Het was me het avondje wel. Ik ga zo even teruglezen wat jullie allemaal geschreven hebben. Ook over de GFS18u die ik nog niet heb bekeken. Vanochtend zijn we terug waar we gisterochtend waren gebleven met mijn bericht over de wisselende winterkansen. Hierboven de huidige GFS-berekening voor de sneeuw die tot kerstavond gaat vallen. En let eens op die samenballing van lijnen voor de vorstgrens. Schuin over Europa komt een grens te liggen tussen zeer zacht en zeer koud. En waar dat bij de Alpen op elkaar beukt valt ruim een halve meter en misschien ook wel de hele meter verse poeder boven de magische grens X.

En toch is er wat behouden van de spectaculaire 12u run van gisteren. Dat zien we terug in het ensemble voor midden-Nederland. Het kan nog steeds even gaan vriezen maar nu met een beperktere kanteling dan gisteren. Nu alleen het noordoosten van Nederland goed in de vorst. Het KNMI geeft voor zondag maxima van -1°C tot +9°C. Waar echt de vlag uit kan is Sauerland: hier gaat het vanaf donderdag weer drie dagen sneeuwen zo lijkt het nu! Zelf ben ik natuurlijk een fan van de blauwe controlerun want…. dat is mijn BV3 in het kwadraat. Onzekerheid alom![dc_slider slider=”7946″ captions=”true”]Natuurlijk kijken we ook weer naar de “Oost-Europa-situatie” die natuurlijk 1-op-1 samenhangt met het kantelmoment in de LL. De modellen hebben hun dansje gedaan en zijn het nu samen 100% eens tot over de Kerstdagen. En ons duimen voor de Oosteuropese koudebel lijkt te werken! Zie beide kaarten van beide modellen hierboven.

Wat een gigantisch temperatuurverschil over een korte horizontale afstand zeg. Meer dan 20°C over 200km! Dan krijg je dingen zoals vanochtend in het Oostenrijkse weerbericht voor komende zondag: Die Schneefallgrenze liegt zwischen tiefen Lagen im Osten und 1000 bis knapp 2000m im Westen. Voordat deze situatie intreedt gaat er nog een occlusiefront van west naar oost over de Alpen. Het begint donderdagavond in de Franse Alpen met een van 1400 naar 1000m dalende sneeuwgrens. In de nacht op vrijdag begint het ook in Oostenrijk te sneeuwen boven 800 tot 1000m. Vrijdag overdag ligt de sneeuwgrens in het oosten zeer laag en in het westen van Oostenrijk op 1000m.[dc_slider slider=”7954″ captions=”true”] 

Tja en dan komt de echte sneeuwbom. Als een tornadoslurf zuigt het warmtefront zich vast aan de Alpen. De sneeuwgrens schiet in het westen omhoog. Niemand kan op dit moment precies zeggen hoe hoog. 1500 meter lijkt een redelijke schatting, maar het kan ook tijdelijk 2000 zijn. Hoe dat naar Oostenrijk doorzet hebben we hierboven al gelezen en zien we ook op de kaart bovenaan. Interessant is dat het regenfront zich in de LL stuk loopt op de vorst in het Noord-Oosten waar het zelfs zou kunnen sneeuwen. En ook hier zien we weer dat Sauerland is gered! Maar voor hoe lang?

De kerstdagen worden zachter en de weermodellen berekenen nog steeds een WC voor oud en nieuw. Maar de BV3 heeft ook nog hele goede kansen. We gaan het zien. Eerst even die hele meter sneeuw oogsten waarschijnlijk ergens hoog op een berg in Zwitserland het aankomende weekeinde. Of toch ergens hoog in de Franse hoofdkam? Of rukt de kou nog iets verder naar het westen op en kan de Arlberg boven 1000m winnaar worden?  We gaan het zien! 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

131 reacties

Gesloten voor reacties.