Braderie Sylvia Rotterdam Zevenkamp

Wat een prachtige dag! Zoals gisteren door mij en vanmorgen mooi door Hajo omschreven: zo zag het er lang niet naar uit en we komen goed weg. Het kan verkeren. Wel erg fris hoor. Hier in Rotterdam was het bij de start om 5.45 uur (jawel) 4 grrrraden. En tot zojuist vol in de wind (ja ik had geluisterd naar mijn eigen tips maar vrouwlief niet..) nooit veel beter geworden. Ook midden op de dag liggen de gevoelstemperaturen tussen de 5 en 8 graden. Goed, de opbrengst van bovenstaande meuk viel niet tegen en inmiddels ligt in het zonnige zuiden (ons ingebouwde stadstuintje) de gevoelstemperatuur -of moet ik het over de stralingsbalans hebben Hajo?-  zo’n 20 graden hoger. Het is echt een wereld van verschil!

Minima EC 20150428

Hoewel de modelberekeningen elkaar niet eens zo veel ontlopen (dat is in zekere mate toeval) zit er toch nogal wat onzekerheid in de temperatuur-verwachting voor komende avond en vooral nacht. Bovenstaande is uit de jongste berekening van het Europese (ECMWF) model en geeft naar mijn opinie de te verwachten minima op waarnemingshoogte (1m50 boven het maaiveld) het beste weer. Het koudst derhalve waarschijnlijk in de noordoostelijke helft van Nederland. Net boven de grond en op sterk uitstralende voorwerpen (bloesem!!!) zal het nog een stuk kouder worden; plaatselijk matige vorst!

z500_15042806_15042700

Anders dan dat bovenstaande kaart wellicht doet vermoeden kan de uitstromende kou op hoogte de nachtvorst juist tegengaan! De oorzaak van de onzekerheid ligt zoals zo vaak op 5 km hoogte in de atmosfeer. Alle ingrediënten voor een koude avond en nacht lijken op zich aanwezig. Lage Maxima, zwakke polaire stroming. En onder invloed van een overtrekkende rug van hoge druk het wegvallen van de wind en verdwijnen van de bewolking. Vanavond zal het na het ondergaan van de -nu wel al sterke zon- snel afkoelen! Echter, achter die rug stroomt op hoogte kou naar het zuiden; zich zuidoostwaarts verplaatsend.  Aan de zuidzijde van deze zogenaamde hoogtetrog vormt zich een klein afsplitsend lagedrukgebied: in vakterminologie een CAD (cold air development). Bewolking, wind en regen tot gevolg hebbend. Min of meer karakteristiek voor zo’n CAD is verder dat de neerslag aan de voorkant als regen valt en aan de achterkant als (soms hevige) buien. Morgenochtend regen. Het buiensignaal -vanaf eind morgenmiddag- wordt opgepikt door het (Amerikaanse) GFS en het hoge resolutie model Harmonie; het ECMWF en Hirlam laten dit niet zien.

tcdc_15042806_15042700

Dat is voor later en minder zorg; hoe koud wordt het vannacht? Op nadering van de mini-depressie zal de bewolking gaan toenemen, alsmede de wind. En draaien. Het tempo waarin dat allemaal gebeurt  is lastig voor de modellen; vandaar de onzekerheid. Opmerkelijk is de windsprong in vooral het GFS: in 18 uur tijd 270 graden om (van noord via zuid naar west). Bovenstaande bewolking is overigens een totaal plaatje. De zichtbare bewolking over Oost-Nederland betreft slechts hoge bewolking. Van belang is vooral wat en hoe snel er uit het westen komt. Wanneer het een klein beetje vertraagt kunnen de minima nog veel lager uit gaan vallen maar waarschijnlijk worden die kort na middernacht bereikt.

amandel-bloesem-in-ijs

Koud op de pleintjes in ieder geval vanavond en ik zou zeggen: hou de beregening stand-by!

Edit 03.00 uur: Dat is schrikken. Het valt toch wat kouder uit!

GMT_TNTN_latest

Dit zijn de laagste (en ook vrijwel actuele) minima op waarnemingshoogte.

Minima De Bilt voor 28 april

Op Weergegevens.nl wordt het op basis van 10 minuten waarnemingen vrijwel online bijgehouden. Met een actuele -1.0 ºC als minimum is dit voor De Bilt nu al de op 2 na koudste 28 april nacht sinds het begin van de metingen (1901) en de koudste sinds 1919! Mogelijk gaat het datumrecord dat uit 1908 stamt er aan. Stations met een kortere meetreeks zoals Wijk aan Zee en Deelen hebben dat datumrecord al te pakken!

GMT_TN10_latest

Vlak boven de grond is het helemaal bar; strenge vorst in Twente ligt binnen bereik!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

11 reacties

Gesloten voor reacties.