Vorige week vroegen we ons nog af: Hoe lang duurt de zomerdip? Nou dat antwoord kunnen we vandaag geven. De zomerdip heeft iets meer dan een week geduurd. En laten we nou heel eerlijk zijn, het was toch niet eens zo’n hele vette dip? Afgelopen week was het eigenlijk nog best redelijk. Heerlijk weer om iets te ondernemen, en voor de werkende mensen onder ons, geen dikke hitte maar een temperatuur waarbij je heerlijk je werk kon doen. Deze week heb ik zelfs nog naar de Perseïden gekeken en “en passant” ook nog even de ISS gespot. En hoe lang duurt “de dip” nog? Welgeteld nog 2 dagen. Vandaag is lekker, maar het weekend iets minder, daarna treedt er verbetering in en vecht de zomer zich terug, in ieder geval voor een paar dagen.
Vandaag is het lekker warm. In het zuidoosten zou de 30° C aangetipt kunnen worden. Niet echt verrassend want het is tenslotte pas 16 augustus. Het noordwesten van het land is iets koeler. Daar heeft de zon het ook iets moeilijker. Het is niet strak blauw, ook niet in het (zuid) oosten van het land. Dat komt omdat de luchtdruk niet hoog genoeg is om de bewolking te verdrijven. Slechts 1015 hpa. Iets hoger dus dan de neutrale druk van 1013 hpa op zeeniveau. Hoe hoger de druk, hoe minder bewolking of neerslag. Het warmtefront is gisteren doorgekomen (soms dikke regen noordelijk van de grote rivieren) dus het is lekker warm, maar niet echt stralend zonnig. Hoe anders is dat volgende week!
Vanaf dinsdag bouwt het Azorenhoog zich uit richting West Europa. En wel met een druk van 1025 hpa precies boven onze regio. Dat is een garantie voor fraai zomerweer met heerlijke temperaturen door een zuidelijke stroming. Morgen zal ik daar verder op ingaan en dan kijken we gelijk hoe lang de zomerse periode gaat duren.
We moeten nog even door een zuur weekend heen bijten. Het koufront boven de Britse Eilanden is vandaag al wat opdringerig, vandaar de bewolking en dat zal in de loop van de avond alweer wat regen brengen in het westen. Een geluk bij een ongeluk is dat de meeste neerslag in de nacht zal vallen. Zaterdag overdag kunnen er nog wat spatten vallen en in het zuiden zou het zomaar droog kunnen blijven. Zondag ziet er iets minder uit. Meer neerslag en meer wind. Maandag wordt dan de overgangsdag. Maar vanaf dinsdag is de zomer terug in de Lage Landen. Geniet dan nog maar een paar dagen van de zomerse temperaturen. Steek de BBQ nog maar eens aan, lekker naar het strand, bootje varen, noem maar op. En in de avond wellicht genieten van een lekkere cocktail. Het water loopt me al in de mond als ik de introductiefoto van dit bericht zie. Doe eens gek nu het nog kan. En wellicht kan het de komende maand nogmaals gebeuren. Waarom?
Het antwoord op deze vraag ligt voor de kust van Afrika. Namelijk bij de Kaapverdische eilanden. Daar ontstaan zogenaamde doldrums. Stevige buien op de intertropische convergentiezone ofwel Paardebreedte. Deze Doldrums bewegen van oost naar west over de globe. Zodra de onweersbuien het Afrikaanse vasteland verlaten, komen ze boven het warme water van de Atlantische Oceaan in de omgeving van de Kaapverdische eilanden. Daarom worden de Atlantische orkanen ook wel orkanen van het “Kaapverdische type” genoemd. Zodra de buien een trog of lagedrukgebied tegenkomen kunnen ze uitgroeien tot orkanen. En het National Hurricane Center in Miami heeft ons een druk orkaanseizoen belooft. Wat uiteindelijk tot nu toe helemaal nog niet zo druk is. Wie herinnert zich niet Orkaan Katrina in augustus 2005. Iedereen heeft het nieuws wel gevolgd toentertijd. Iedereen kent ook de satellietfoto’s.
Maar kennen jullie ook de foto’s genomen vanuit het oog van Katrina. Op dat moment was Katrina de 11e storm van het orkaanseizoen. We zitten nu (16 augustus) op 5 tropische stormen. Waarvan geen één is uitgegroeid tot een Mayor Hurricane. Dit in tegenstelling tot 2005. (klik hier voor de kaart) Echter, steekt zo’n orkaan de oceaan over en blijft het (relatief) actief tot onze breedte, dan kan het voor een enorme warmte advectie zorgen. Zo’n orkaan neemt de tropische warmte mee de oceaan over. Als op dat moment een hogedrukgebied onze omgeving beïnvloed dan wordt er dus warme lucht in het dynamische hogedrukgebied gepompt. Met gevolg een heerlijke nazomer. Ligt er geen hogedruk gebied in onze regio……..daar moeten we maar even niet aan denken want zover is het nog niet. Eerst maar eens vandaag genieten van het warme weer en morgen kijken we verder naar de toekomst.
We sluiten af met een foto om je vingers bij af te likken. Gisteren zat ik nog ff wat te surfen om wat mooie pica’s uit Zuid Amerika te bekijken. Ik had deze ook al gepost onder het bericht van Hajo van gisteren. Deze kwam ik tegen uit Portillo in Chili……zonder woorden. Heerlijk.
29 reacties
Gesloten voor reacties.