Nog steeds fantastische foto’s vanuit de Alpen vandaag. Kaiserwetter de laatste dagen maar daar gaat verandering in komen. Eerder deze week heeft het mooi gesneeuwd en ge-ijzeld en daarom kon er dus niet, of beperkt, geskied worden op de Kitzsteinhorn. De “schepper” Stefan Kaptein heeft helaas niet kunnen genieten omdat de meeste pistes op de “Kitz” dicht waren. Eerder in de reacties gaf hij al een mooie update. De sneeuwgrens lag uiteindelijk ergens rond de 2300 meter.

Maar er gaan veel dingen veranderen. De uitgangspositie is als volgt: een mega oceaanblokkade waarvan je zou denken dat die weken zou kunnen duren is echter uitermate plausible want de blokkade gaat geen stand houden. Wel zijn de bovenluchten op dit moment enorm koud. Daarom zijn er nu veel buien met hagel en ook is er onweer mogelijk. De zogenaamde 40 graden regel gaat nu mooi op. Op 5 kilometer hoogte is het op nu zo’n -35°c, aan de grond is het zo’n +10°c. Een verschil van +40°c waardoor makkelijk onweer kan ontstaan. En boven de Middellandse Zee ontstaat, door die afzakkende kou, een zogenaamd Genua Laag. In de winter vaak een opmaat voor meters sneeuw aan de zuidkant van de Alpen.

Nu komt er ook veel neerslag aan de zuidkant, alleen ligt de  sneeuwgrens tamelijk hoog. Het laag diept zich snel uit en zuigt veel vocht op  boven het warme water van de MZ. Al dat vocht wordt tegen de zuidkant van de Alpen gedrukt.

Op zondag is het laag nog beter ontwikkeld en blijft neerslag tegen de zuidkant aanstuwen.

In de overloop van maandag naar dinsdag zorgt dat voor een enorme föhn tot aan Noord Duitsland.

 

Wat ook duidelijk te zien is op het föhndiagramm.

Uiteindelijk is het neerslagorgasme op maandag op z’n hoogtepunt. Heel veel neerslag zullen de zuidelijke Alpen te verwerken krijgen. Overstromingen, modderstromen en alle andere ellende zullen zeker in het nieuws komen, of zeker op de sociale media bespreekbaar zijn. En het Genualaag trekt over de Alpen richting de Lage Landen.

Gevolg is dat het komende dinsdag erg onstuimig wordt. Dus zondag nog lekker koud maar fraai herfstweer maar dinsdag een stevige wind en dikke regen. Al met al zorgt deze constellatie ervoor dat alle kou weggeblazen wordt tot benoorden de poolcirkel.

We gaan dus vanaf volgende week weer in de dubbele cijfers. Zo’n 13°c is normaal voor de tijd van het jaar en dat gaan we vanaf woensdag/donderdag ook makkelijk weer halen.

Echter zal deze week in het nieuws staan van de vrachtwagenladingen aan neerslag in de Alpen. Eerder deze week werden er al hoeveelheden van 500 milimeter afgegeven. Dat is vanavond uit de kaarten verdwenen maar het blijft een neerslag-issue! Want ook na maandag, en met de dan duidende drukverdeling, blijft er stuwing tegen de zuidelijke Alpen ontstaan.

 

En de sneeuw valt vanaf 2000 meter. Op maandag ligt de sneeuwgrens hoger richting 2200-2300 meter. Daarna daalt het weer onder de 2000 meter maar wordt het neerslagsignaal ook minder. Dat komt dan al door het Moskou-hoog die een zuidelijk stromingspatroon in gang zet en houdt. Daardoor koersen er continue neerslaggebieden richting de zuidelijke Alpenkam.

Uiteindelijk blijven we zitten met een enorme Moskou blokkade die de wind in de zuidhoek brengt. Daarmee wordt de kou weggeblazen. Maar het is nog vroeg in het nieuwe winterseizoen en ook ik heb goede hoop op een bovengemiddelde winter. Frederic z’n wintervoorspelling heeft dat ook nog aangesterkt. En terwijl wij wachten op  winterweer en dit weekend in de kou zitten….

…. woedt aan de andere kant van de wereld de zwaarste tropische storm van 2018. Tyfoon Yutu heeft al huisgehouden op de noordelijke Marianen Eilanden zoals Saipan en Tinian. Met windsnelheden van 300 kmh en windstoten van 330 kmh trok dit monster over deze eilanden, alles verwoestend!. Maar het is zo’n beetje het einde van het orkaanseizoen en dan kunnen er nog veel verrassingen uit de hoge hoed komen. Met name rondom de koers van zo’n systeem.

Yutu gaat een dansje doen. Eerst richting de Fillipijnen en zal daar hoogstwaarschijnlijk dood en verderf zaaien. Daar komen dan neerslaghoeveelheden in 48 uur naar beneden waar ze in de zuidelijke Alpen nog een puntje aan kunnen zuigen. Maar dat is tropisch en bij de Alpen niet.

Om daarna een U-turn te maken, wederom richting Japan. Maar dan is Yutu op sterven na hardstikke dood.

Zo dadelijk nog een verslag van Hajo van zijn dag in Kitzbühel!

Fijn weekend!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

5 reacties

Gesloten voor reacties.