sneeuwval7december2012 072Eindelijk, we zijn het zonale weer-patroon van de laatste weken kwijt. Koudere lucht kan de Lage Landen weer bereiken. En gisteravond merkte men dit al in Noord-Holland. Winterse buien voorafgaand aan een occlusiefront toverde regionaal alles even goed wit.

azwit De wedstrijd AZ-FC Dordrecht leek zelfs eventjes meer op een biatlon als op voetbal.

oclussie1Ondertussen zijn de winterse buien weggetrokken richting de Oostzee en is er vanmorgen vroeg al plaats gemaakt voor een langwerpig stationair oclussiefront.  De radar lijkt wat moeite hebben de neerslag goed op te pakken. Vanmorgen was het in de Achterhoek nog eventjes koud genoeg dat de sneeuw daaruit bleef liggen. Maar op dit moment zit er meer regen als echt sneeuw op de lijn. Dit lijkt vanavond landinwaarts te veranderen als het front gaat activeren.

[metaslider id=35284]

 

Het Europese model laat de activerende regen in de late namiddag ten Oosten van de lijn Gent-Utrecht-Groningen overgaan in sneeuw en in de nacht wegtrekken naar Duitsland.  Met het zwaarte punt in een lijn over Breda-Arnhem-Achterhoek (ruim 10cm).

30_24

GFS  ziet dit anders. Dit model tekent de lijn met de zwaarste sneeuwval dwars over de Veluwe in richting van Friesland. Ook is de lijn zelf waaruit de sneeuw pas valt een stuk oostelijker.

Rmwrf3319

Compleet anders is weer het Duitse WRF model. Heel Vlaanderen zal niet wit kleuren als dit uit komt. Ook in Nederland valt de sneeuw vooral enkel op de zuidelijke delen van de Veluwe. Opvallend is wel dat Noord-Holland  in dit model wel weer sneeuw kan verwachten.

download (1) Maar als de regen op tijd over gaat naar sneeuw, dan zit er nog een addertje onder het gras. Het moet goed door sneeuwen wil het wit worden. De bodem is nog vrij warm, en de sneeuw die valt valt nog altijd bij licht positieve temperaturen. De eerste objecten die wit zullen worden staan natuurlijk los van de bodem zoals een auto of een grasveldje. Het is dus helaas nog vrij onzeker  hoe laat het waar wit gaat worden.

De grootste kans in mijn ogen lijkt weggelegd voor Oost Brabant, de Veluwe en Drenthe. Vooral de hele stuwwal van de Veluwe (van Arnhem via Apeldoorn naar Zwolle) en de Sallandse heuvelrug zie ik zelf morgenochtend wel serieus wit zijn.  Denkend aan een sneeuwlaag van 5 centimeter of lokaal meer. Plekken die ik persoonlijk zelf niet meer wit zie worden zijn de Waddeneilanden, kustprovincies en grote delen van Vlaanderen (sorry voor de sneeuwliefhebbers aldaar !  Het is mijn gevoel op dit moment).

Sneeuwt het nu bij jou, meld dit dan graag :-). Foto’s zijn natuurlijk ook van harte welkom.


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

135 reacties

Gesloten voor reacties.