Dit is verreweg de meest bijzondere video van Murree in Pakistan waar je ziet hoe een sterke kerel blijkbaar meer dan 20 volwassenen en kinderen dor diepe sneeuw naar veiligheid heeft gedragen “Hacksaw Ridge style”. We schreven gisteren al over de ramp maar zien toch reden er ook vandaag bij stil te staan. Het maakt zo veel los. En op Twitter ontbranden interessante discussies over persoonlijke verantwoordelijkheid versus verantwoordelijkheid van de overheid.

Het dodental is helaas opgelopen tot 23. Heus geen ramp van immense proporties maar hier op wintersportweerman hoort het gewoon thuis. Is mijn bescheiden mening.

H/T voor Carl want hij merkte in een reactie op dat de slachtoffers niet van kou zijn gestorven maar van koolmonoxide vergiftiging (welnu, hij zei kooldioxide en we moeten echt leren die gouden plantengroeistof te onderscheiden van het extreem gevaarlijke broertje koolmonoxide). Ik nog wijsneuzig antwoorden dat ik niet zou weten hoe de koolmonoxide-concentratie kan oplopen in een moderne auto. Wat blijkt nu: het gaat mis als alle ventilatiepunten van je auto zijn afgesloten door sneeuw! Zie de proef in de video. Ik neem aan dat uitlaatgassen dan onder de auto hangen waar geen sneeuw is en via kieren de cabine bereiken. Bij 90ppm raak je bedwelmd en is er geen redden meer aan en kan een vader ook niets meer voor zijn kinderen doen. Korte tijd later overlijdt je en dat is misschien maar beter ook want wordt je op het nippertje gered heb je ook hersenschade. Koolmonoxide lijkt sterk op zuurstof en bindt daarom aan hemoglobine in je bloed. Maar is een sterker magneetje dan zuurstof en laat niet meer los. Dus is er op een gegeven moment geen hemoglobine meer over dat zuurstof kan binden en in de weefsels afgeven. Ondertussen is je kooldioxide in je bloed juist normaal en je paniek bij ademnood komt door hoog CO2 en niet door laag O2 en dus merk je niets en glip je langzaam weg.

Nu is het in Arabische landen en dus ook in Pakistan blijkbaar een hit om in de auto te springen als het ergens sneeuwt. Op zich helemaal mee eens. Het verbaast me dat Nederland in een winterse setting niet pijlsnel wordt omgetoverd in een wintersportattractie voor bijvoorbeeld Duitsers en Fransen. Of Scandinavische schaatsfans die eens in Holland willen schaatsen. Hier komen echter geen laten we zeggen ervaren alpinisten op de sneeuw af maar mensen die juist helemaal geen sneeuw gewend zijn. Hotelprijzen gaan vijf keer over de kop zo’n trekpleister is die sneeuwval blijkbaar.

Krijg je meteen deze reactie. De positie van de premier wankelt al. Maar hoe kan een regering altijd juist handelen op een vrij zeldzaam event? Juist bij een toeslagenaffaire hoort een knalharde politieke afrekening. Dat is echt het territorium van de politiek.

We gaan echt afsluiten met beelden vanuit Pakistan en nog de enkele weerkaart over onze actuele situatie maar we volgen nog even de discussie. “Niemand kan burgers tegenhouden in een democratie”, is een hele mooie natuurlijk. Om gewoon fundamenteel te zien dat een burger een soeverein is die ook als er bijvoorbeeld met 4 grote lawines zijn geweest met 8 doden gewoon kan gaan toerskiën als hem dat goed dunkt.

Regulering is dan wel weer goed. Als je de slimste meest efficiënte regulering vindt die die individuele vrijheid niet aantast. En sowieso hoor je na een ramp adequate maatregelen te nemen. Er is altijd wat slims te verzinnen.

Maar lastig is het wel want stel je blokkeert de weg op het moment dat die sneeuw is voorspeld en mensen er per sé heen willen. Dan zou dat tot rellen kunnen leiden waar ook doden kunnen vallen.

Kijk maar: zelfs na de ramp blijven mensen toestromen en inderdaad komt er geweld tegen de politie. Lijkt me dat je daarvoor een wapenstok of honden of een waterkanon hebt als politie. Om agressie effectief te kunnen pareren. Niet om het op te roepen natuurlijk. Toch?

Dat zie je in deze tweet terug. Welke kritiek had de overheid gekregen als ze de weg hadden afgesloten en bij rellen waren 4 doden gevallen. Dan was ook de roep om aftreden groot. Nu is dat op zich ook weer niet gek. Aftreden lijkt me altijd een goede zaak voor een politicus. Denk aan een voetbalcoach. Gaan een paar wedstrijden niet naar verwachting is hij weg …. maar kan gewoon bij een andere club aan de bak. Dus inderdaad: waar en hoe het ook misgaat hoort een politicus zich op zijn positie te beraden.

Een echt opmerkelijke tweet was deze: iemand die in 2014 pleitte om toerisme naar en in Murree af te bouwen. Misschien een klimaatactivist en misantroop? Ik hoor mijn zoon zeggen dat hij vaak van vrouwelijke leeftijdsgenoten hoort dat ze geen kinderen willen of hoogstens één vanwege het klimaat. Tja, deze discussie speelt in Oostenrijk ook. Covid zou een straf van god zijn omdat ze in Ischgl bezig waren om penguins te gaan houden als attractie boven in het skigebied. Waar eindigt de schoonheid van Gods schepping vieren en begint de hybris? Dat is een cruciale vraag. Als toerskiër mogen ze van mij alle skiliften uitgummen in de Alpen, maar als langlauf skater ben ik me toch een partij happy met de 20km prachtig geprepareerde ’s avonds verlichte skating loipes voor mijn deur. Dus vooral live and let live. De fase met rond 10 miljard mensen op aarde duurt ook maar 100 jaar en dan vraagt men zich af waar iedereen ineens gebleven is.

Door met nog wat beelden…. niets schokkends…. dat deelde ik bij uitzondering gisteren… nu meer couleur locale…

https://twitter.com/Iam_Mian/status/1479800946775375872
https://twitter.com/Siyai10/status/1480092998432178176

Vreemd maar hier wordt gesuggereerd dat de militaire basis pal naast het ramptraject ligt.

Maar nu is hulp geboden.

Religie is toch super belangrijk om om te gaan met de dood. Mijn huisbaas in Tirol vertelde het verhaal van een boerin die even verderop had gewoond en waar tijdens de tweede wereldoorlog iemand van het leger aanbelde om te komen vertellen dat haar twee zoons aan het oostfront waren omgekomen. De diep religieuze vrouw sloeg daarop een kruis, liet geen traan en ging over tot de orde van de dag.

https://twitter.com/KaliwalYam/status/1479791283161993217

Dus echt mooi dat de Pakistani hun religie nog hebben.

Natuurlijk is intermenselijk contact een goede tweede na je relatie met God. En in Pakistan doen ze dat blijkbaar met “Jazz”. En zo voel ik ineens een gekke verbondenheid met die mensen die me al meer zin geeft er eens op vakantie te gaan. Het is zo grappig dat je maar even iets van een ander hoeft te weten om te voelen dat we een grote mensenfamilie zijn. Ook hier in Zell am See Kaprun waar het wemelt van de Arabieren in de zomer. Het lijkt allemaal wat vreemd totdat je met die mensen in gesprek gaat, samen wat gaat drinken en zij je uitnodigen ook hen eens te bezoeken.

Van sneeuw in Pakistan naar sneeuw in de Alpen. Kijk eens de prognose voor Filzmoos! Hoe tof! Wel weer wat oplopende temperaturen, maar ik betwijfel dat. verder dan een paargraden dooi gaat het in de Alpendalen niet komen. Hogedruk overheerst…. en met een inversie blijven de mooi besneeuwde dalen koud. Een perfect decor vor de ballonweken die zaterdag in Filzmoos van start gaan. Zie mijn artikel daarover.

In het Amerikaanse model voor de Lage Landen lezen we enkel hoge druk en geen neerslag. Maar een vorstperiode is in het ensemble maar moeilijk te bekennen.

Het Europese model is al interessanter. Een mooi einde van de hoofdrun en toch een zeer dik cluster dan dan rond het vriespunt blijft schommelen.

Het is nog steeds januari en gewoon puur en alleen een hogedrukgebied in de buurt laat het dan al flink afkoelen ’s nachts, wat de zwakke zon overdag amper meer bij kan benen. Het zoeken op de weerkaarten is naar de echt mooie winterse constellaties. Maar dat had ik al aangegeven. Tussen nu en straks is het altijd een rollercoaster.

PS Donaties welkom


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Carl · 9 januari 2022 op 21:01

Dank voor de toelichting. De 2 termen worden inderdaad snel omgewisseld.
Weer heel wat opzoek werk. Top bericht om te lezen.

Gesloten voor reacties.