Hermelijn gezien met wintersport in Noorwegen

Ik heb net een nieuwe blogcategorie aangemaakt: “natuur”. Bij wintersport horen voor mij ook de alpenkauwtjes en de bergvinken, de steenarenden en de vale gier. De ’s zomers zo grappige Alpenmarmotten houden diepe diepe winterslaap. Tussen Les Crosets en Morgins spotte ik ’s avonds laat ooit 2 dassen die door de dikke laag poedersneeuw liever over de weg liepen. En vandaag zag ik op weg van Oslo naar Hafjell voor het eerst van mijn leven een hermelijntje. In de verte al prachtig wit afstekend tegen het asfalt en toen we langsreden tegen de vieze sneeuw in de berm. En dat terwijl ik deze winter mijn 40-jarig wintersportjubileum vier.

Inmiddels gearriveerd en de eerste bochtjes gedraaid op een harde deels ijzige piste. Nu uitziend naar de stevige depressie die in de nacht op donderdag hier passeert en in de nasleep waarvan vrijdagochtend een hevig occlusiefront tegen de Alpen klapt. Onder mijn ochtendweerbericht hebben jullie al volop gereageerd op de verdere ontwikkelingen waarbij de sneeuwgrens bij twee warmtefronten op zondag en maandag weer zal stijgen. Ik heb hier een stevige vaste internetverbinding en zal morgenvroeg een even stevige analyse geven. Nu even twee kaarten van het sneeuwdek de aankomende dagen…

Sneeuwdek Europa wintersport 30-12

Klik voor grotere kaart

O wat begint het mooi komende vrijdag met sneeuw tot in de Duitse hoogvlakte. Je zou denken dat Europa echt de winter in gaat.

Sneeuwdek wintersport Europa 4 januari

Klik voor grotere kaart

Maar ja, uiteindelijk trekt er zeker ook weer regen uit een sterke west circulatie (WC) over West-Europa. De sneeuwgrens in de Alpen kan echt nog wel gaan meevallen. En de koufronten kunnen ook nog wat uitdiepen ten opzichte van de huidige berekeningen waarop zondag en maandag de warmtefronten het meest ontwikkeld zijn. De sneeuwhoogte van meer dan 200cm in Oostenrijk op de gletsjers verraadt dat er echt een boel sneeuw gaat vallen. Maar waar o waar komt die sneeuwgrens uit? Morgenvroeg meer!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.