Het is ongelofelijk maar het skigebied van Verbier is afgelopen weekeinde open geweest. De foto hierboven is van afgelopen zaterdag 13 juli 2013. Eén piste was open op zaterdag van 10 tot 13u en op zondag van 11 tot 15u. Tuurlijk: 3300m is niet niets. Ligging op het noorden. Als er in Hintertux en Kaprun vele kilometers open zijn moet het met één piste in Verbier ook wel lukken. En toch is het wennen: het is toch een andere mindset dan wat we 5 jaar geleden nog hadden, dat mensen nu de spot drijven met apocalyptische global warming prognoses en gewoon de latten onderbinden in midden juli.[dc_slider slider=”20492″ captions=”true”]We hebben het nieuws te danken aan Arjan die het spotte op planetski.eu. Ik klapper echt met mijn oren. In de reacties waren veel vragen van of het koude voorjaar goed is geweest voor de gletsjers. Lijkt me dat we het antwoord hier hebben. Weet je ook nog dat skigebied in de Pyreneeën dat in juni nog open was? En nu hebben dus nog afgelopen week wat buien voor een laagje verse sneeuw boven 3000m gezorgd. Waardoor die lolbroeken in Verbier een week na de opening van het geweldige bikpark dachten: WTF we gaan gewoon skiën dit weekeinde. Zaterdag kwamen 830 m/v opdagen. Zondag 800. Wie was erbij? Meer foto’s hier.

hooggebergtewallisjuli

Ondertussen is ook het mysterie van de veel-gelikede Facebook foto opgelost. Het bijschrift was: Vandaag was de dik besneeuwde Matterhorn prachtig te zien onder de heldere hemel. Vanuit de cockpit waren zelfs de skiliften en geprepareerde pistes van het zomer-skigebied van Zermatt zichtbaar, wauw! Ik was even in de war omdat ik dacht dat Leo aangaf dat hij de foto had gepost. Maar nee, het was natuurlijk onze Finn, de 100% mazzelpik die niet alleen als 1 van 10 uit 1700 werd ingeloot in de KLS opleiding maar die met 2000 werkeloze piloten voor hem na zijn afstuderen ook nog eens binnen 3 maanden een baan vond als piloot op de 737 op vakantiebestemmingen. Heen en weerpendelen op Italië en Griekenland ziet hij de Alpen meermaals per week natuurlijk. Dit is vlak bij Verbier natuurlijk. Volgens mij is de Matterhorn net niet te zien. Ik zou denken dat je de Aletschgletsjer ziet en dat de plaats beneden in het dal Brig is in het Oberwallis. Wat jullie? Dan ligt het Val d’Anniviers net buiten beeld links en de Quatre Vallées waar verbier toe behoort nog verder naar het westen eveneens aan de zuidkant van het Rhônedal.  

verbier_open_juli


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.