lesdeuxalpes1611crop

Dit zijn de weken waarin het gewoon zes keer per dag spannend is wat de voortekenen zijn. Zeker als je net een boude voorspelling hebt gedaan. En vanavond hebben we niks te mopperen: precies volgens plan duiken de lijnen ronmd de maandwisseling naar negatieve waarden. Dan smaakt zo’n stemmig plaatje als van Les 2 Alpes vanavond extra lekker.

lesdeuxalpes1611

Uitgezoomd

meilerhuette1611

Wetterstein kijkend naar Zugspitze

toblach1611

Toblach Zuid-Tirol

Natuurlijk is het op de zonhellingen onder 1000m nu weer snel groen geworden. Of de pistesneeuw houdt dat is de vraag. Alles wat jullie daarover horen is meer dan welkom in de reacties!

stommorgen

Het is vandaag een avond om even op de korte termijn te kijken omdat we morgen dit voor onze kiezen krijgen. Toch nog een herfststorm? Het KNMI rept van harde tot mogelijk stormachtige wind in de avond en dat is windkracht 7 à 8. In het Kanaal kunnen windstoten zijn tot windkracht 10 of 11. Geen garanties dat er niet ook dergelijk geweld even voelbaar wordt aan de kust. Ook onweer wordt verwacht. Gisteren waren er al veel files in de avondspits. Voor morgen de tip: ga of ’s middags al naar huis of werk over tot later op de avond.

windsenne1611

40 knopen langs de kust

nederlandstorm

Windstoot tot windkracht 9

Voor de duidelijkheid: dat is allemaal voor morgen. En mea culpa dat we er nog niet eerder aandacht aan besteedden. H/T Ronaldo om er even attent op te maken. Hij mag op zijn vaste vrijdagavond de schade opnemen…

schermafdruk-2016-11-16-20-38-39

In de pluim voor Noordwest-Nederland zie je ook voor zondag de 20e potentie van harde wind… wat is dat?

biskaje2011

Dat hangt samen met een felle stormdepressie die zich in de Golf van Biskaje gaat nestelen. Tja, daarom zijn het ook herfststormen: nog relatief warm zeewater bij een sterk afkoelende atmosfeer. Of we van die stormdepressie zondag nog een staartje in de Lage Landen krijgen gaan we de komende dagen volgen.

zaterdag1911

Voor de Alpen moeten we even 30 uur terug springen. Nog voor die storm ewrin hakt hebben we een hele vreemde situatie op de weerkaarten. Een gigantisch brede “snelweg” aan zachte lucht die van de Middellandse Zee naar Finland stroomt, met aan westzijde een koude taartpunt die even de Alpen gaat aanraken. Zou het echt? Een pure sneeuwdag midden in een langere Föhnfase?

noordkant

Noordkant Alpen (Vorarlberg)

Nou dit ziet er nog best mooi uit hoor! Hier gaat de sneeuwgrens echt onder de 1000m uitkomen. Normaal liggen neerslag en temperatuurdip altijd wat verschoven maar nu zien we steeds maar dat het precies samenvalt. Het is echt “touch and go” tegen de Alpen.

zuidkant

Zuidkant Alpen (Val Gardena)

Aan de zuidkant van de Alpen natuurlijk weiniog neerslag komend weekeinde. Naar het einde van de rit zien we mooie dingen. genoeg neerslag bij afglijdende temperaturen.

fransealpen

Franse Alpen (Savoie Mont Blanc)

In Frankrijk in de noordelijke Alpen ook mooie sneeuw zaterdag. En daarna gaat er in de hoge skigebieden weer veel; sneeuw vallen voor het einde van de maand ook lager weer snor zit. Wat we nu zien gaat die afkoeling wel samen met een droge fase vanaf de 27e. Kijk nog even bij Oostenrijk dan zie je dat het model er daar wel een sneeuwval uitperst aan het einde.

situatie

Dat is deze situatie met een klein hoog dat de Franse Alpen droog houdt. Ach, pure meteofiction natuurlijk maar het zijn mooie vooruitzichten. Want…

nlsneeuw

Op 27 november in deze berekening: laaglandsneeuw!

ensnl1611-b

Nederland

Een beetje winter in Nederland in de meteofiction. Met die sneeuwpiek op 26 en 27 november. Gaan we scherp in de gaten houden. Vergeet de stijging aan het einde. Voor het zover is hebben we nog 15 andere scenario’s gezien. In het ensemble zitten veel lijntjes die koud blijven. Duimen is dus leuk en gezond en kan echt zin hebben….

PS Ga jij ook met de auto op wintersport?

Categorieën: Avondupdate

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.