feest lijkt rond 21 april voorbij. Dan wijst alles op een forse afkoeling. Het Amerikaanse model berekent daarbij voor Nederland 5% sneeuwkansjes! Dat zijn de arctische uitbraken die we gisteren zagen. De laatste hoofdrun is anders. Die laat zien dat het wellicht maar een hele tijdelijke inzinking is met tijdelijke advectie van de nog koude Noordzee. In het Europese model is er meer roet in het eten. Dikke regen volgend weekeinde… en dan terug naar hele matige temperaturen.

Meer tijd voor een weerbericht heb ik vanochtend even niet. Een lange rit naar Obertauern wacht. Vol spanning of het morgen gaat lukken met ons WSWM groepje van 5 eindelijk eens een kiste op te graven in het Gamsleiten Kriterium!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

24 reacties

Gesloten voor reacties.