Fietsen, pedalen, cranks … voor dat laatste is niet eens een Nederlands woord. En wat is de overtreffende trap van crank? Crankworx! Wereldwijd een begrip en thuis in het lieflijke plaatsje Mutters even boven de hoofdstad van de Alpen, Innsbruck. Eindelijk in 2021 lukt het me er eens bij te zijn. En dan niet beneden in de stad waar je op een groot scherm mee kunt genieten maar echt in de hitte en het stof op de Muttereralm aka Bikepark Innsbruck.

En ik ga dus niet eens op het heetst van de dag. Maar juist op een avond-event namelijk de Whip-Off afgelopen woensdagavond om half 7. Het event gaat het hele weekeinde nog door maar mijn avond werd perfect om de sfeer eens te proeven. Op het moment dat ik daar langs liep en ook nog tijdens het hele event wist ik niet eens wat Whip-Off nu precies wil zeggen. Ik leg het zo uit.

De Nordkette

We hebben het dus niet over BMX of wat ook, maar over echt mountainbiken. Maar dan voor de pro’s. Ik ken Innsbruck vooral als wintersportstad met het schitterende Nordkette skigebied in de achtertuin. Op bovenstaande foto kijk je er recht op. Ook in dat skigebied kun je niet om de pro’s heen die er hun jumps oefenen. Nu dus een keer de stoffige variant ervan.

Red Bull natuurlijk van de partij

Juist toen ik boven op de Muttereralm bij de jump site aan kwam lopen was het even mis gegaan en was er verzorging nodig. Op de brancard zie je de biker met opgeheven hoofd dus het zal letterlijk mee zijn gevallen. Ze hebben allemaal ordinaire sneakers aan maar wel een soort enkelspalk daaronder. Als je lef hebt doe je gewoon motorlaarzen aan maar het is natuurlijk allemaal lifestyle en branding met dit soort events. De pro’s kunnen leven omdat een hele grote groep amateurs en jongeren ook zulke sneakers wil of ook zo’n fiets.

Klaar voor de start

En nu gaan we stof happen…

Op de heenweg naar het event had ik in het Zillertal via Willhaben, de Oostenrijkse marktplaats, voor weinig geld een puike 35x optische zoom digitale camera gescoord en op de stoffige plaatjes hierboven zie je dat ik er echt iets aan heb. Zeker ook om paragliders uit de lucht te plukken. Of voor mooie maanfoto’s. Verder is het unieke van Crankworx en zeker van de Whip-Off dat je overal met je neus bovenop staat.

Het event verloopt super spontaan. De bikers lopen na elke jumpserie naast de baan weer omhoog en presenteren zo bijna een “vuurwerk” aan stunts voor je ogen.

Er waren ook 4 dames onder de deelnemers te herkennen aan paardenstaart van onder de helm. Er is alleen nog ee kleine issue met de emancipatie zag ik. Zie de foto rechts.

The ladies

Hier zie je de 4 dames achter elkaar over de schans vliegen.

Nice whip

Wat is nu precies die whip of whip-off? Het gaat om een hele lastige move waarbij je je fiets draait in de lucht en toch weer rechtdoor landt.

Landing

Hierboven zie je fraai hoe je de fiets met een katachtige beweging weer onder je krijgt en recht naar voren. Waar je dus vervolgens net nog een paar meter hebt om in de remmen te knijpen.

Hierboven de op een na beste jump van de beste deelnemer. Dat wil zeggen: ik heb de prijsuitreiking niet meer afgewacht maar aan het gebrul van het publiek was duidelijk te horen dat deze gast de beste jumps neerzette. Ik geloof een Fransman. Later deed hij het nog een keer nog net iets extremer met zijn fiets echt bijna 180 graden gedraaid en toch nog goed landend. Iedereen ging uit zijn dak!

Op het moment dat ik daar stond wist ik dus nog steeds niet wat de whip-off was. En meende ik nog dat zo’n backflip veel moeilijker is. Niet dus. Is een makkie. Er waren er ook die de backflip met 360 combineerden. Allemaal easy dus voor de pro’s maar die whip-off is moeilijk.

Eens een mooie serie plaatjes met de stad op de achtergrond. Mijn mooie Innsbruck. Helaas had ik die avond geen tijd meer voor nog een terrasje…. volgende keer beter. En waag het nog eens een hele week in een nabijgelegen skigebied te gaan skiën en niet een middagje of avondje de stad in te gaan. Oostenrijk is echt meer dan een skipiste!

De prijsuitreiking dus laten gaan. Ook dit weekeinde staan hier de champions want morgen pas is het event voorbij. Je hebt nog speed & style en andere onderdelen.

Aan het einde slenter ik nog even door het sponsordorp. Had eerlijk gezegd nog nooit van Moonraker gehoord, maar mooie fietsen inderdaad.

Bo van Burgsteden

Bij het bergstation van de lift hoor ik Nederlands. Blijkt Bo van Burgsteden te zijn met een maat. Jonge gast die paar jaar terug als 15-jarige in Afrika met zijn pa 600km voor een goed doel fietste. Als jochie ook een BMX-er en nu reist hij in Europa langs de events. Hij was net niet gekwalificeerd voor de beste 32 en dus de finale dag van de dual slalom.

De parallel slalompiste

Het was ook deze Bo die me voor het eerst uitlegde wat die whip-off nu was. Later sprak ik er nog een deelnemer op aan: Marc Dieckmann. Een full prof mountainbiker met een populair Youtube-channel. Hij legde uit hoe je die whip-off nu precies doet…. kan het eigenlijk niet navertellen. Het gaat om het terugdraaien. Dat is het lastige…

Marc Diekmann im Innsbruck bikepark

Paar dagen geleden heeft Marc deze video gepost van de “normale” downhill in Mutters waar jij en ik dus met een eigen of gehuurde fiets vanaf kunnen.

Marc Dieckmann in de sneeuw

Op deze hete dagen kijken we graag ook nog even naar de video van deze Marc afgelopen winter in de sneeuw. dat was ook een van mijn prangende vragen…. of al deze gasten nu ook hard core snowboarders of freeriders zijn. Niet echt als ik naar de video kijk. Ieder zijn eigen specialisme dus. Of je bent gewoon geen wereldtopper in één ding maar een allrounder zoals ik. Het verdriet dat tijdens covid in Amsterdam mijn twee geliefde mountainbikes zijn gestolen voel ik extra heftig na deze excursie naar de dirt!

Mutters is dus best of both worlds: klassiek lieflijk Oostenrijks dorp en ook gewoon een tram naar de stad.

Met dit afsluitende plaatje kunnen we het ons ook goed als skigebied voorstellen. Wie kent het gebied?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.