We mogen al bijna aannemen dat we aan de vooravond staan van de laatste kans om van 2012-2013 een winter te maken met twee schitterende vorstperiodes. Blijft dit bij kwakkelen dan is het zo eind februari en dan kan maart zijn staart nog wel roeren, maar dan verlangt iedereen al weer naar voorjaar. Dus wij van wintersportweerman.nl gaan ervoor! Wat zeggen de kaarten vanochtend? Breaking news: het Amerikaanse model is om naar het nu al dagenlang consequent door het Europese model berekende winterscenario. Tot +240 uur gaan ze helemaal gelijk op. En dus mogen we op de kaarten van de sneeuw die gaat vallen vandaag zeker vooruit kijken tot +192 uur. In Nederland valt de meeste sneeuw de komende 24 uur, maar blijft het net als in de Alpen sneeuwbuiïg tot en met zaterdag.  

ens Les Menuires 0502

Hierboven het ensemble voor Les Menuires in de Franse Alpen. De aanstaande nordstau gaat langs de hele noordkant en brengt zelfs het Val Gardena in de Dolomieten nog wat sneeuw. Maar we zien duidelijk dat de noordelijke Franse Alpen tot aan de Maurienne veruit de meeste sneeuw krijgen. Laten we zeggen minstens een halve meter vanaf het einde van de middag tot zaterdag. En absoluut helemaal tot in de laagste dalen. Je ziet de keldering van temperatuur.   

pluim050200

Tja en ook in ons Kikkerlandje keldert het kwik. Hierboven de nieuwste pluim van het Europese model. Het kan overdag een graadje blijven dooien zeker ook na de koudste dag komende maandag, maar de kansen op intensivering van de vorst vanaf het begin van de krokusweek zijn er zeker ook!

yinyang1102

De kaart hierboven toont heel simpel waarom de aanstaande vorstperiode na een snelle start eerst nog even een slappe fase krijgt met lichte dooi overdag: er is duidelijk een yin yang van kou recht naar de lage landen en daar tegenover de warmte over de Zwarte Zee naar Rusland. Uit die hoek kan dan een hele week geen transportkou komen. Maar dat is natuurlijk maar een tijdelijke situatie. 

21februari2013

Het GFS model rekent natuurlijk vrolijk door zo lang als wij het laten rekenen en laat natuurlijk zien dat de kou in Rusland sowieso terugkeert. Dan zouden de kaarten vanaf 21 februari goed kunnen zijn voor wel de transportkou die we met de sterker wordende februarizon nodig hebben om op voldoende dik natuurijs te komen. In de tussentijd gaan ook verschillende depressies de Lage Landen “likken”. Met sneeuwkansen maar ook kans op ijzel en tijdelijke regen. Maar er hoeft dan maar net te gebeuren wat we hier op de kaart zien: de depressie trekt over Noord-Frankrijk naar het oosten en hopla de wind gaat naar oost en Thialf gaat echt los! Koffiedikkijken!

maandag1104wolken

In de skigebieden blijft het toch wel bewolkt met alleen af en toe een kansje op een opklaring. Maandag lijkt de eerste dag te worden met een echte grand beau situatie in alle Alpenlanden, maar ook in Sauerland en delen van Nederland. Het heeft nog geen zin te speculeren over meer zonnige dagen. Eerst eens het definitieve aanvalsplan van Koning Thialf aanzien!

weervideo4feb

Klik de afbeelding voor mijn laatste weervideo voor Bizztravel met daarin een duidelijke waarschuwing voor lawinegevaar.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.