lesmenuires1711

Les Menuires vanochtend. We zitten hier dicht tegen de 2000m. Dan is het toch wel droevig om al gaten in de geprepareerde piste te zien. Dat gaat nog iets erger worden voor het beter wordt. Maar voor het erger wordt wordt het morgen alweer beter.

fraalp1500m

We zien het al dagenlang aankomen: een felle piek met sneeuw. Vanaf morgenochtend is het een half etmaal koud in de Alpen en sneeuwt het. Toch komt de sneeuwgrens effectief nergens lager dan 1500m. Meteen daarna schiet het kwik omhoog als het front wordt opgenomen in een aantrekkende zuiderstorm. Op 1500m kan het kwik dan een paar dagen boven +5ºC uit. Vanaf 25 november gaan we weer de goede kant op. Mijn boude voorspelling was dat we met de maandwisseling weer in mooi vaarwater zitten.

laax1711

Laax Graubünden vanochtend

morgenochtend

Hierboven zie je de sneeuw morgen in het hele Alpengebied. Aan de noordkant daalt de sneeuwgrens misschien even richting 1000m. Aan de zuidkant zal het dichter bij 2000m blijven. De storm van zondag knalt er op dat moment is tussen de Azoren en Ierland.

schermafdruk-2016-11-18-11-20-24

In Nederland is dit de pluim. De zuiderstorm leidt tot een sprong in temperatuur van een paar graden. Evident gaan we aan het einde naar mooie lage waarden. Geen winter maar wel wat onder gemiddeld.

schermafdruk-2016-11-18-11-25-36

Kijk eens wat een gigantische piek voor de windstoot zondag. Gisteren had Den Helder al 127km/u te pakken. 25m/s zit tegen de 100km/u aan. 30m/s gaat richting 120km/u. Misschien loopt het met een sisser af. In elk geval is het een zondag dat iedereen binnen kan blijven. Behalve ik dan. Ik moet ’s ochtends vroeg al op pad. Misschien kan ik onderweg wat kiekjes schieten…

zondagochtend2

Dit is geen sinecure!

2411iberisch

En na die storm op zondag zou er in Spanje iets mooie gebeuren. Dat staat er nog steeds op. Ook voor de zuidelijke Franse Alpen. De sneeuwgrens komt dan zeker niet onder 2000m. Helaas pindakaas.

inversie

Nog verderop in de meteofiction ziie we voor het eerst een winterse inversie naar de Lage Landen toe. Je ziet op 1500m temperaturen een paar graden boven nul en beneden aan de grond vriest het door transportkou laag onder de grond. Tja het is dan ook anhoudend erg koud in Siberië. Dat moet vroeg of laat onze kant op komen.

colorado1611

In Amerika gaat het de komende tijd ook winteren. Nu zit dat bij Colorado waar het gisteren al tot chaos op de weg leidde (zie artikel).

2decusa

En aan het einde van de modelrun heb je dit in Amerika. Elk steuntje in de rug van een snelle afbraak van het all pain no gain klimaatbeleid is welkom. Hopelijk krijgen we in Europa ook dat zetje in de rug. De lol is natuurlijk dat zelfs klimaatalarmisten mij hier op deze site pruimen omdat zij als wintersporters ook stiekem hopen dat ik gelijk heb. We zullen het zien. Niets zo belangrijk als open debat. Dus roep gerust het tegendeel als je je daartoe opgeroepen voelt.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Gesloten voor reacties.