Het is dus heus wel weer cherry picking… maar toch ook zo leuk om te melden. In Australië was/is het ff heel koud. Nederland juist op weg naar de eerste dertiger pakt New South Wales zijn koudste junidag in 122 jaar. In Sydney werd donderdag bij het observatorium een maximum gemeten van 10,3°C, de laagste waarde voor juni sinds 1984. Het vliegveld mat 11,4ºC en dat was maar een tiende graad boven het kouderecord in een datareeks sinds 1939.

Recordkoude juni

“Donderdag was voor Sydney en echt koude dag zoals al heel lang niet meer,” aldus Gabrielle Woodhouse van het Australische KNMI.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Rogé · 12 juni 2021 op 22:08

Prachtig relaas Hajo van de opmars naar de nieuwe Kleine IJstijd!

Wim Fokkema · 13 juni 2021 op 17:54

Zag ik het vanmorgen ook op Weer & Radar. Nagesynchroniseerd in het Duits verteld de in beeld gebrachte aussie “Ich bin 47 Jahr und habe bisher noch nicht so viel Schnee gesehen” Een plaagstootje van moeder natuur voor de klimaathysterici?

Gesloten voor reacties.