Een stemmig plaatje van de ochtend van 10 april. Zonsopgang bij de Zugspitze. De dalen zijn alweer groen. Maar er komt weer noordstuwing. Terwijl wij in Nederland een dag vooruit niet met zekerheid kunnen zeggen of het gaat sneeuwen, is het voor de Alpen al zeker dat er weer een mooie dump komt vanaf maandag.
Nog even ingezoomd. Nu kijken naar de weeromslag daar morgen.
Lekker toch! En in stuwingszones zoals Kleinwalsertal gaat zeker nog meer vallen.
Gek genoeg is het tegelijkertijd een zuidstuwing met veruit de meeste millimeters daar. Maar aan de noordkant is het vijf tot tien graden kouder.
Als we uitzoomen kunnen we dat duiden. De isobaren komen in de Alpen heel dicht bij elkaar door een zwak maar pregnant Genua-laag. En heel Beieren wordt wit. En de Ardennen en Saurland sowieso al. Als we in Nederland niet wit worden dan omdat we net 200 meter hoogt te kort komen.
Het Amerikaans model berekent nog steeds en zone met 2 tot 5cm sneeuw.
En voor het eerst doet het Canadese model serieus mee met 5cm sneeuw lokaal in het noorden.
Hier hoe het passeert. Zie ho het rond middernacht kan beginnen te sneeuwen en hoe het zondag einde middag in Zuid-Limburg doei zegt. Let op de sneeuwbuien die dan maandag wer vanaf de Noordzee binnen drijven. Heel interessant.
Sneeuw bij 7-8ºC?
Ja dat klan als het dauwpunt maar laag genoeg is. En dat is het in deze berekening. Ga er vanuit dat je morgen en overmorgen helemaal geen sneeuw ziet. Kan het alleen maar meevallen. Vermoedelijk ook echt voor het laatst dit winterhalfjaar.
In het ensemble zien we een fors laag maximum morgen. Het KNMI zegt 5ºC middagtemperatuur. Het Harmonie-model komt op 6ºC morgen helemaal aan het einde van de middag.
Daarmee is een top 5 notering voor de middagtemperatuur zo goed als zeker. En krijgt De Bilt wel en dun sneeuwlaagje dan is alles mogelijk tussen dit indrukwekkende rijtje jaartallen. Fase 1 van de aanstaande afkoeling is weer terug gaan naar temperaturen van voor de Super El Ninjo van 1998. Daarna moet je hopen dat het allemaal meevalt qua barre kou.
De extended grafiek toont weer en beetje de mogelijkheden een maand vooruit. Voor de eerste 10 dagen van mei is en maximum van 17ºC normaal en een minimum van 7ºC. Ergens in die contreien eindigen we wel. Voor het gemak kun je er voor de tweede decade 1ºC bij optellen en voor de 3e weer 1ºC. Zo zie j dat het ensemblegemiddelde op de langere termijn bijna automatisch het klimatologisch gemiddelde volgt en zie je ook dat dobbelstenen gaan bepalen hoe en wanneer we rond dat gemiddelde slingeren.
Atmospheric CO2 tops 420 ppm over the weekend at the Mauna Loa observatory. The trajectory upwards continues apace.
Carbon-Dioxide In Earth’s Atmosphere Spikes To Record Level https://t.co/zDu086SsYm pic.twitter.com/gQ2fB4fOIa
— Tom Schueneman (@earth_warming) April 8, 2021
Afsluitend nog goed nieuws voor de planten! De CO2-concentratie is weer een mooi stukje gestegen. Nog lang niet genoeg voor optimale plantengroei. Dan moeten we door naar 1250ppm.
Kijk naar de bomen en struiken de komende tijd hoe ze hun blad tegen de klippen van een zeer ongunstige CO2 concentratie toch kunnen uitwerpen. Dat lukt in vochtige gebieden zoals bij ons nog goed. CO2 happen via de huidmondjes gaat namelijk gepaard met veel vochtverlies als de omgeving droog is. Daarom is een (veel) hogere CO2 concentratie (makkelijk veel happen zonder te veel vocht te verliezen) de enige mogelijkheid woestijnen weer groen te laten worden (dat gaat dan ook vanzelf).
2 reacties
Kirsten_dl · 10 april 2021 op 13:09
Mooi artikel en leuke vooruitzichten ! 🙂
Verder geef ik geen commentaar, ben die steeds wederkerende sh#tstorm wel moe…
https://www.severe-weather.eu/europe-weather/extreme-cold-slovenia-damaging-frost-europe-mk/
Kirsten_dl · 10 april 2021 op 13:14
https://www.severe-weather.eu/global-weather/historic-arctic-cold-blast-alaska-united-states-mk/
Gesloten voor reacties.