Sneeuwaccumulatie tot woensdagochtend 19 januari

Klik voor grotere kaart

Terwijl de Alpen vandaag nog baden in zonneschijn sneeuwt het morgen verrassend van Polen tot in de Oostelijke skiregio’s van Oostenrijk. In de Wintersport Weerkamer hieronder kun je precies zien hoe op dit moment een rest van een front boven de nog niet bevroren Oostzee activeert om als sneeuwgebied pal naar het zuiden te trekken. Hierboven de door GFS06u berekende accumulatie. Het Oostenrijks weerbericht zegt:

Vor allem im Bergland Ober- und Niederösterreichs und der Obersteiermark sind etwa 15 Zentimeter Neuschnee möglich.

In Vorarlberg en natuurlijk in Zwitserland en de Franse Alpen en aan de zuidkant blijft de zon schijnen. In delen van Tirol en in het Salzburgerland wel veel bewolking maar slechts een beetje sneeuw. Hoewel? Er ligt natuurlijk al genoeg. Het meest om over naar huis te schrijven is wat er gaat vallen in de Tatra aan Poolse en Slowaakse zijde en in het Tsjechische Reuzengebergte.

En hoe wordt die wisseldag nu zaterdag?

Countdown: elke 6 uur
Het voor voor komende zaterdag lijkt momenteel tamelijk onvoorspelbaar behalve dat we zeker weten dat er ofwel een soort neerslagpauze zal zijn tussen twee sneeuwfronten in ofwel er is géén neerslagpauze en het sneeuwt dagenlang onophoudelijk. Dit kun je echt uistekend van GFS run naar GFS run volgen in de Wintersport Weerkamer bij de eerste soort kaarten die je bovenaan te zien krijgt als je op de eerste knop links drukt. De countdown naar elke nieuwe run zie je linksonder in de hoek.

Ensembles prikken: derde knop van links
Met de GFS 06 uur is het een genoegen om rond de Alpen op het ensemble prikbord te prikken. We zien een absolute duikeling van temperatuur samengaan met forse neerslag (lees: sneeuw), waarbij de hoofdrun er duidelijk het meeste zin in heeft. Zowel in de zuidelijke Franse Alpen als in Oostenrijk zien we pieken tot 20-25 cm sneeuw per 6 uur! Ook de Italiaanse zuidkant pikt dit keer een graantje mee zou je denken. Noorwegen pikt meteen al met het warmtefront een portie sneeuw mee en wordt daarna Siberisch droog, koud en zonnig.

IJspluim: vierde knop van rechts
De GFS06u produceert voor de LL weer een volgende miniwinter van komende zondag tot de zondag erna. Wederom doordat de Middellandse zee het terrein wordt van een grote zwakke depressie die ten noorden daarvan transportkou op gang houdt. Vanochtend zagen we al dat de ECMWF 00u hier juist geen zin an had, in tegenstelling tot zijn voorganger de 12u van gisteravond. In elk geval wordt het interessant de sneeuwpieken in de KNMI 15-daagse pluim te volgen en ook al de KNMI-ijspluim die je ook in de Wintersport Weerkamer kunt vinden: vierde knop van rechts.

Afsluitend de Bizztravel Sneeuwhoogte App uploads van vandaag.

[fbphotos id=330140023686876]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.