laax3011

Niet alleen het nut van kunstsneeuw staat deze dagen in het zonnetje, ook de pure schoonheid van deze ingenieuze machines. Zie nu eens dit plaatje uit Laax in Graubünden vanochtend.

maishofen3011%c2%a7

Hier nog een sneeuwkanon helemaal beneden in Maishofen het buurdorp van Zell am See Kaprun. Het gaat dus weer vriezen in de Alpen vannacht. Niet in de Lage Landen…

schermafdruk-2016-11-30-20-00-30

Kijk maar hierboven waar wij nu mee zitten. Echt een “warme wind”. Je kunt echt makkelijk zonder jas buiten lopen. Net even de hond uitgelaten. Mijn tip is: wees ook eens blij over winterwarmte door met blote armen te voelen hoe die nieuwe luchtsoort voelt waar je in zit. Gauw genoeg wordt het weer koud en moet de hele riedel van muts, sjaal en handschoenen weer te voorschijn. Kijk maar: zaterdagavond begint het weer te vriezen en dat stopt pas woensdagochtend weer. Dat is een vorstperiode van 84 uur. Hellmannpunten dus. Daarna gaat het allerdikste cluster lijnen weer naar waarden iets boven 5ºC.

 

fransealpen3011

Franse Alpen

De avondrun van het Amerikaanse model is wel weer hoopvol. Hierboven de Franse alpen op 1500m. Je ziet dat we eerst in een wat zachtere fase zitten. Bijna westcirculatie. Maar het lijkt wel of er in die westcirculatie een soort springveer zit waaruit het anytime ineens winters kan worden. Zien we zo.

usa0712

Of we die westcirculatie krijgen of iets anders gaat sterk afhangen van de gevolgen van een heftige koudeuitbraak vanuit West-Canada naar de Rocky mountains. Wat je hier ziet voor volgende week zit al een tijdje consistent in de berekeningen. Die koude vuist beukt natuurlijk door naar de oostkust en zwengelt daar dan natuurlijk depressies aan de de oceaan gaan oversteken.

straalstroom1

Hier zie je aan de straalstroom hoe een dergelijke wind de aardbol rondgaat. Je ziet een bepaalde golflengte van misschien wel 8000km om een hele golf vol te maken. Loopt die golf door naar Europa dan komen wij niet zelden in een zachte stroming als zij met winterkou zitten.

europajet

Breekt de stroming af zoals je voor dit moment op +168u ziet dan “ontkoppelt” het weer in Amerika en in Europa en is alles mogelijk.

cliffec3011

Toch komen we na de Hollandse vorstperiode wel degelijk tijdelijk in eensoort westcirculatie. Maar zoals je hierboven op de cliffhanger van het Europese model ziet, zijn er steeds kansen dat er ineens iets omfloept en je zo maar in een Arctische uitbraak zit. het loert als het ware…

serie3011-12

Niet toevallig eindigt het Amerikaanse model precies zo vanavond… de serie begint met pure westcirculatie. Maar de stroming gaat sputteren, er komt ruis op en dan ineens als uit het niets zie je de boel flipfloppen om meteen heel West-Europa in de sneeuw te zetten. Ik ben een enorme voorstander van het lekker toeleven naar die korte vorstperiode, daarvan te genieten en ondertussen wel te kijken naar de meteofiction maar het niet al te serieus te nemen.

tempsdinsdag2

Afsluitend nog even in detail kijken waarom het dinsdag als het bij ons zo koud is, dan in de Franse Alpen niet zo koud is. Kijk hierboven op de kaarten. Je ziet dat de kou alleen onder de 925hPa zit. Een dunne laag kou van een paar honderd meter maximaal. Daar hebben wij het aan te danken als er dinsdag weer geschaatst kan worden. Zie dat zelfs in Oostenrijk dooi zit op 1000m terwijl Tsjechië op dat niveau nog vorst heeft. In het verleden hebben we vaak zelfs gezien dat ze dan beneden in het dal zo veel kunstsneeuw kunnen maken dat ze die weer naar boven kunnen brengen. We gaan zien wat ze gaan doen. Het zijn prima vooruitzichten. En dan vooral de geruststellende gedachte dat een langdurige westcirculatie uitgesloten lijkt en tevens dat Föhn echt al helemaal nergens op de kaarten te bekennen is.

Categorieën: Avondupdate

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

49 reacties

Gesloten voor reacties.