Nog steeds is er die stevige inversie en heeft het wederom niet gevroren op de toppen. Zoals hier op de Hohe Salve waar we de dag in gaan met 4,4ºC. Beneden in het dal vriest het weer dat het kraakt. Maar dat wordt allemaal flink opgeschud binnenkort en dan komen we weer netjes uit bij de natte adiabaat van 6 graden per 1000 meter.

Ook boven het Bodenmeer een gigantisch wolkenmeer…. zeer fraai.

En dan komt dus die olifant met een lange snuit en die…. blaast het Kaiserwetter uit. Je ziet dat het in Nederland “vies” wordt. De veiligste wintervoorspelling voor Nederland is altijd: het wordt vies en we komen 2 dagen op de schaats. Tot die ene eerste winter dan weer komt waarop de bodem onder het kwik uit wordt getrokken….  en elke dag dat je ‘s ochtends wakker wordt ben je één dag eerder bij die winter en ook één dag eerder bij de volgende elfstedentocht.

Het is een noordkantsituatie met de hoogste berekeingen voor Oostenrijk. Hoeveel? Toch wel een dump verdeeld over de dagen 28 januari tot en met 2 februari. Dat is bijna een volle week elke dag sneeuw!

En in de huidige hoofdrun van het Amerikaanse model is mooi koud hoor! Hier voor een punt op 900m. Het is wel een uitzakker dus we moeten ervoor duimen ook. Om het binnen te halen. De neerslag gaat wel lukken maar die sneeuwgrens moet niet weer omhoog stuiteren de komende runs.

Ook zeer onzeker hoe het verloop gaat zijn de 28e als WSWM-volger Henri en ik en een paar honderd andere gekken de elfstedentocht proberen te voltooien. De ochtend begint sowieso goed…  maar dan zou het in de namiddag toch al kunnen sneeuwen. De toppers op woensdag krijgen sowieso een heroïsche tocht.

Afsluitend nog iets leuks uit Florida deze week: vallende Iguana’s! En Australië is ongewoon koud. En er is nieuw bewijs geleverd voor de klimaatkoppeling tussen het albedo van het wolkendek en de temperatuur van het dunne onderste laagje lucht rond ons aardbolletje.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

33 reacties

Gesloten voor reacties.