Sneeuwaccumulatie tot woensdagochtend 19 januari

Klik voor grotere kaart

Terwijl de Alpen vandaag nog baden in zonneschijn sneeuwt het morgen verrassend van Polen tot in de Oostelijke skiregio’s van Oostenrijk. In de Wintersport Weerkamer hieronder kun je precies zien hoe op dit moment een rest van een front boven de nog niet bevroren Oostzee activeert om als sneeuwgebied pal naar het zuiden te trekken. Hierboven de door GFS06u berekende accumulatie. Het Oostenrijks weerbericht zegt:

Vor allem im Bergland Ober- und Niederösterreichs und der Obersteiermark sind etwa 15 Zentimeter Neuschnee möglich.

In Vorarlberg en natuurlijk in Zwitserland en de Franse Alpen en aan de zuidkant blijft de zon schijnen. In delen van Tirol en in het Salzburgerland wel veel bewolking maar slechts een beetje sneeuw. Hoewel? Er ligt natuurlijk al genoeg. Het meest om over naar huis te schrijven is wat er gaat vallen in de Tatra aan Poolse en Slowaakse zijde en in het Tsjechische Reuzengebergte.

En hoe wordt die wisseldag nu zaterdag?

Countdown: elke 6 uur
Het voor voor komende zaterdag lijkt momenteel tamelijk onvoorspelbaar behalve dat we zeker weten dat er ofwel een soort neerslagpauze zal zijn tussen twee sneeuwfronten in ofwel er is géén neerslagpauze en het sneeuwt dagenlang onophoudelijk. Dit kun je echt uistekend van GFS run naar GFS run volgen in de Wintersport Weerkamer bij de eerste soort kaarten die je bovenaan te zien krijgt als je op de eerste knop links drukt. De countdown naar elke nieuwe run zie je linksonder in de hoek.

Ensembles prikken: derde knop van links
Met de GFS 06 uur is het een genoegen om rond de Alpen op het ensemble prikbord te prikken. We zien een absolute duikeling van temperatuur samengaan met forse neerslag (lees: sneeuw), waarbij de hoofdrun er duidelijk het meeste zin in heeft. Zowel in de zuidelijke Franse Alpen als in Oostenrijk zien we pieken tot 20-25 cm sneeuw per 6 uur! Ook de Italiaanse zuidkant pikt dit keer een graantje mee zou je denken. Noorwegen pikt meteen al met het warmtefront een portie sneeuw mee en wordt daarna Siberisch droog, koud en zonnig.

IJspluim: vierde knop van rechts
De GFS06u produceert voor de LL weer een volgende miniwinter van komende zondag tot de zondag erna. Wederom doordat de Middellandse zee het terrein wordt van een grote zwakke depressie die ten noorden daarvan transportkou op gang houdt. Vanochtend zagen we al dat de ECMWF 00u hier juist geen zin an had, in tegenstelling tot zijn voorganger de 12u van gisteravond. In elk geval wordt het interessant de sneeuwpieken in de KNMI 15-daagse pluim te volgen en ook al de KNMI-ijspluim die je ook in de Wintersport Weerkamer kunt vinden: vierde knop van rechts.

Afsluitend de Bizztravel Sneeuwhoogte App uploads van vandaag.

[fbphotos id=330140023686876]


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.