Schitterende beelden uit Moskou gisteren. Een onverwacht sneeuwstormpje bij temperaturen dicht bij het vriespunt. Zie kort rokje hier en video hier. Natuurlijk lees je er niet over in de media die wel smullen als de Russische hoofdstad wordt getroffen door een hittegolf zoals in juni 2010. 

sneeuw_moskou0705

 Ik moest even in oudere modelruns kijken waar die sneeuw vandaan kwam. Je ziet de sneeuwstorm bij Nova Zembla maar voor Moskou was alleen regen berekend. Dat pakte dus net anders uit. We zien op deze kaart ook een dikke paarse vlek over het midden van Noorwegen. Eens zien…

sneeuw-noorwegen

 Ja hoor. De zomerbanden zijn er te vroeg opgelegd. De sneeuwgrens daalde naar 300m! Zie hier de bron van de foto en hier deze video.

dinsdag_sneeuw

In Nederland is het weer ook weer bar vanaf vanmiddag. We moeten even doorbijten nu en dan is het wel leuk om te zien dat de noordkant van de Alpen komende dinsdag weer flink wit kan worden boven 1500m!  

accu1805

Natte bedoeling de komende 10 dagen. Bosnië-Herzegovina krijgt douze points ehhh 100mm! Als het wijdmazige model dit al berekent dan weten we dat daar lokaal ook 200mm kan vallen. Ook Slowakije, zuid-west Oekraïne en Roemenië krijgen er van langs. 

zaterdag17e

 Het Europese weermodel biedt Nederland zicht op een heel mooi weekeinde van 17 en 18 mei. Temperaturen wellicht boven 20°C en helemaal droog.

ec1705

Interessant om te zien dat het in dit scenario bij ons warmer zou zijn dan in Italië zuidelijk van Rome, de Balkan en Griekenland. 

gfs_ens_0805 

Het Amerikaanse model gaat mee met dit scenario alleen is hier de 20°C niet in de hoofdrun. We zien ook een kans dat we de 18e zelfs de 25°C aantippen wat in het Europese model weer niet gehaald wordt. Op die termijn kan het vervolgens alle kanten op alleen moeten we als je de pluimen ziet serieus rekening houden met een zeer koude laatste decade van mei.

 laatstedecade05

Grappig om te zien dat van de koudste 10 laatste decades van mei in De Bilt er maar 1 in de laatste 40 jaar is gevallen. We gaan het zien. Hoewel het weer zich nooit herhaalt is de toppositie voor 1962 natuurlijk wel een om even te memoreren…. je weet waarom! 

PS Hier nog een mooi weerfeitje over vroegste koudedip in Sydney in 73 jaar.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

12 reacties

Gesloten voor reacties.