Kleinwalsertal vanochtend. Zou het zonder covid  op 18 april nog seizoen zijn? Denk het niet, maar met dit plaatje zou je het skigebied gewoon voor de hele meivakantie open willen gooien. Iets om voor de toekomst in de gaten te houden. Hoezo in mei naar Val Thorens. De plaat is echt geniaal vind je niet? De hoge resolutie kun je hierrr downloaden (klik op foto) en dan maak je er een behangetje van.

Het leven van een weerman gaat niet over rozen, want met deze onderkoelde reactie bedierf Tije meteen al mijn dag.

Maar als hij het zegt zal het zo zijn en ja lees maar me waarom ik een motie van wantrouwen indien tegen het KNMI. Ik bedoel als ons jarenlang wordt voorgehouden dat wij door extra veel auto te rijden en vliegvakanties te boeken het klimaat van Zuid-Frankrijk kunnen krijgen dan voel je je nu toch wel bekocht. Woon je op 5km van je werk ging je toch maar met de auto naar je werk jarenlang. Wilde je lekker naar de Ardèche, boekte je toch maar Zuid-Afrika om met die grotere footprint die verhuizing van het Zuid-Franse klimaat naar Nederland nog wat te versnellen. Je moet voor je lange termijn investeringen toch op een nationaal instituut kunnen vertrouwen. Tijd voor een financiële bijsluiter misschien?

Weerman van dienst LT moest het hiermee doen vannacht. Vanaf 23 april gaat er toch nog een aardig clustertje voor een iets warmer scenario maar de normaal voor begin mei van 17,2ºC haalt zelfs dit warmere cluster niet.

De arme LT had op dat moment ook deze meest verse pluim van het Amerikaanse model tot zijn beschikking. Als hij een hoed had, zal hij vanochtend in het ziekenhuis zijn maag hebben laten leegpompen. Want die hoofdrun is werkelijk deprimerend en verbazingwekkend. Ik bedoel: we hebben nu al de sneeuwrijkste april sinds 1986 op zak, maar zo aan de meimaand beginnen … driewerf neen! Te meer het deze dagen zo genieten is de parken vol te zien lopen met prullenbakken die uitpuilen van lege blikjes bier en wijnflessen.

Maar even focussen op die korte termijn dan. De komende drie dagen zijn toppertjes. En donderdag opteren we voor die 30% kans op meeliften met het warme cluster. Ook in het ensemble van het Amerikaanse model kan dat. Dus why not? Beetje fantasierijker graag KNMI! Vraag anders ook donaties aan je lezers voor zo’n uitbraak uit de somberheid! LT kop op!

Dan maar even echt fantasierijk worden hier. Met en van de warmste leden van de extended grafiek van het Amerikaanse ensemble. Daar keurig dat al dagen geleden hier aangekondigde dipje rond 22 april. Meteen gevolgd door de volgende hausse. Dan rond de maandwisseling even een zure appel en in de tweede week van mei de doorbraak. Oostenrijk heft trouwens medio mei de lockdown op!

Nog even een blik op de weerkaart. Nu dus Scandihoog. Dan met de dip op de 22e aflossing naar en Brits hoog. En hier gaat het dus om of dit dan een beetje Omega-achtig eeuwig maar standhoudt met zwakke noordenwind. Dit is de run van gisterochtend.

En dit de run van gisteravond.

Through a glass darkly! Laten we samen staren in de mist rond de Zugspitze als glazen bol van wat er gebeurt. Lekker temperatuurtje ook daar.

Dit kiekje was gisteren mijn beeld van “hoop” uit het raam hier in de pijp. Fijne dag allemaal.

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Tije · 18 april 2021 op 18:38

“ Het leven van een weerman gaat niet over rozen, want met deze onderkoelde reactie bedierf Tije meteen al mijn dag.”
ik deed ‘t graag Hajo!

Tije · 18 april 2021 op 18:39

+ lachende emoticons (werden niet geplaatst in vorige reactie)

JH Vis · 18 april 2021 op 21:35

“Je moet voor je lange termijn investeringen toch op een nationaal instituut kunnen vertrouwen.”

We hebben een keer een koeler voorjaar en Tije blaast hoog van de toren. Ga je altijd over 1 nacht ijs? Je noemt lange termijn maar gaat uit van de korte termijn. Volgens mij zijn de uitlatingen van ket KNMI gebaseerd op statistieken van een behoorlijk lange periode. Sorry maar op basis van 1 koeler voorjaar kun je de uitspraken van het KNMI niet weerspreken. Ik hoop van harte dat je gelijk gaat krijgen en dat de opwarming stopt. Ik vrees echter het ergste…..

    JH Vis · 18 april 2021 op 22:30

    Ehh, Tije moet natuurlijk Hajo zijn…

Gesloten voor reacties.