silvretta

Hoe heerlijk zonnig nog gisteren aan de noordkant vooral naar het oosten toe dan. Mis Jannes’ reportage uit Montafon in Vorarlberg niet! Schitterende foto’s met deze als topper. En vandaag dus weer alles in wolken gehuld en dikke sneeuwval. Vanaf het midden van Zwitserland naar het oosten. Hierboven Garfrescha waar Jannes ook wel langs zal zeilen vandaag. Dat is het mooie van wintersport: dat het op dit soort koude bewolkte sneeuwdagen ook gewoon op en top genieten is. De Glühwein of de Gulashsuppe smaakt dubbel zo lekker. In de Franse Alpen is het stilte voor Iris zoals we weten. Minder bekend is dat er in dit aanstormende geweld toch ook nog echte Föhn verstopt zit. Daar duiken we zo even in! Eerst even wat morning coffee plaatjes.

matschwitz2701

Een white-out plekkie in het Golm gebied in het Montafon

stuben2701

Stuben am Arlberg – de Arlberg kan winnen met Martin

zellamsee2701

Zell am See Kaprun winters pittoresk zoals het hoort

bern2701

Vliegveld Bern in Zwitserland

elm2701b

Elm in Noordoost-Zwitserland

elm2701

En hoger in het skigebied…

leglerhuette2701

Altijd mooi de Leglerhütte met zijn 2m lange meetlat

zuidfoehn2801

En geloof het of niet: hier het bewijs dat we anderhalve dag Föhn krijgen in het hele Alpengebied behalve de Franse Alpen. Hoe zit dat?

Het zit tamelijk complex in elkaar! Ik heb een video opgenomen waarin ik een en ander probeer te snappen en uit te leggen!

zuidkantsneeuw

In feite gaat het er dus om dat er tussen al het geweld aan de noordkant en westkant toch ook op hele korte termijn al een signaal aan de zuidkant te ontdekken valt. Hier een punt bij Val Gardena. Zie eens dat daar toch op donderdag en vrijdag 29 en 30 januari een centimeter of 10 sneeuw zou kunnen gaan vallen. Het Europese weermodel heeft dan voor na het weekeinde nog een echte zuidkantdepressie in het verschiet maar dat is nog uiterst twijfeachtig al was het omdat het Europese model er niet in gelooft. Bijzonder is die aanhoudende nullijn vanaf 31 januari. het is dus denkbaar dar er tot media februari geen serieuze neerslag meer zal zijn aan de zuidkant. Geen probleem natuurlijk. Kijk maar eens naar de temperatuurlijnen.

noordkantens

Puur ter contrast kijken we nog even naar de noordkant (punt in Vorarlberg). Niet omdat er vanaf begin februari een pijl op te trekken valt maar gewoon om even te zien wat er aan de noordkant zou gebeuren als de zuidkant inderdaad “dumploos” zou blijven. We zien in elk geval tot 5 à 6 februari neerslag signalen doorgaan. En we zien ook hier de overwegend koude tendens. Dat is toch wel wat er aan de hand is: Europa is de winter binnen gegaan en als het eenmaal koud is heb je ook minder vocht voor neerslag en als je minder vocht voor neerslag hebt is de lucht droger en koelt het ’s nachts ook weer sneller af etc etc.

westkantens

Aan de westkant van de Alpen zien we dit (punt Les Menuires). Ach ja. Fréderic benoemde het al en in mijn video heb ik het over de trechter tussen de Pyreneeën en de Franse Alpen. Het kan gewoon een volle week doorsneeuwen. Uniek! Spannend ook.

Grappig is dat ik nog tegen mezelf zei: “Ik moet eigenlijk nog ff de grafiek voor de Pyreneeën erbij pakken.” Maar ik dacht: het is al laat… andere taken vergen aandacht. En toen stuurde Mhilberts bovenstaande kaart door met de neerslagaccummulatie in de GFS0u. Er staat daar echt 366mm neerslag op de kaart. Hij schrijft erbij: “Iemand van plan om in Formigal Pyreneen te gaan skieen? wordt een spectaculair weekend daar met 4meter+ sneeuw”.

pyreneen

Nou als we ook de temperatuur erbij pakken zien we hier die warmte terug die we eerder nog voor de Alpen vreesden. Sneeuwgrens 3 dagen lang rond 1500m. Laten de eeuwige klagers in de reacties zich hierover nog even achter de oren krabben. De Alpen is deze warmte echt bespaard gebleven. OK dat kost dan een hele tot halve meter minder sneeuw. Maar dan heb je ook wat. Getuige de plaatjes en prognose hierboven. Maar voor de Pyreneeën en de Picos de Europa moeten we dus inderdaad met zondvloedachtige neerslag rekening houden. Dat gaan we net als de toestanden vandaag aan de Amerikaanse oostkust in de journaals nog wel tegenkomen. De skigebieden Gourette (Frankrijk) en Formigal (Spanje) hebben hun dalstations net op of onder de berekende sneeuwgrens. Geen pretje…. en hogerop zal het lawinegevaar dusdanig zijn….

[metaslider id=53770]

Ales stuurt net deze plaatjes uit Brixen im Thale! Klaar voor het mooie weer dat we vandaag ineens ontdekt hebben op de weerkaarten. Ik vergistte me dus toen ik eergisteren nog meldde dat Jannes maar één mooie dag zou hebben deze week. Idem voor de bro’s Remco en Marco in de Zillertal Arena. Iemand nog iets te mekkeren? Zo niet dan staat mijn tweede boude voorspelling nog.

PS Mis ook Leo’s bericht over de LL-winterkansen niet…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

46 reacties

Gesloten voor reacties.