Hermelijn gezien met wintersport in Noorwegen

Ik heb net een nieuwe blogcategorie aangemaakt: “natuur”. Bij wintersport horen voor mij ook de alpenkauwtjes en de bergvinken, de steenarenden en de vale gier. De ’s zomers zo grappige Alpenmarmotten houden diepe diepe winterslaap. Tussen Les Crosets en Morgins spotte ik ’s avonds laat ooit 2 dassen die door de dikke laag poedersneeuw liever over de weg liepen. En vandaag zag ik op weg van Oslo naar Hafjell voor het eerst van mijn leven een hermelijntje. In de verte al prachtig wit afstekend tegen het asfalt en toen we langsreden tegen de vieze sneeuw in de berm. En dat terwijl ik deze winter mijn 40-jarig wintersportjubileum vier.

Inmiddels gearriveerd en de eerste bochtjes gedraaid op een harde deels ijzige piste. Nu uitziend naar de stevige depressie die in de nacht op donderdag hier passeert en in de nasleep waarvan vrijdagochtend een hevig occlusiefront tegen de Alpen klapt. Onder mijn ochtendweerbericht hebben jullie al volop gereageerd op de verdere ontwikkelingen waarbij de sneeuwgrens bij twee warmtefronten op zondag en maandag weer zal stijgen. Ik heb hier een stevige vaste internetverbinding en zal morgenvroeg een even stevige analyse geven. Nu even twee kaarten van het sneeuwdek de aankomende dagen…

Sneeuwdek Europa wintersport 30-12

Klik voor grotere kaart

O wat begint het mooi komende vrijdag met sneeuw tot in de Duitse hoogvlakte. Je zou denken dat Europa echt de winter in gaat.

Sneeuwdek wintersport Europa 4 januari

Klik voor grotere kaart

Maar ja, uiteindelijk trekt er zeker ook weer regen uit een sterke west circulatie (WC) over West-Europa. De sneeuwgrens in de Alpen kan echt nog wel gaan meevallen. En de koufronten kunnen ook nog wat uitdiepen ten opzichte van de huidige berekeningen waarop zondag en maandag de warmtefronten het meest ontwikkeld zijn. De sneeuwhoogte van meer dan 200cm in Oostenrijk op de gletsjers verraadt dat er echt een boel sneeuw gaat vallen. Maar waar o waar komt die sneeuwgrens uit? Morgenvroeg meer!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.