We mogen al bijna aannemen dat we aan de vooravond staan van de laatste kans om van 2012-2013 een winter te maken met twee schitterende vorstperiodes. Blijft dit bij kwakkelen dan is het zo eind februari en dan kan maart zijn staart nog wel roeren, maar dan verlangt iedereen al weer naar voorjaar. Dus wij van wintersportweerman.nl gaan ervoor! Wat zeggen de kaarten vanochtend? Breaking news: het Amerikaanse model is om naar het nu al dagenlang consequent door het Europese model berekende winterscenario. Tot +240 uur gaan ze helemaal gelijk op. En dus mogen we op de kaarten van de sneeuw die gaat vallen vandaag zeker vooruit kijken tot +192 uur. In Nederland valt de meeste sneeuw de komende 24 uur, maar blijft het net als in de Alpen sneeuwbuiïg tot en met zaterdag.  

ens Les Menuires 0502

Hierboven het ensemble voor Les Menuires in de Franse Alpen. De aanstaande nordstau gaat langs de hele noordkant en brengt zelfs het Val Gardena in de Dolomieten nog wat sneeuw. Maar we zien duidelijk dat de noordelijke Franse Alpen tot aan de Maurienne veruit de meeste sneeuw krijgen. Laten we zeggen minstens een halve meter vanaf het einde van de middag tot zaterdag. En absoluut helemaal tot in de laagste dalen. Je ziet de keldering van temperatuur.   

pluim050200

Tja en ook in ons Kikkerlandje keldert het kwik. Hierboven de nieuwste pluim van het Europese model. Het kan overdag een graadje blijven dooien zeker ook na de koudste dag komende maandag, maar de kansen op intensivering van de vorst vanaf het begin van de krokusweek zijn er zeker ook!

yinyang1102

De kaart hierboven toont heel simpel waarom de aanstaande vorstperiode na een snelle start eerst nog even een slappe fase krijgt met lichte dooi overdag: er is duidelijk een yin yang van kou recht naar de lage landen en daar tegenover de warmte over de Zwarte Zee naar Rusland. Uit die hoek kan dan een hele week geen transportkou komen. Maar dat is natuurlijk maar een tijdelijke situatie. 

21februari2013

Het GFS model rekent natuurlijk vrolijk door zo lang als wij het laten rekenen en laat natuurlijk zien dat de kou in Rusland sowieso terugkeert. Dan zouden de kaarten vanaf 21 februari goed kunnen zijn voor wel de transportkou die we met de sterker wordende februarizon nodig hebben om op voldoende dik natuurijs te komen. In de tussentijd gaan ook verschillende depressies de Lage Landen “likken”. Met sneeuwkansen maar ook kans op ijzel en tijdelijke regen. Maar er hoeft dan maar net te gebeuren wat we hier op de kaart zien: de depressie trekt over Noord-Frankrijk naar het oosten en hopla de wind gaat naar oost en Thialf gaat echt los! Koffiedikkijken!

maandag1104wolken

In de skigebieden blijft het toch wel bewolkt met alleen af en toe een kansje op een opklaring. Maandag lijkt de eerste dag te worden met een echte grand beau situatie in alle Alpenlanden, maar ook in Sauerland en delen van Nederland. Het heeft nog geen zin te speculeren over meer zonnige dagen. Eerst eens het definitieve aanvalsplan van Koning Thialf aanzien!

weervideo4feb

Klik de afbeelding voor mijn laatste weervideo voor Bizztravel met daarin een duidelijke waarschuwing voor lawinegevaar.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.