lesmenuires1711

Les Menuires vanochtend. We zitten hier dicht tegen de 2000m. Dan is het toch wel droevig om al gaten in de geprepareerde piste te zien. Dat gaat nog iets erger worden voor het beter wordt. Maar voor het erger wordt wordt het morgen alweer beter.

fraalp1500m

We zien het al dagenlang aankomen: een felle piek met sneeuw. Vanaf morgenochtend is het een half etmaal koud in de Alpen en sneeuwt het. Toch komt de sneeuwgrens effectief nergens lager dan 1500m. Meteen daarna schiet het kwik omhoog als het front wordt opgenomen in een aantrekkende zuiderstorm. Op 1500m kan het kwik dan een paar dagen boven +5ºC uit. Vanaf 25 november gaan we weer de goede kant op. Mijn boude voorspelling was dat we met de maandwisseling weer in mooi vaarwater zitten.

laax1711

Laax Graubünden vanochtend

morgenochtend

Hierboven zie je de sneeuw morgen in het hele Alpengebied. Aan de noordkant daalt de sneeuwgrens misschien even richting 1000m. Aan de zuidkant zal het dichter bij 2000m blijven. De storm van zondag knalt er op dat moment is tussen de Azoren en Ierland.

schermafdruk-2016-11-18-11-20-24

In Nederland is dit de pluim. De zuiderstorm leidt tot een sprong in temperatuur van een paar graden. Evident gaan we aan het einde naar mooie lage waarden. Geen winter maar wel wat onder gemiddeld.

schermafdruk-2016-11-18-11-25-36

Kijk eens wat een gigantische piek voor de windstoot zondag. Gisteren had Den Helder al 127km/u te pakken. 25m/s zit tegen de 100km/u aan. 30m/s gaat richting 120km/u. Misschien loopt het met een sisser af. In elk geval is het een zondag dat iedereen binnen kan blijven. Behalve ik dan. Ik moet ’s ochtends vroeg al op pad. Misschien kan ik onderweg wat kiekjes schieten…

zondagochtend2

Dit is geen sinecure!

2411iberisch

En na die storm op zondag zou er in Spanje iets mooie gebeuren. Dat staat er nog steeds op. Ook voor de zuidelijke Franse Alpen. De sneeuwgrens komt dan zeker niet onder 2000m. Helaas pindakaas.

inversie

Nog verderop in de meteofiction ziie we voor het eerst een winterse inversie naar de Lage Landen toe. Je ziet op 1500m temperaturen een paar graden boven nul en beneden aan de grond vriest het door transportkou laag onder de grond. Tja het is dan ook anhoudend erg koud in Siberië. Dat moet vroeg of laat onze kant op komen.

colorado1611

In Amerika gaat het de komende tijd ook winteren. Nu zit dat bij Colorado waar het gisteren al tot chaos op de weg leidde (zie artikel).

2decusa

En aan het einde van de modelrun heb je dit in Amerika. Elk steuntje in de rug van een snelle afbraak van het all pain no gain klimaatbeleid is welkom. Hopelijk krijgen we in Europa ook dat zetje in de rug. De lol is natuurlijk dat zelfs klimaatalarmisten mij hier op deze site pruimen omdat zij als wintersporters ook stiekem hopen dat ik gelijk heb. We zullen het zien. Niets zo belangrijk als open debat. Dus roep gerust het tegendeel als je je daartoe opgeroepen voelt.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

26 reacties

Gesloten voor reacties.