2560px-Mt_Redoubt_2009-03-21_1237756418_ak231

Dit is niet Mt. Pavlov die net is uitgebarsten, maar Mt. Redoubt vlak voor de uitbarsting van 22 maart 2009. Ik toon deze plaat omdat ze zo mooi is en omdat we allemaal natuurlijk al bezig zijn met de voorpret op winter 2016-2017. Als er in maart een vulkaan op Alaska uitbarst krijgen we in Europa in de erop volgende december….

pavlov3

Dit is wel Mt. Pavlov (video hier). Ik vermoed dat de Amerikanen de berg ooit zo hebben genoemd om de Soviets in te peperen dat de communisme-kritische psycholoog Ivan Pavlov gelijk had. Wie kan het traceren? In elk geval vormt de berg een onderdeel van de hyperactieve vulkanische zone van de Aleoeten. Normaalgesproken verwachten we weinig invloed van vulkanen op hoge breedten op het klimaat (zie hier) maar de laatste jaren weet men dat niet meer zo zeker zoals zowat alles nog onzeker is in de jonge wetenschap van de klimatologie (zie hier).

pavlov2

De aspluim is intussen meer dan 10km hoog. Voldoende om toch zwaveldioxide in de stratosfeer te brengen. Het grappige van vulkanen is dat ze ons mensen precies leren hoe de dosis-effect-verhouding is tussen een voor het milieu onschuldige injectie van zwaveldioxide en een erop volgende afkoeling voor 1 tot 3 jaar (tot de zwaveldioxide langzaam is uitgewassen). Dankzij vulkanen weten wij mensen dus exact hoe we de aarde een exact aantal tienden van graden Celsius kunnen afkoelen en dat zou je ook langdurig kunnen toepassen als je elk vliegtuig een emmertje vol zwaveldioxide meegeeft. Een serieus probleem is dat wij mensen nog geen idee hebben hoe we de aarde snel zouden kunnen opwarmen als plotselinge afkoeling door natuurlijke variatie zou optreden. CO2 is een kandidaat, waarvan we helaas nog geen idee hebben hoeveel opwarming het precies veroorzaakt, en je kunt het ook niet snel genoeg in de atmosfeer brengen mede omdat de biosfeer er zo verlekkerd op is en het grootste deel meteen weer wegvangt. Dat zijn zo van die dingen die je niet in de krant leest.

pavlov1

Nog een kiekje.

EverywhereWarm-830x611

Onder tussen heeft de El Ninjo ook Alaska een recordwarme winter bezorgd. Het was de warmste inter in de laatste 90 jaar. Zie hierrr.

CumSnowfall-830x451

Er is ook absoluut minder sneeuw gevallen deze winter dan normaal.

sea-anomaly2803

Afsluitend nog een klimaat plaatje: de El Ninjo is bijna weg. De noordelijke Atlantische Oceaan en Stille Oceaan zijn koud.De zuidelijke ijszee is al maanden erg koud.

S_stddev_timeseries

Tijdens de El Ninjo is het zeeijs rond de zuidpool van een jarenlange recordhoge stand afgenomen naar licht onder normaal. Meer grafieken op de Nieuwe Kleine IJstijd pagina.

Categorieën: Vulkanisme

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.