Het was me het avondje wel. Ik ga zo even teruglezen wat jullie allemaal geschreven hebben. Ook over de GFS18u die ik nog niet heb bekeken. Vanochtend zijn we terug waar we gisterochtend waren gebleven met mijn bericht over de wisselende winterkansen. Hierboven de huidige GFS-berekening voor de sneeuw die tot kerstavond gaat vallen. En let eens op die samenballing van lijnen voor de vorstgrens. Schuin over Europa komt een grens te liggen tussen zeer zacht en zeer koud. En waar dat bij de Alpen op elkaar beukt valt ruim een halve meter en misschien ook wel de hele meter verse poeder boven de magische grens X.

En toch is er wat behouden van de spectaculaire 12u run van gisteren. Dat zien we terug in het ensemble voor midden-Nederland. Het kan nog steeds even gaan vriezen maar nu met een beperktere kanteling dan gisteren. Nu alleen het noordoosten van Nederland goed in de vorst. Het KNMI geeft voor zondag maxima van -1°C tot +9°C. Waar echt de vlag uit kan is Sauerland: hier gaat het vanaf donderdag weer drie dagen sneeuwen zo lijkt het nu! Zelf ben ik natuurlijk een fan van de blauwe controlerun want…. dat is mijn BV3 in het kwadraat. Onzekerheid alom![dc_slider slider=”7946″ captions=”true”]Natuurlijk kijken we ook weer naar de “Oost-Europa-situatie” die natuurlijk 1-op-1 samenhangt met het kantelmoment in de LL. De modellen hebben hun dansje gedaan en zijn het nu samen 100% eens tot over de Kerstdagen. En ons duimen voor de Oosteuropese koudebel lijkt te werken! Zie beide kaarten van beide modellen hierboven.

Wat een gigantisch temperatuurverschil over een korte horizontale afstand zeg. Meer dan 20°C over 200km! Dan krijg je dingen zoals vanochtend in het Oostenrijkse weerbericht voor komende zondag: Die Schneefallgrenze liegt zwischen tiefen Lagen im Osten und 1000 bis knapp 2000m im Westen. Voordat deze situatie intreedt gaat er nog een occlusiefront van west naar oost over de Alpen. Het begint donderdagavond in de Franse Alpen met een van 1400 naar 1000m dalende sneeuwgrens. In de nacht op vrijdag begint het ook in Oostenrijk te sneeuwen boven 800 tot 1000m. Vrijdag overdag ligt de sneeuwgrens in het oosten zeer laag en in het westen van Oostenrijk op 1000m.[dc_slider slider=”7954″ captions=”true”] 

Tja en dan komt de echte sneeuwbom. Als een tornadoslurf zuigt het warmtefront zich vast aan de Alpen. De sneeuwgrens schiet in het westen omhoog. Niemand kan op dit moment precies zeggen hoe hoog. 1500 meter lijkt een redelijke schatting, maar het kan ook tijdelijk 2000 zijn. Hoe dat naar Oostenrijk doorzet hebben we hierboven al gelezen en zien we ook op de kaart bovenaan. Interessant is dat het regenfront zich in de LL stuk loopt op de vorst in het Noord-Oosten waar het zelfs zou kunnen sneeuwen. En ook hier zien we weer dat Sauerland is gered! Maar voor hoe lang?

De kerstdagen worden zachter en de weermodellen berekenen nog steeds een WC voor oud en nieuw. Maar de BV3 heeft ook nog hele goede kansen. We gaan het zien. Eerst even die hele meter sneeuw oogsten waarschijnlijk ergens hoog op een berg in Zwitserland het aankomende weekeinde. Of toch ergens hoog in de Franse hoofdkam? Of rukt de kou nog iets verder naar het westen op en kan de Arlberg boven 1000m winnaar worden?  We gaan het zien! 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

131 reacties

Gesloten voor reacties.