Obertauern
Lees verder >

Wandel doorheen de prachtige natuur!

zell am see - kaprun
Lees verder >

Voor een geweldige vakantie kom je ook in de zomermaanden naar Zell am See waar het een thuis voor iedereen is.

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

Gezelligheid troef in dit leuke skioord. Of je nu gaat met vrienden of jouw gezin!

Mysterie Planetaire Golven opgelost

check ook eens

56 Reacties

 1. Klaassie schreef:

  Mooi en helder verhaal, @Frederic. Kun je die golven dan wel relatief ver vooruit voorspellen?

 2. Maurice schreef:

  Mooi verhaal! En leuk dat er altijd kansen zijn. Las van de week ergens dat we kwa straalstroom dit jaar niets hoeven te verwachten omdat dit vorigjaar al is gebeurd… dusssss
  Daarom erg blij met dit! Kansen zijn er altijd!

  • Frederic schreef:

   Hmmm, in 2009 was er ook een SSW, gevolgd door een andere in 2010. Dus 2 opeenvolgende keren kan dus wel. In feite verwacht ik dit jaar ook geen SSW, maar langs de andere kant is dit de eerste keer dat ik het actief volg in een zonneminimum. Benieuwd wat het wordt. De verwachting dat de NAO terug naar neutraal zou flippen is in ieder geval al uitgekomen 😉

 3. Frederic schreef:

  GFS12 kiest in eerste instantie ook voor een grijs en kil niemandsland, net zoals de Duitsers deden.

 4. Frederic schreef:

  helemaal op het einde van de run komt de west erin, wat in overeenstemming is met die poolwervelverplaatsing

 5. Frederic schreef:

  ondertussen rekenen ook de hogeresolutiemodellen mee voor wat de laaglandsneeuw betreft.
  HIRLAM geeft dinsdagochtend al een paar overtrekkende kleine sneeuwbuitjes. Stel je er niet te veel bij voor, maar je kan het wellicht zien dwarrelen 🙂
  Eerst in Vlaanderen (06h00):

  Daarna ook in NL (08h00):

 6. Martijn sonnenberg schreef:

  hmmm, die pool wervel verplaatsing zitten we niet op te wachten toch in NL? Wel in de alpen, koude uitbraken over de warme oceaan staan garant voor veel sneeuw.

  overigens heb ik het scandihoog nog niet helemaal opgegeven. Vergelijk deze kaarten: GFS 12 van vandaag met 2 dgn geleden:

  http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?&ech=198&mode=0&heure=12&jour=16&mois=11&annee=2018&archive=1

  (16-11) vs:

  http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?&ech=150&mode=0

  Qua druk constellatie vrij gelijkwaardig. toch zie je iedere run dat koude belletje wat inmiddels op +150 al tot oostelijk zweden is ingezakt ipv de caucasus in te trekken in de run van 16-11. Er ontstaat daar zelfs al een klein laagje (getriggerd door de oostzee?). Zou me niets verbazen als dit uiteindelijk ook een stuk westelijker eindigt, net als het laag was ons in de sneeuw had moeten zetten. Gebeurd dat, dan kan het scandihoog niet inzakken en stroomt opnieuw koude lucht west-europa binnen

 7. Jorne schreef:

  Interessant stuk over de hogere atmosferen Frederic! Hou ons op de hoogte
  GEM doet ondertussen iets vergelijkbaars met de jongens van NASA. Het laagje komt terug naar Europa en houdt de wind in oost. Ondertussen houdt een Groenlandhoog de deur open voor kou uit het noorden!
  Omarm de onzekerheid 🙂
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gem-0-162.png[/img]

 8. Frederic schreef:

  het GFS ensemble is zeer bizar. 2 scenario’s op tafel in de verre termijn. Ofwel boterzacht, ofwel koud. Er lijkt geen middenweg. Een beetje de afspiegeling van de maatschappij tegenwoordig lijkt het wel 😆

 9. Moes schreef:

  Nog 4 dagen voor de Ischgl opening… tja
  [IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Screenshot_20181118-192654.png[/IMG]

 10. Hans schreef:

  EC op 216h alweer bijgedraaid…

 11. Remko schreef:

  Ik signaleerde het al eerder, veel zonneschijn leidt tot record voor de herfst en top plaats voor het jaar. Droogte houdt aan en de geleidelijke afkoeling is prima voor een begin van de winter. November zal denk ik een plek in de top krijgen was het om de temperaturen gaat. Hoewel we nog 12 dagen te gaan hebben.eindelijk een te koude maand t.o.v. normaal.

 12. Frederic schreef:

  EC berekent toch nog steeds een paar sneeuwvlokjes voor NO-NL komende dinsdagavond:

 13. Roy schreef:

  Jeetje wat een drukte! Er staat gewoon een rij buiten voor het café. Ik kom morgen wel weer terug. 😉 Hoe staat het met de sneeuwkansen voor de Alpen in de laatse runs?

 14. Steve vp schreef:

  Ik vind het een beetje vreemd dat hier maar weinig mensen rekening houden met de lange termijnvoorspelling van de gfs die blijven namelijk volhouden in een zachte winter in bijna heel Europa. Ik vrees een beetje dat we na die relatief koude week die komt, een tijd zullen moeten wachten op winterweer in de ll of moeten wachten tot de “winter 20”. Hopelijk heb ik het helemaal fout!!

 15. Paul A Club 1989 schreef:

  Petje af voor deze ‘Begeisterung’ Fre…echt geweldig dat je dit met ons deelt.

 16. Steve vp schreef:

  @nils omdat gfs blijft komen met een langetermijnvoorspelling van de winter die in bijna heel Europa te zacht zal verlopen. ik ben een beetje bang dat die zich pas goed zal manifesteren begin december de zw- westenwind. Want zoals we weten was die bijna het hele jaar afwezig. dat is niet goed voor winter in de ll.Nogmaals hopelijk heb ik het fout!

  • Frederic schreef:

   als ik de laatste 10 runs van CFS bekijk (het langetermijnmodel van GFS), dan ziet het er naar uit dat februari te koud gaat verlopen, maar januari en december idd te zacht. Een beetje zoals de collega’s van weer.nl ook verwachtten.
   En als ik heel eerlijk ben: tussen ons gezegd en gezwegen vrees ik ook dat die poolwervelverplaatsing begin december de wind bij ons weer in de ZW-hoek gaat duwen en dat de winter in de LL dan even van de baan is. Maar … zekerheden zijn er niet. Zeker niet in deze tijd van in een laag zonneminimum te zitten.
   Dus wees gerust hoor. Ik hou er zeker rekening mee (en ik denk bijna iedereen hier). Maar dat neemt de liefde voor het zoeken naar winterkansen op de weerkaarten bij mij niet weg 😉 .

   • Asten (Harmelen) schreef:

    @Frederic
    Hoe kan het dat je terugvalt op een langetermijnverwachting van enkele maanden terwijl het GFS al na een week één en al onzekerheid is ??
    Trends zijn op die termijn toch onmogelijk al is het maar omdat een iets andere ligging van hoge- en lagedruk een wereld van verschil betekent…

    • Frederic schreef:

     haha. Geen paniek hoor @Asten. Alles gaat nog goed met me.
     Had Steve vp er niet achter gevraagd, had ik niet naar die langetermijnverwachtingskaarten gekeken. 😉
     Nee, maar die neiging naar poolwervelverplaatsing begin december begint me wel zenuwachtig te maken. En zeker wat er medio december gaat komen. Wordt dat dan een echte verplaatsing? Of wordt het een poolwervelsplit?

  • nils schreef:

   Gemiddeld te warm is natuurlijk wel de tendens maar een aantal weken kan het natuurlijk te koud worden met winterpret. Zo is het nu eenmaal hier in NL. Afwachten maar zonder vrees of wat dan ook.

 17. Jeroen schreef:

  Zeer interessant Frederic en ook mooi verwoord, mooi in het kader “zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten” nu in het perspectief “zoals de waard is deelt hij met zijn gasten”: proost.

 18. Maarten schreef:

  Veel over de verwachting in het Weercafé.
  Voor wat betreft het hier (Bulgarije) en nu, nou ja nu, daarstraks. Veel sneeuw. Was een pittige tocht om vanuit het westen (Sofia) naar de Zwarte Zee-kust te rijden. Soms bijna stapvoets.
  Hier een link naar de webcams van Borovets: https://www.borovets-bg.com/en/page/info/lifts-trails/weather-webcams-avalanche-warning

 19. HansS schreef:

  Hoi Frederic,

  Leuk en interessant stukje weer. Wellicht was een en ander al lang bekend biij je, maar wissel graag eens van gedachten, dus hierbij wat gedachten op papier. Het verschil tussen planetaire golf 1 en 2 zit hem volgens mij eigenlijk al in de naam. Zoals je waarschijnlijk wel bekend kun je een golf op veel manieren beschrijven, waarbij een aantal belangrijke zaken vaak terugkomen: amplitude, golfgetal, fase etc. Met name golfgetal is hierbij de interessante en ook de sleutel naar ‘golf 1 of golf 2’. Het golfgetal is gelijk aan een vastgestelde afstand (eenheid) gedeeld door de golflengte. Deze vastgestelde afstand is logischerwijs de omtrek van de aarde en de golflengte is bij planetaire golf 1 hieraan gelijk, en bij golf 2 de helft hiervan. Dit zorgt ervoor dat het golfgetal in het ene geval 1 is en in het andere geval 2…. inderdaad heel triviaal dus.

  Bij een golfgetal van 1 heb je 1 piek en 1 dal, bij een golfgetal van 2 heb je 2 pieken en 2 dalen. In het stuk hierboven beschrijf je alsof een planetaire golf 2 in de stratosfeer leidt tot een poolwervelsplit en een planetaire golf 1 leidt tot een verplaatsing. Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Mijn inziens is het een namelijk een wiskundige beschrijving van het ander.

  Wat je in mijn ogen namelijk eigenlijk zegt is dat het hebben van 2 pieken (grote blokkades) en 2 dalen (grote troggen) leidt tot blokkades en troggen. De quasi-stationaire golf is namelijk de blokkade (of in ieder geval het stratosferische deel hiervan), totdat deze door bv interferentie tegengewerkt wordt of totdat z’n bronoorzaak weggenomen wordt en de golf ‘gladgetrokken wordt’.

  De vraag die ik me dus stel en waar we misschien eens over gedachten van kunnen wisselen, is wat er leidt tot golfvorming, interferentie etc. En hoe deze connectie is tussen de troposfeer en stratosfeer. Golven zijn mijn inziens niks anders dan energietransport en daarvoor heb je verschillen in ‘energie’ nodig zodat je ook wat kunt transporteren van hoog naar laag.

  De motor van het geheel is een combi van warmteoverschot en coriolis. Warmte stroomt over het algemeen van de tropen naar de polen en krijgt hierbij (op het noordelijk halfrond) een westelijk gerichte component vanwege het coriolis effect. De plek waar de kou van de noordpool bij de warmte van de tropen samenkomen is de plek waar het meest actieve weer zich bevindt. De warmte-uitwisseling (het transport) vindt hier plaats en dit is volgens mij dan ook de plek van de planetaire golven en de straalstroom. Warmte die tegen dit grensvlak aanbotst creeert een deuk naar boven en vrijwel automatisch een deuk naar onder (een piek en een dal, warmtefront en koufront, hoge en lage druk), oftewel een golf. Op kleine schaal levert dit ons ‘actief weer’ op, op grote schaal levert dit ons de straalstroom op en op nog net iets grotere schaal een polaire vortex met bijbehorend golfgedrag.

  De vraag is nu natuurlijk hoe deze hele simpele beschrijving van de werkelijkheid (daar ben ik me terdege bewust van) zich verhoudt tot wat we in de praktijk zien en of we daar een voorspellende waarde aan kunnen ontlenen. Belangrijk daarbij is o.a. hoe verschillende golven (zowel oceanisch als atmosferisch) elkaar versterken of tegenwerken. Denk hierbij aan de Madden-Julian oscillation die Ab regelmatig aan heeft gehaald, de North Atlantic Oscillation, De Arctic Oscillation, een El nino, een La nina, maar ook kleine simpele golffronten die allemaal kunnen leiden tot het versterken, maar ook verzwakken van golven. Zo kan een belangrijke golf bv een veel grotere amplitude krijgen (een sterk ontwikkeld warmbloedig hogedrukgebied), of juist uitgedoofd worden vanwege tegenwerking (wat nu lijkt te worden voorspeld voor ons scandihoog) of kan een andere verstoring er wellicht toe leiden dat een planetaire golf met golfgetal 1, langzaam overslaat in een planetaire golf met golfgetal 2.

  De samenhang hierin lijkt me interessant het eens over te hebben. Hiervoor zijn namelijk zowel de energieverschillen in de troposfeer, maar ook in de stratosfeer van groot belang. Een zonneminimum bijvoorbeeld kan veel effect hebben in de stratosfeer (vanwege veranderingen in het type straling en het magnetisch veld), terwijl de directe impact als zonnewarmte in de troposfeer misschien wel te verwaarlozen is. Via verticale propagatie kunnen deze twee echter wel invloed op elkaar uitoefenen zoals we weten.

  Nou ja goed, hopelijk is het nog enigszins samenhangend… Het moest namelijk even snel in de lunchpauze, die nu weer voorbij is 😉

  Groet,
  Hans

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.